Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Bramborový salát z červené řepy - úplně úžasný

0.0
Bramborový salát z červené řepy - úplně úžasný

Potřebné ingredience

Základní suroviny : 5 ks červené řepy, asi 1 kg brambor, 5 mrkví, cibule, petrželka, sůl, olivový olej extra panenský. Já přidávám ještě 1-2 sáčků vypeckovaných oliv, bylinky dle sezóny, libeček a cibuli míchám s pórkemí. Salát z těchto surovin není kyselý, jak jsme zvyknutí z klasické verze salátu, což je účelem, aby byl salát jen jemně slaný a přírodní. Jinak do salátu lze přidat cokoliv, dle chuti, např. vařené fazole, maso, další zeleninu, třeba vařenou petržel a celer, syrovou papriku a podobně. Nedávám do něj ocet ani majonézu.

Postup přípravy

Uvaříte červenou řepu, já vařím v papíňáku asi půl hodiny, brambory ve slupce a mrkev, vařím společně, abych ušetřila nádobí i energii. Mezitím si nakrájím velice nadrobno cibuli a olivy překrojím vejpůl, nachystám si k ruce bylinky, olej a sůl. Jakmile mám uvařeno a vychlazeno, beru si chirurgické rukavice a začnu, oloupu brambory, okrájím jemně řepu a mrkev, nakrájím je na kolečka a vezmu vykrajovátko na brambory (kolečko s drátky, omlouvám se, ale nemohu najít to pravé slovo, určitě jej používáte, když připravujete klasický salát na vánoce). Vykrajovátko mi udělá z brambor a řepy malé kostičky, které dám do větší mísy, k nim přidám jemně nakrájenou cibuli, mrkev, přepůlené olivy, nasypu bylinky, osolím, celé zaleju olejem a ručně míchám a míchám, proto ta větší misika. Jakmile mám zamícháno, ochutnám a případně dosolím (salát se rozleží, tak se solí opatrně) nebo dle chutio a potřeby přidám bylinky nebo olej. Salát nemá v oleji plavat, slouží jako pojidlo.
Ideální je nechat salát aspon přes noc odležet, než jej budete jíst.
Dělám jej často, doma jej milujeme, u kamarádek jsem se setkala s různými názory, jedni jej milují tak jak je a dělají si jej doma, některým nechutná, že není dokysela a přidávají do něj zavařené okurky, případně ocet nebo majonézu nebo koření, aby byl ostřejší. Samozřejmě meze se nekladou.
Dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie