(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Bramborový salát z červené řepy - úplně úžasný
Potřebné ingredience
Základní suroviny : 5 ks červené řepy, asi 1 kg brambor, 5 mrkví, cibule, petrželka, sůl, olivový olej extra panenský. Já přidávám ještě 1-2 sáčků vypeckovaných oliv, bylinky dle sezóny, libeček a cibuli míchám s pórkemí. Salát z těchto surovin není kyselý, jak jsme zvyknutí z klasické verze salátu, což je účelem, aby byl salát jen jemně slaný a přírodní. Jinak do salátu lze přidat cokoliv, dle chuti, např. vařené fazole, maso, další zeleninu, třeba vařenou petržel a celer, syrovou papriku a podobně. Nedávám do něj ocet ani majonézu.
Postup přípravy
Uvaříte červenou řepu, já vařím v papíňáku asi půl hodiny, brambory ve slupce a mrkev, vařím společně, abych ušetřila nádobí i energii. Mezitím si nakrájím velice nadrobno cibuli a olivy překrojím vejpůl, nachystám si k ruce bylinky, olej a sůl. Jakmile mám uvařeno a vychlazeno, beru si chirurgické rukavice a začnu, oloupu brambory, okrájím jemně řepu a mrkev, nakrájím je na kolečka a vezmu vykrajovátko na brambory (kolečko s drátky, omlouvám se, ale nemohu najít to pravé slovo, určitě jej používáte, když připravujete klasický salát na vánoce). Vykrajovátko mi udělá z brambor a řepy malé kostičky, které dám do větší mísy, k nim přidám jemně nakrájenou cibuli, mrkev, přepůlené olivy, nasypu bylinky, osolím, celé zaleju olejem a ručně míchám a míchám, proto ta větší misika. Jakmile mám zamícháno, ochutnám a případně dosolím (salát se rozleží, tak se solí opatrně) nebo dle chutio a potřeby přidám bylinky nebo olej. Salát nemá v oleji plavat, slouží jako pojidlo.
Ideální je nechat salát aspon přes noc odležet, než jej budete jíst.
Dělám jej často, doma jej milujeme, u kamarádek jsem se setkala s různými názory, jedni jej milují tak jak je a dělají si jej doma, některým nechutná, že není dokysela a přidávají do něj zavařené okurky, případně ocet nebo majonézu nebo koření, aby byl ostřejší. Samozřejmě meze se nekladou.
Dobrou chuť.
Ideální je nechat salát aspon přes noc odležet, než jej budete jíst.
Dělám jej často, doma jej milujeme, u kamarádek jsem se setkala s různými názory, jedni jej milují tak jak je a dělají si jej doma, některým nechutná, že není dokysela a přidávají do něj zavařené okurky, případně ocet nebo majonézu nebo koření, aby byl ostřejší. Samozřejmě meze se nekladou.
Dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé