(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
DOMÁCÍ LUČINA
Potřebné ingredience
2 x 500 ml bílého hustého jogurtu, 1x smetana na vaření (cca 200ml)
Postup přípravy
Receptů je tu plno a plno jsem i vyzkoušela, se zakys.smetanou mi to přijde už moc kyselé, se 3 jogurty a 1 smetanou také, takže nakonec zvítězila varianta 2 jogurty a 1 smetana :-)
V míse vše smícháme se lžičkou soli. Dáme si do cedníku utěrku nebo plátko a vlijeme směs. Dáme do vyšší mísy na 24 h odkapat do ledničky. Vyšší mísu proto, aby syrovátka mohla odkapat a směs se v ní nemáčela. Vrch ještě přiklápím talířem nebo pokličkou. Hotovou směs vyklopíme z utěrky do mísy a dochutíme. Týden v ledničce určitě vydrží, takže my si dochucujeme vždy jen tu část, kterou jdeme zrovna jíst, aby se tam nic nemohlo zkazit :-)
Odkapanou syrovátku nevyléváme, ale použijeme ji místo vody do domácího chleba :-) Nemusíme použít hned, syrovátku si slijeme do sklenice. Dělala jsem i po týdnu a bylo to dobré. Chleba je nadýchanější :-)
V míse vše smícháme se lžičkou soli. Dáme si do cedníku utěrku nebo plátko a vlijeme směs. Dáme do vyšší mísy na 24 h odkapat do ledničky. Vyšší mísu proto, aby syrovátka mohla odkapat a směs se v ní nemáčela. Vrch ještě přiklápím talířem nebo pokličkou. Hotovou směs vyklopíme z utěrky do mísy a dochutíme. Týden v ledničce určitě vydrží, takže my si dochucujeme vždy jen tu část, kterou jdeme zrovna jíst, aby se tam nic nemohlo zkazit :-)
Odkapanou syrovátku nevyléváme, ale použijeme ji místo vody do domácího chleba :-) Nemusíme použít hned, syrovátku si slijeme do sklenice. Dělala jsem i po týdnu a bylo to dobré. Chleba je nadýchanější :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

adara
(upraveno)
9. 5. 2014, 21:07







nahlásit
lubca007
(upraveno)
26. 7. 2013, 0:23



nahlásit

fearold
(upraveno)
20. 5. 2013, 15:17
Dělala jsem o víkendu z domácího jogurtu. Jen jsem zapomněla, že jsem do jogurtu dala sladké salko, protože děti ho rády sladký
. Tak jsem do sladké domácí "lučiny" přidala nakonec vanilkový cukr a máme super domácího lipánka
. Tak příště zkusím z neoslazeného
.



nahlásit

PavliBP
(upraveno)
21. 5. 2013, 13:53
@fearold
ale to je super , vyzkouším
, lipánka my rádi i jako dospěláci
... kolik tak salka tam mohlo být?



nahlásit

koblizek63
(upraveno)
5. 5. 2013, 2:36
je to dobrota
,já si dělám jen z 3 % jogurtu a taky je to dobré.Dělám z toho pomazánky,do palačinek a natíráme si to jak já tomu říkám jogurtový sýr na chleba místo másla
.Syrovátku po částech vypiju,ale zkusím dát do chleba,peču chleba bez hnětení
,dík za radu




nahlásit

PavliBP
(upraveno)
20. 5. 2013, 13:57
@koblizek63
dělám ten samý chleba
... P.S. na fotce je maltézáček?

nahlásit