(recept
si oblíbilo 149 návštěvníků)
Karamelový větrník na plech...
Potřebné ingredience
na těsto: 750 ml vody 23 dkg másla 23 dkg hladké mouky špetka soli 8 vajec 1. náplň: 750 ml mléka 2 karamelové pudinky cukr moučka 1 máslo 2. náplň: 1 šlehačka 1 ztužovač šlehačky cukr karamelová poleva: 25 dkg cukru krupice 1-2 smetany ke šlehání
Postup přípravy
Těsto:
Rozehřejeme vodu s máslem a solí, pak přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na hrnec ani vařečku (trvá to asi 4 minuty). Do vychladlé hmoty zašleháme vejce po jednom, každé řádně vymícháme, teprve potom dáme další. Vymažeme 2 plechy tukem a naneseme těsto - rozdělíme na půl.
Pečeme v předehřáté troubě při 200°C cca 30-40 min. Prvních 15 minut troubu vůbec neotevíráme, bubliny by splaskly. Hned tak se nespálí, je potřeba, aby byl povrch trochu křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
1. náplň:
Uvaříme 2 karamel. pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo se 2 lžícemi cukru moučka a postupně přidáváme vychlazený pudink. Dle chuti dosladíme.
2. náplň:
Ušleháme šlehačku se ztužovačem a 2 lžícemi cukru.
Na první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a polijeme karamelovou polevou.
Příprava polevy:
Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho roztavit. Odolejme pokušení ochutnat, pálí jako čert:-) Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou šlehačku - vzkypí to! Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Ihned horké nalijeme na větrník a dáme do chladu ztuhnout. Podáváme druhý den.
Rozehřejeme vodu s máslem a solí, pak přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na hrnec ani vařečku (trvá to asi 4 minuty). Do vychladlé hmoty zašleháme vejce po jednom, každé řádně vymícháme, teprve potom dáme další. Vymažeme 2 plechy tukem a naneseme těsto - rozdělíme na půl.
Pečeme v předehřáté troubě při 200°C cca 30-40 min. Prvních 15 minut troubu vůbec neotevíráme, bubliny by splaskly. Hned tak se nespálí, je potřeba, aby byl povrch trochu křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
1. náplň:
Uvaříme 2 karamel. pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo se 2 lžícemi cukru moučka a postupně přidáváme vychlazený pudink. Dle chuti dosladíme.
2. náplň:
Ušleháme šlehačku se ztužovačem a 2 lžícemi cukru.
Na první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a polijeme karamelovou polevou.
Příprava polevy:
Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho roztavit. Odolejme pokušení ochutnat, pálí jako čert:-) Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou šlehačku - vzkypí to! Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Ihned horké nalijeme na větrník a dáme do chladu ztuhnout. Podáváme druhý den.
takto vypadá v řezu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
koblížek123
(upraveno)
10. 1. 2014, 18:46
zítra zkusím, snad se povede.
Atuna
(upraveno)
19. 10. 2013, 20:10
Dagmajka
(upraveno)
22. 8. 2013, 8:41
Vynikající, lahodný, skvělý, báječný, hříšně kalorický Děkuji za recept!
Majka H
(upraveno)
14. 6. 2013, 14:32
Dobrý den, nevím kde jsem udělala chybu ale vůbec mi neztuhla ta poleva nahoře. Jinak větrník nemá chybu ale příště ho asi poleju čokoládou.
bekule
(upraveno)
1. 7. 2013, 21:04
@Majka H
Žirafka1
(upraveno)
12. 6. 2013, 18:12
Moniko, zákusek vypadá lákavě. Chtěla jsem se Vás prosím zeptat,jestli jste náhodou nezkoušela dát nahoru místo polevy z pudinku třeba karamelové salko vyšlehané s máslem Napadlo mě,že by to možná lépe drželo a nestékalo. A myslíte,že je nutné do šlehačky přidat ztužovač? Já se těmto věcem vyhýbám. Šlehačku kupuju v Rakousku, dá se zde sehnat výborná, velice tučná 36% šlehačka a ta,když se vyšlehá,tak drží a nepovolí i bez ztužovače Děkuji Vám za odpověď.
bekule
(upraveno)
1. 7. 2013, 21:09
@Žirafka1
Martino zákusek jsem pekla jen jednou, takže jsem nezkoušela. Ztužovač je určo nutný, jinak Vám šlehačka neztuhne (mluvím o té klasické české 31%). Vaše 36% se snad obejde i bez ztužovače. Přeji hodně zdaru při pečení a těším se na Vaši fotečku. Dobrou chuť , Monika
Žirafka1
(upraveno)
1. 7. 2013, 22:06
@bekule
Moni, děkuji Vám za odpověď. Já kupuji v Rakousku šlehačku v Penny a ta je tak tučná,že když ji otevřete, máte co dělat,aby jste se dostala k tekutému obsahu. Našlehaná je elektrickým šlehačem cca tak do 10sekund. Tak pevnou ušlehanou šlehačku jsem u nás ještě nikdy neviděla. Při nejbližší příležitosti Váš recept vyzkouším a uvidím. Zdravím Vás Martina
vaanilla
(upraveno)
12. 6. 2013, 15:42
super doma i v práci se oblizovali až za ušima
bekule
(upraveno)
1. 7. 2013, 21:02
@vaanilla
P.A.V.L.A
(upraveno)
16. 5. 2013, 20:35
neferrs
(upraveno)
16. 5. 2013, 19:46
Supr recept díky
jeremy
(upraveno)
28. 4. 2013, 9:05
mata73
(upraveno)
24. 4. 2013, 13:46
Dobrý den, chci se zeptat, na tu polevu jste dali dvě nebo jednu smetanu,Aby to nebylo moc řídké. Děkuji Markéta
bekule
(upraveno)
1. 5. 2013, 16:57
@mata73
Markéto dala jsem jednu, aby nebyla tak moc sladká a byla tak akorát
bakyka
(upraveno)
21. 4. 2013, 19:40
chci taky vyzkoušet na oslavu pro švagříčka - jenže mám obavu z krájení jde to dobře krájet, neláme se to? nebo je v tom nějaký fígl? díky za radu
bekule
(upraveno)
1. 5. 2013, 16:56
@bakyka
Eliško žádný fígl v tom není, musíte nechat v chladu ztuhnout - nejlépe do 2. dne a pak to jde dobře krájet - já krájela cukrářským dlouhým nožem
Aknilav
(upraveno)
21. 4. 2013, 6:36
Dobrý den, prosím o radu, pečete na 200 stupnů klasicky vršek/spodek, tedy každý plech zvlášť nebo současně na 200 horkovzduch? Moc děkuji za info
bekule
(upraveno)
1. 5. 2013, 16:55
@Aknilav
Dobrý den, pekla jsem oba plechy současně
MarcelaKa
(upraveno)
17. 4. 2013, 11:47
Včera jsem upekla a dnes ochutnala a je to výbornééééééééééé. Moc děkuji za skvělý receptík.
kroupz
(upraveno)
9. 4. 2013, 9:30
Včera jsem dělala a nemám slov výborný úplně jak větrník z cukrárny akorát ve větším a ty já miluju akorát ta poleva je moooc slaďoučká Děkuji za receptík
Helus5
(upraveno)
7. 4. 2013, 14:06
taky tento recept mám a všem mohu jen doporučit
Kamis1
(upraveno)
19. 4. 2013, 5:12
taky tady mám tento recept, přesně ten samý ...spoustu let
laskonka333
(upraveno)
29. 3. 2013, 18:28
chucky 1111
(upraveno)
29. 3. 2013, 18:13
To vypadá složitě,ale pěkně
bekule
(upraveno)
29. 3. 2013, 18:50
@chucky 1111
Verčo vůbec to není složité, já nejsem žádná velká kuchařka a zvládla jsem to Ale je výborný
zanetkaR
(upraveno)
29. 3. 2013, 12:49
to vypadá dobře
Lenča37
(upraveno)
29. 3. 2013, 12:42
Dobrý den,Vyzkouším