Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Šťovíkový bařt

0.0
Šťovíkový bařt

Potřebné ingredience

listy zahradního šťovíku, brambory, mrkev, čtyři kuličky černého pepře, dvě kuličky nového koření, jeden bobkový list, jedna kostka polévkového bujónu, kousek másla, lžíce hladké mouky a 250 ml mléka na zahuštění, jedno celé vajíčko, zakysaná smetana

Postup přípravy

Tuhle polévku vaří moje maminka co pamatuji. Recept si přivezli prarodiče z Volyně a od dětství ji doslova "žeru".
Základ je stejný jako na klasickou bramboračku (tedy pro mě). Dám vařit brambory na kostičky do přiměřeného hrnce - u nás jedině 5 litrů ..., dám vodu, jednu mrkev na kostičky, polévkové koření (používám masox), pepř, nové koření, bobkový list a dám vařit. Šťovík - pořádnou hrst listů (pěstuji si na zahrádce - nevím, jestli se dá koupit) opláchnu, nasekám na nudličky a na másle opražím na pánvičce. Až jsou brambory a mrkev měkké, přidám šťovík a ještě lehce povařím. Pak zahustím záklechtkou z mouky a mléka, nechám zas provařit, rozkvedlám vajíčko a nakonec vleju zakysanku (na toto množství celou) - nebo smetanu.
Polévka je díky šťovíku lehce nakyslá a smetana dodá jemnost.
Ještě nikdy nezbyla :-).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

šumafka 17. 4. 2013, 22:30
Polévka mého dětství (clamp). Vynikající. (Y) (Y) (Y). Ještě jsme vařili z červené řepy bařt......obě polévky také z Volyně :D.
komikamarinka 21. 4. 2013, 21:28
@šumafka Jo jo - tak ten mám už nafocený a chystám se ho tady taky dát - my mu říkáme buráčkový bařt :-) - brzy jej vložím :-)
šumafka 22. 4. 2013, 7:39
@komikamarinka Přesně tak...buráčkový, ale už jsem si nebyla jistá :-)....delikatesa :-) :-) :-).
PajaG 28. 3. 2013, 11:19
Tak tu znám, mám ji od kolegyně a ta zase pocházela z Madarska. Dokonce si š´tovík podušený na oleji zavařuje do přesnídávkových skleniček. Vařila jsem ji doma a moc nám chutnala.Vím, že v ní bylo ještě maso. Už jsem ji dlouho nevařila a zase ji tedy zkusím. Má opravdu zajímavou chuť. (Y)
tomulinecek 21. 3. 2013, 10:26
Podobnou jsem vařila podle známé z Polska,jen měla být z uzeného,a přišly tam ještě vejce na tvrdo,ale jen mít ten štovík (Y) (Y) (Y)
sarka01 20. 3. 2013, 14:57
Polévku znám, vařívala ji moje babička a taky ji měla z Volyně. Je to úžasná záležitost, jen mít ten šťovík.
komikamarinka 21. 3. 2013, 9:25
@sarka01 Jo jo - já si ho uzmula z maminčiny zahrádky a zatím mi roste ve velkém, tak snad vydrží :-). Na zimu jsem si zamrazila a mám vystaráno :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie