Dort Blesk McQueen

Potřebné ingredience
těsto:200 g polohrubé mouky, 200g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 dcl oleje, 1 dcl vlahé vody,dvě obdélníkové formy - použila jsem zapékací mísy: velká cca 27 x 16 cm, malá cca 18 x 11 cm,krém:1/4 l mléka, 1 puding (příchuť dle chuti - použila jsem malinový), 200 g másla, 130 g moučk. cukru, 1 žloutek (nemusí být),zdobení:marmeláda dle chuti - lépe bez velkých kusů ovoce (ideálně vhodná kombinace s vybraným pudinkem - použila jsem malinovou),potahová hmota Dr.Oetker marcipán, gelová barva Wilton, barevné marcipánové hmoty na dozdobení
Postup přípravy
olej, vejce a vlahou vodu vyšleháme na nejvyšší rychlost do pěny, postupně při trochu nižší rychlosti vmíchat cukr s vanilkovým cukrem a nakonec mouku s práškem do pečiva
těsto nalijeme do zapékacích misek - POUZE DNO vymažeme máslem a položíme pečící papír (pozor, aby papír nešel do krajů, těsto by se mohlo "odfouknout" a na korupsu by byla prohlubeň (už se mi to jednou stalo)
peče se cca na 190st. asi 25 - 30 minut
když korpusy trochu vychladnou, vyklopíme z forem a necháme úplně vystydnout. Pokud budete zdobit až druhý den, nechte na korupsu pečíci papír.
Strunou, nebo dlouhým nožem uděláme z většího korpusu dva pláty. Spodní namažeme marmeládou a krémem a vrátíme horní plát. na místě, kde bude menší korpus (střecha auta) opět namažeme marmeládu a krém a položíme menší korpus.
Seřízneme šíkmou střechu auta tak, aby na konci zůstalo těsto (jako zadní křídlo). Odříznuté těsto přesně vystačí na 4 blatníky - uděláme 4 proužky, zespodu je trochu seřízneme, aby byly uprostřed nejvyšší a ke krajům se snižovaly a opět přes marmeládu a krém přilepíme na velký korpus.
Pod blatníky odstraníme trochu těsta, aby vznikl prostor na kola. Je-li potřeba doladit tvar, tak upravíme ( já měla mísy s oblými rohy, takže nebylo nutné.
Zdobení:
potahovou hmotu obarvíme gelovou barvou a vyválíme. Podsypávala jsem si ji moučkovým cukrem, aby se nelepila. Plát musí být větší než sestavený korpus. Opatrně přeneseme na korups a jemně vyhladíme.
Z barevných marcipánových hmot doděláme detaily. Lepíme cukrovou vodou.
příprava krému:
změklé máslo, cukr a žloutek vyšleháme vidličkou do hladké hmoty a postupně pomalu vmícháme metličkou vychladlý puding

Korpusy upečené v zapékacích mísách

Rozříznutý velký korpus potřeme marmeládou a krémem a opět spojíme

Malý korpus opět marmeládou a krémem spojíme s velkým korpusem

Vytvarujeme detaily - šikmá střecha, z odřezku střechy uděláme blatníky a vykrájíme místo na kola

Obarvenou a pečlivě vyválenou potahovou homtu položíme opatrně na dort..

..a vyhladíme

dozdobíme, ideálně podle předlohy - autíčka, které máme doma, dle fantazie

řez hotovým dortem
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu




















