(recept
si oblíbilo 41 návštěvníků)
**Přílohové domácí bramborové knedlíky**
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: * 750g brambor ** 1 vejce **1 1/2 lžičky soli * * 250g hr.mouky * * 2 lžičky solamylu (maizeny) **
Postup přípravy
Postup:
1. Brambory vařte ve slupce patnáct až dvacet minut doměkka. Nechte chvíli vychladnout, pak oloupejte a v širší nádobě na struhadle nastrouhejte najemno.
2. Přidejte k nim vejce, sůl, vmíchejte hrubou mouku, solamyl a vypracujte těsto bez hrudek (nejlépe to jde ručně).
3. Z těsta si utvořte váleček, ten rozdělte na čtyři části a vyválejte malé válečky stejné velikosti. Ty pak vkádejte do vařící osolené vody s trochou oleje a vařte cca 15min. Vařečkou je ze začátku oddělte ode dna a potom,až vyplavou vařte už jen chvilku.
4. Krájejte pevnou nití a uložte do tepelně izolované nádoby. Výborné k omáčkám, k vepř.výpečkům se zelím, ke špenátu atd., moc dobré.
**Pokud nechcete mít knedlíků tolik,nebo je nechcete zamrazit, uvařte je z poloviční dávky (stačí cca pro dva dospělé osoby a dvě děti)**
1. Brambory vařte ve slupce patnáct až dvacet minut doměkka. Nechte chvíli vychladnout, pak oloupejte a v širší nádobě na struhadle nastrouhejte najemno.
2. Přidejte k nim vejce, sůl, vmíchejte hrubou mouku, solamyl a vypracujte těsto bez hrudek (nejlépe to jde ručně).
3. Z těsta si utvořte váleček, ten rozdělte na čtyři části a vyválejte malé válečky stejné velikosti. Ty pak vkádejte do vařící osolené vody s trochou oleje a vařte cca 15min. Vařečkou je ze začátku oddělte ode dna a potom,až vyplavou vařte už jen chvilku.
4. Krájejte pevnou nití a uložte do tepelně izolované nádoby. Výborné k omáčkám, k vepř.výpečkům se zelím, ke špenátu atd., moc dobré.
**Pokud nechcete mít knedlíků tolik,nebo je nechcete zamrazit, uvařte je z poloviční dávky (stačí cca pro dva dospělé osoby a dvě děti)**
:-) rozkrojené nití
:-) z blízka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
2. 3. 2019, 16:41
Žirafka1
(upraveno)
4. 3. 2019, 13:42
@P.A.V.L.A
Děkuji Pavli
Raguella
(upraveno)
2. 3. 2019, 13:59
Dobrý den,tak někdy moc ráda vyzkouším knedlíky podle Vašeho receptíku.děkuji za receptík.pá
Žirafka1
(upraveno)
4. 3. 2019, 13:46
@Raguella
P.A.V.L.A
(upraveno)
12. 11. 2017, 10:49
Žirafka1
(upraveno)
15. 11. 2017, 12:58
@P.A.V.L.A
Kantrymen
(upraveno)
11. 10. 2017, 14:49
Tak to už na podruhé vařím a dal do uložených jsou super díky Kántry
Žirafka1
(upraveno)
11. 11. 2017, 19:55
@Kantrymen
Děkuji, to mám velkou radost
Žirafka1
(upraveno)
19. 10. 2017, 23:19
@Kantrymen
Jsem potěšena
P.A.V.L.A
(upraveno)
20. 3. 2016, 10:50
Žirafka1
(upraveno)
20. 3. 2016, 18:04
@P.A.V.L.A
Naďa Provazová
(upraveno)
20. 3. 2016, 9:00
Marti,děkuji moc za super recept včera jsem je vařila a nemají chybu jsou výborné A i na té žulové desce vypadají skvěle
Žirafka1
(upraveno)
20. 3. 2016, 18:03
@Naďa Provazová
Dobrý den Nadi děkuji za milý komentář ........ jsem ráda,že se povedly ........ a jak jste poznala,že deska je žulová? Nejste to vy,co se Vám ta moje deska kdysi tak líbila ? Mějte se pěkně
laskonka333
(upraveno)
22. 4. 2015, 23:11
Žirafka1
(upraveno)
23. 4. 2015, 23:55
@laskonka333
michsum
(upraveno)
22. 4. 2015, 20:16
jsou úžasnýýý,lepší jsem neměla
Žirafka1
(upraveno)
23. 4. 2015, 23:55
@michsum
Dobrý den tak to jsem moc ráda Udělala jste mě radost Mějte se hezky
Boban1
(upraveno)
5. 4. 2013, 5:38
Já do knedlíků dávám dětskou krupičku, jsou daleko jemnější než s hrubou moukou. A Solamyl dávám jen když vařím z nových brambor. Ty totiž nemají tolik škrobu, proto je dobré přidat Solamyl
Žirafka1
(upraveno)
5. 4. 2013, 10:20
@Boban1
Děkuji za každou inspiraci,nebo vylepšení receptu
JanaPas
(upraveno)
4. 4. 2013, 23:11
Marťo ! Sakra, dělejte ty fotky někde jinde ! Mě vždycky dostane ta vaše žulová deska... Jinak zkuste do těsta přidat krupici, budou ještě jemnější. S tím solamylem má paní pravdu, už jsem to slyšela od více lidí. Já naštěstí problémy s rozvařením nemám. Mám parní troubu a je to požehnání. Fakt bomba.
Žirafka1
(upraveno)
4. 4. 2013, 23:48
@JanaPas
Jani,když já mám zrovna nad deskou takové dobré světlo na focení S tím solamylem to určitě vyzkouším. Parní troubu nemám,ale třeba kynuté knedlíky vařím v hrnci nad parou v utěrce
apasionata
(upraveno)
4. 4. 2013, 22:04
solamyl používám nikoliv do těsta ale uválím v něm válečky knedlíků-pak nejsou tak slizké .
Žirafka1
(upraveno)
4. 4. 2013, 22:25
@apasionata
Ladko, děkuji za radu. Ulepené jsem je ale naštěstí neměla
apasionata
(upraveno)
4. 4. 2013, 22:38
@Žirafka1
to byl jen takový můj poznatek
Žirafka1
(upraveno)
4. 4. 2013, 22:58
@apasionata
Já je občas vyválím ještě před vložením do vroucí vody v mouce a také se mě zdá,že to celkem pomáhá Ale každá rada dobrá.......vyzkouším
bartoška71
(upraveno)
4. 4. 2013, 23:08
@Žirafka1
U nás doma se celé roky dělají bramborové knedlíky tak, že před vložením do vody se zabalí do plátěného ubrousku (třeba ze starého prostěradla) - předem namočit a vyždímat, na koncích se ubrousek zaváže a tak se vloží do vody. Hned pol vylovení knedlíku z hrnce se ubrousek sundá ... a knedlíky nikdy nebyly slizké
Žirafka1
(upraveno)
4. 4. 2013, 23:49
@bartoška71
Ano, slyšela jsem o knedlících vařených v ubrousku.
plamenek
(upraveno)
4. 4. 2013, 21:59
Nemáte v surovinách vejce,až v postupu,ale to je jedno.Nepoužívám žádný solamyl, jen hrubou mouku, brambory a sůl a vejce.To nejdůležitější je , že se musí dát včas vařit voda.Pokud knedlíky leží na vále déle,tak řídnou.Platí poměr 1:3 poměr mouka :bramborám.Krájím kráječem.Nikdy nekupuji, jsou jako beton ,smrdí a lepí.Dávám do mrazáku, vždy vařím více najednou.
Žirafka1
(upraveno)
4. 4. 2013, 22:22
@plamenek
Evi děkuji za upozornění vejce jsem do surovin doplnila To je tak,když Vám při nějaké činnosti skáče dítě za zády PS: A s těmi kupovanými knedlíky máte pravdu,také je v žádném případě nekupuji,ale vždy vyrábím....i kynuté
plamenek
(upraveno)
12. 4. 2013, 20:21
@Žirafka1
Já je ještě po uvaření pomažu máslem nebo olejem,jen nepatrně.Měla jsem na střední škole profesorku vaření, která byla jako Polreich .Nic nám neodpustila , tak umím toho dost. Pokud se vaří ve vodě,tak voda nesmí vařit prudce, pak nejsou tzv.oslizlé, ale to je praxe a praxe.Kynuté ovocné vařím v hrnci nad parou, nemusí se pak propichovat a tak z nich netečou borůvky atd.Včera jsem dělala houskové.
Žirafka1
(upraveno)
5. 4. 2013, 10:19
@plamenek
Evi, to já už na stř.škole vaření neměla , moje mamka moc nevařila,takže vařit jsem se učila spíš sama ...... ale moc mě to baví S těma ovocnýma knedlíkama máte pravdu, jak vyteče šťáva, nestojí za nic. Dělávám ještě takové malé tvarohové knedlíčky a polévám je v létě omáčkou z čerstvého uvařeného ovoce Také veliká dobrota
lidare
(upraveno)
4. 4. 2013, 21:20
Žirafka1
(upraveno)
4. 4. 2013, 21:35
@lidare
Ludmilko, vy pokaždé potěšíte