(recept
si oblíbilo 46 návštěvníků)
Skvělý velikonoční sýr

Potřebné ingredience
1,5 l mléka, 15 syrových vajec, pažitka, sůl, sladká paprika, vegeta...
Postup přípravy
Sýr je na přípravu velice jednoduchý a výsledek je opravdu skvělý! Smíchat mléko s vejci a rozdrtit je v něm metličkou. Přidat asi lžičku soli, papriku a vegetu (nebo něco dle vaší chuti). Na plameni stále míchat. Začne to houstnout. Až se to začne srážet, přidáme nadrobno pokrájenou pažitku. Stále mícháme. Až se sražené kousky zcela oddělí a zůstanou jen ty kousky a bílá voda, vylijeme obsah hrnce na cedník přikrytý bavlněnou plenou (na tohle musí být dva, jeden vylívá obsah hrnce, druhý přidržuje cípy pleny, aby sýr zůstal uprostřed ní). Plenu svážeme, vytvoříme kouli nebo váleček a točením vyždímáme. Pověsíme do chladu a necháme hodinu - dvě odkapat. Tak vybalíme z pleny, přikryjeme a dáme ještě do lednice. Krájíme na tenké plátky. Dáváme to do velikonoční mísy pro koledníky spolu se zeleným salátem, vajíčkem, zeleninou, klobáskou a šunkou. Je to lákadlo pro koledníky:) Vždy děláme z vyšší dávky - 2 l mléka a 20 vajíček :)
Moje teta tam místo soli dává cukr a dělá sýr nasladko, ale to osobně nedoporučuju :)
Moje teta tam místo soli dává cukr a dělá sýr nasladko, ale to osobně nedoporučuju :)

.

.

.

.

.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
iva86
(upraveno)
26. 3. 2016, 17:29

nahlásit

I+K
(upraveno)
19. 6. 2015, 21:57



nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
29. 3. 2015, 15:56
Díky za recept, určitě letos udělám.



nahlásit
Tapka26
(upraveno)
19. 6. 2013, 21:48
Dobrý večer Lucko, zcela náhodou jsem narazila dnes na Váš recept a hned jsem vyzkoušela z třetinové dávky 0,5 l mléka a 5 vajec a sýr je naprosto dokonalý. Děkuji za receptík. Petra

nahlásit

tajpa
(upraveno)
24. 6. 2013, 17:15
@Tapka26
Jsem moc ráda, že chutnal

nahlásit

cokyna68
(upraveno)
21. 5. 2013, 9:27
Sice už je po velikonocích,ale nedalo mi to a dnes jsem ho zkusila-právě okapává,tak jsem zvědavá jak bude chutnat

nahlásit

Ledura
(upraveno)
16. 4. 2013, 22:56



nahlásit
ursula4
(upraveno)
1. 4. 2013, 14:29
tento syr robievam každú Veľkú noc a pridávam sušené bylinky do šalátu-mrazom sušené a varím to v pískacom hrnci na mlieko,tak mám istotu že neprihorí.Po ocedení ho potieram olejom aby nevyschol
nahlásit

simas
(upraveno)
31. 3. 2013, 22:48
Jak dlouho vydrží, když jsou v tom vajíčka?
nahlásit

tajpa
(upraveno)
31. 3. 2013, 23:21
@simas
Přiznám se, že u nás se sní každý rok do čtyř dnů
, tak nevím, zda by vydržel i dýl
Ty čtyři dny vydrží v lednici na sto procent, déle fakt nevím. A taky musí být celý zakrytý nebo zabalený třeba v alobalu, jinak rychle oschne. Pokud ho budete dělat a vydrží vám déle než u nás čtyři dny, budu ráda, když mi to sem napíšete



nahlásit

simas
(upraveno)
1. 4. 2013, 11:52
@tajpa
Určitě zkusím a napíšu.
nahlásit
marky18
(upraveno)
31. 3. 2013, 22:40
Díky za tip


nahlásit

jajulik
(upraveno)
31. 3. 2013, 17:23



nahlásit

jrichterova
(upraveno)
31. 3. 2013, 14:00
jen trochu nerozumím tomu přepočtu - jedna dávka 1,5l mléka a 15 vajec a paní píše,že dělá z dvojnásobné dávky 2l mléka a 20 vajec?????to je nějaký divný přepočet,podle mě je 1,5x2=3 a 15x2=30
nahlásit

derena
(upraveno)
31. 3. 2013, 23:34
@jrichterova
Na každé vajíčko sa počíta cca 1deci mlieka takže na 10vajec-1l.mlieka,na 11 vajec-1,1l mlieka ,na 25 vajec-2,5 l milieka,záleží z koľkých vajec chcete robiť,já tam nedávam petrželku ale len mleté čierne krenie a soľ,a tej soli nie veľa aby to nebolo veľmi slané a pepř dvakrát,trikrát medzi prsty ale je to výborné
nahlásit

tajpa
(upraveno)
31. 3. 2013, 16:52
@jrichterova
To slovíčko dvojnásobné je obrazně řečeno, neberte zase všechno tak doslova

nahlásit

čučinek
(upraveno)
31. 3. 2013, 13:04
Taky ho dělám,ale na sladko a je mňamka
je to velikonoční specialita a dělá se na východním slovensku
a možná i na celým,nevím nikdy jsem se po tom nepátrala kde všude ho dělají
surová vajíčka se s metličkou pořádně rozkvedlají a pak se do nich nalije mléko,já dávám plnotučné ale není podmínkou
já dávám na litr mléka 20 vajíček,musí se opravdu hlídat a pořádně míchat aby se nepřipálilo
jo a nakonec až je pořádně vykapáný a krásně drží tvar tak ho v troubě připeču aby chytil krásnou kůrčičku
pokud by měl někdo zájem o recept tak napište,ale paní to má napsáno dobře
Andrea
hezké velikonoce





















nahlásit

Bylinka1
(upraveno)
31. 3. 2013, 12:25
To jsem nikdy neviděla a nevím, jestli nezkusím-aspoň z 5-ti vajec, ať mám něco nového na talíři

nahlásit

saxinka
(upraveno)
31. 3. 2013, 11:51
dobrej nápad, počkám kolik malej vykoleduje vajíček a vyzkouším

nahlásit

tajpa
(upraveno)
31. 3. 2013, 16:54
@saxinka
Vařená vajíčka určitě ne, musí být syrová, pro jistotu to v receptu upravím

nahlásit

Pami
(upraveno)
31. 3. 2013, 12:17
@saxinka
T o asi nebudou vařená vejce.

nahlásit

laso
(upraveno)
31. 3. 2013, 12:26
@Pami
Taky mě napadlo jestli nebudou vařená,když paní píše rozdrtit metličkou a navíc nevím co by se tam sráželo jinak za hrudky pokud by to bylo smíchané syrové vejce s mlékem.

nahlásit

Pami
(upraveno)
31. 3. 2013, 13:38
@laso
Už nahoře jedna paní píše, že to taky dělá, ze syrových vajec.

nahlásit