Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept

Domácí chléb

0.0
Domácí chléb

Potřebné ingredience

1 kg mouky (hladká obyčejná nebo špaldová mouka) 8 dl vody nebo syrovátky 1 sušené droždí (7 g, nebo 10 g) 25 g soli

Postup přípravy

Do mísy vysypeme mouku. Sůl a suché droždí přidáme každé zvlášť, sůl by mohla zabránit procesu kynutí!
Smícháme suché ingredience, přidáme vodu (nebo syrovátku) a znovu promícháme. Na míchání můžeme použít i ruční mixér. Mísu přikryjeme a necháme kynout. Na dobře pomoučené desce vytvarujeme z vykynutého těsta oválný bochník, přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme odležet po dobu, než se vyhřeje trouba s pekáčem – viz následující postup.
Nádobu na pečení chleba i s pokličkou vložíme do studené trouby, nastavíme maximální teplotu a zapneme. Když trouba dosáhne maximální teploty, nádobu vyjmeme, vložíme do ní odležené těsto, zakryjeme ji pokličkou a vložíme zpět do trouby na dobu 30 min. Pak nádobu otevřeme, snížíme teplotu na 200°C a pečeme ještě 30-35 minut už bez pokličky.

Příprava z hotové směsi na pečení chleba (o hmotnosti 1 kg). Postup přípravy těsta je stejný, ovšem bez přidání soli a droždí. Při přidávání vody se řídíme pokyny na obalu směsi.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

estepanova 2. 4. 2013, 20:24
Jo, taky jsem to tak pochopila, snad nás to neprožene *-) ,-)
estepanova 2. 4. 2013, 19:40
Jani, kolik prosím dáváte té syrovátky. Zbývá mi z přípravy domácí lučiny a nevím co s ní. Teď vidím první použití a moc mě zaujalo, neboť chlebíky peču často. Díky za tip. Eva (Y)
doma24.cz 10. 4. 2013, 23:09
@estepanova Ano, je to tak, 8dcl syrovátky :)
Brblalka 2. 4. 2013, 20:05
@estepanova Paní píše "8 deci vody nebo syrovátky", tak bych řekla, že syrovátky dává 8 deci. , ne? *-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie