(recept
si oblíbilo 31 návštěvníků)
Pravá italská pizza pro každého
Potřebné ingredience
Ingredience Hladká mouka 480 g Voda 240 g Sůl (vrchovatá) 1,33 lžička Droždí 6,67 g Olivový olej (kávové) 2,67 lžička Obloha Konzervovaná rajčata (nikdy ne kečup!) Mozzarella
Postup přípravy
Receptů na pizzu je na internetu hodně, bohužel musím říct, že naprostá většina z nich má od pravé italské pizzy velice daleko, hlavně ty, které používají v receptu tzv. kvásek.
Tradiční italské těsto zahrnuje pouze tyto čtyři základní suroviny: mouka, voda, sůl, kvasnice.
Avšak základem dobrého těsta je nechat těsto nejen nakynout, ale také dobře „uzrát“. Proces zrání, při kterém proběhne na tři sta enzymatických procesů, trvá přibližně 24 hodin. Proto budeme těsto dělat den předem a poté jej uložíme do lednice. Během této doby se budou štěpit cukry, bílkoviny a také tuky. Takové těsto bude velmi chutné, křupavé, s výraznou vůní těsta a lehce stravitelné.
Pokud potřebujete pizza těsto rychle, použijte stejný recept, jen nedávejte těsto do lednice a nechte jej vykynout při pokojové teplotě přibližně dvě hodiny. Recept je pro 2-3 tenké pizzy.
Obloha:
Rajčata ve vlastní šťávě (jsou běžně k dostání), (nikdy ne kečup!)
Sýr mozarella
Ostatní suroviny nechávám na vás. (salám, šunka, žampióny, vejce, co dům dá...)
Ve středně velké misce promícháme mouku a sůl. Přidáme droždí, vodu a vše důkladně promísíme. Teprve nyní, když nám mouka pojala veškerou vodu, můžeme přidat olivový olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Těsto naporcujeme a vyválíme tři těstové koule, které dáme na velký talíř. Potřeme je lehce olejem a důkladně je přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychaly. Nyní je vložíme do lednice a necháme enzymy, aby dokončily ostatní práci za nás. (Těsto se dává do lednice ihned po uhnětení a naporcování.)
Druhý den je vyndáme a necháme je po dobu jedné hodiny odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Pomocí válečku (nebo ručně) vyválíme kulaté těsto, které dáme na pečící plech (nebo nejlépe pouze na pečící papír). Potřeme ji rajčatovou polpou, přidáme sýr a ostatní suroviny. Mezi tím se nám již rozehřívá trouba na min. 250°C. Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude lepší. Proto troubu během pečení neotevíráme, aby nám neunikalo teplo. (Pravá neapolská pizza se peče na 485°C) přibližně jednu minutu. Nyní již máme na pizze drcená rajčata, mozzarellu , a proto ji můžeme vložit do trouby. Pečení bude trvat přibližně 10-15 minut. Po upečení ji urychleně spotřebujeme. Dobrou chuť! Těsto lze také zmrazit a kdykoliv v případě potřeby použít. Těsto se dává do mražáku už nakynuté!
Já dávám na pizzu paprikáš, žampiony, eidam, nivu, feferonky kukuřici a ač na pravé by měla být mozzarella , tak nám to chutná tak jak ji dělám já a mozzarellu jsem na chuť zatím nepřišla, na pizzu nedávám rozhodně kečup, ale když je sezona tak si oloupu rajčata propasíruju a smíchám z kořením na pizzu, nebo používám velký rajčatový protlak z kaufu do kterého koření na pizzu, velký protlak proto, že když pizzu doma peču tak si dělám těsto i několikanásobné dávky, těsto kyne, zraje v lednici a vůbec nevadí že ho tam mám i tři dny, pouze jdu odkrajuji si dávky a peču tak jak máme chuť....
CELKEM 4 PORCE :)
Tradiční italské těsto zahrnuje pouze tyto čtyři základní suroviny: mouka, voda, sůl, kvasnice.
Avšak základem dobrého těsta je nechat těsto nejen nakynout, ale také dobře „uzrát“. Proces zrání, při kterém proběhne na tři sta enzymatických procesů, trvá přibližně 24 hodin. Proto budeme těsto dělat den předem a poté jej uložíme do lednice. Během této doby se budou štěpit cukry, bílkoviny a také tuky. Takové těsto bude velmi chutné, křupavé, s výraznou vůní těsta a lehce stravitelné.
Pokud potřebujete pizza těsto rychle, použijte stejný recept, jen nedávejte těsto do lednice a nechte jej vykynout při pokojové teplotě přibližně dvě hodiny. Recept je pro 2-3 tenké pizzy.
Obloha:
Rajčata ve vlastní šťávě (jsou běžně k dostání), (nikdy ne kečup!)
Sýr mozarella
Ostatní suroviny nechávám na vás. (salám, šunka, žampióny, vejce, co dům dá...)
Ve středně velké misce promícháme mouku a sůl. Přidáme droždí, vodu a vše důkladně promísíme. Teprve nyní, když nám mouka pojala veškerou vodu, můžeme přidat olivový olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Těsto naporcujeme a vyválíme tři těstové koule, které dáme na velký talíř. Potřeme je lehce olejem a důkladně je přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychaly. Nyní je vložíme do lednice a necháme enzymy, aby dokončily ostatní práci za nás. (Těsto se dává do lednice ihned po uhnětení a naporcování.)
Druhý den je vyndáme a necháme je po dobu jedné hodiny odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Pomocí válečku (nebo ručně) vyválíme kulaté těsto, které dáme na pečící plech (nebo nejlépe pouze na pečící papír). Potřeme ji rajčatovou polpou, přidáme sýr a ostatní suroviny. Mezi tím se nám již rozehřívá trouba na min. 250°C. Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude lepší. Proto troubu během pečení neotevíráme, aby nám neunikalo teplo. (Pravá neapolská pizza se peče na 485°C) přibližně jednu minutu. Nyní již máme na pizze drcená rajčata, mozzarellu , a proto ji můžeme vložit do trouby. Pečení bude trvat přibližně 10-15 minut. Po upečení ji urychleně spotřebujeme. Dobrou chuť! Těsto lze také zmrazit a kdykoliv v případě potřeby použít. Těsto se dává do mražáku už nakynuté!
Já dávám na pizzu paprikáš, žampiony, eidam, nivu, feferonky kukuřici a ač na pravé by měla být mozzarella , tak nám to chutná tak jak ji dělám já a mozzarellu jsem na chuť zatím nepřišla, na pizzu nedávám rozhodně kečup, ale když je sezona tak si oloupu rajčata propasíruju a smíchám z kořením na pizzu, nebo používám velký rajčatový protlak z kaufu do kterého koření na pizzu, velký protlak proto, že když pizzu doma peču tak si dělám těsto i několikanásobné dávky, těsto kyne, zraje v lednici a vůbec nevadí že ho tam mám i tři dny, pouze jdu odkrajuji si dávky a peču tak jak máme chuť....
CELKEM 4 PORCE :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lenulina1979
(upraveno)
18. 3. 2014, 23:09
Sice jsem si recept taky našla ale aspoň jsem si ho pěkně a dobře zkopčila a nakonec dopsala svoje poznatky, které tady dotyčný zkopčil mně :/ ještě zkopčil špatně http://www.recepty.cz/recept/prava-italska-pizza-pro-kazdeho-149218
jusinka
(upraveno)
30. 8. 2013, 22:20
Mám v podstatě stejný recept (i s tou lednicí ), akorát je srozumitelnější Hladká mouka 1/2 kg Sůl 1 lžička Cukr 2 lžička Kvasnice 5 g Olivový olej 1 dl Vlažná voda 2 dl (i víc, každá mouka je jiná)
znamenivah
(upraveno)
18. 7. 2013, 9:23
teda jako mám doma digitální váhu, ale ani tohle mi holka není schopna odvážit. že by paní měla nějakou super chytrou váhu??? možná laboratorní-ty váží na setiny gramů.
Berka
(upraveno)
18. 7. 2013, 8:41
MATYYYYY TAK A CO SEM HODIT PRO NORMÁLNÍ SMRTELNÍKY UPRAVENÝ RECEPT jako nezlob se,Tvé údaje 6,67 atd. to není pro ženské vaření to musí být šup šup,žádné vážení na desetiny TAKŽE POCHLAP SE a překvap nás já za sebe říkám ráda vyzkouším
čučinek
(upraveno)
24. 6. 2013, 20:37
recept mám uložený a v brzké době se na ní chystám určitě bude výborná děkuji za recept mějte se krásně Andrea
čučinek
(upraveno)
25. 7. 2013, 22:12
@čučinek
Opravdu pizza byla nejlepší ze všech co jsem dělala z toho těsta sem udělala dvě větší pizze jiné dělat již nebudu děkuji za recept mějte se krásně a pohodové léto Andrea
kouzlo
(upraveno)
23. 6. 2013, 19:22
po přečtení receptu jsem se nasmála.Poprvé čtu takovou gramáž,jakou uvádí dotyčná paní....asi to je recept pro chytré hlavičky
Bernadeta
(upraveno)
23. 6. 2013, 18:02
Droždí má být asi klasické? nebo sušené? Já raději pracuji s tím sušeným.. kolik ho mám použít.? Děkuji.
Hanulka2
(upraveno)
17. 4. 2013, 15:40
Tak bych se ráda pustila do pečení, ale opravdu nechápu, jak bych mohla zvážit 1,33g soli a 6,67g droždí atd
anešis
(upraveno)
17. 4. 2013, 15:49
@Hanulka2
Néé 1,33g soli, ale 1,33 lžiček soli - pokud to čtu správně. Takže lžičku a čtvrt ? Sakryš, ale z 2,67 lžičky oleje už budu mít problém .....
Ehnes
(upraveno)
17. 4. 2013, 17:43
@anešis
1,33 = lzicka a 1/3 2,67 = lzicka a 2/3 rekla bych
Hanulka2
(upraveno)
18. 4. 2013, 15:14
@Ehnes
třeba nám to autor receptu přeloží, co je tím myšleno Já opravdu tento recept nechápu a že vařím i peču často
majulinek
(upraveno)
17. 4. 2013, 14:21
Výborné, lepší jsem nejedla
elfivila P.
(upraveno)
11. 4. 2013, 12:27
takové těsto dělám taky.....nějlepší je když můžu upéct v létě venku v peci....na dřevě...