(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
JIDÁŠE
![JIDÁŠE](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/130326/12/j141317.jpg)
Potřebné ingredience
60 g krupicového cukru,500 g hladké mouky,300 ml dvanáctiprocentní smetany,40 g droždí ,2 žloutky,150 g změklého másla,nastrouhaná kůra z jednoho citronu,2 lžičky citronové šťávy,1 vanilkový cukr,špetka soli,1 vejce na potření,med na pokapání,plátky mandlí
Postup přípravy
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu. Zadělejte těsto, pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem poklademe plátky mandlí a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby. Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem poklademe plátky mandlí a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby. Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé