(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Peciválky s mákem
Potřebné ingredience
500g uvařených brambor, 150g polohrubé mouky, 1 vejce, mléko podle potřeby, mletý mák a moučkový cukr a sůl podle chuti.
Postup přípravy
Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme na struhadle, přidáme vejce,
polohrubou mouku, osolíme a vypracujeme na vále tuhé těsto.
Těsto vyválíme na placku, nakrájíme 1,5 až 2 cm široké pruhy a překrojíme je tak, aby
tvořily kostky, ale nedořezáváme.
Vkládáme na nevymaštěný plech, nejlépe na pečící papír a pečeme dorůžova ve vyhřáté troubě na 200°C.
Upečené dokrojíme(pozor je to horké) a vložíme do mísy, polijeme horkým mlékem, přiklopíme
poklicí a necháme asi 2 - 3 minuty máčet, přebytečné mléko slijeme a peciválky posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a promícháme. Ihned podáváme.
Recept mám od kamarádky a moc nám to chutná.
polohrubou mouku, osolíme a vypracujeme na vále tuhé těsto.
Těsto vyválíme na placku, nakrájíme 1,5 až 2 cm široké pruhy a překrojíme je tak, aby
tvořily kostky, ale nedořezáváme.
Vkládáme na nevymaštěný plech, nejlépe na pečící papír a pečeme dorůžova ve vyhřáté troubě na 200°C.
Upečené dokrojíme(pozor je to horké) a vložíme do mísy, polijeme horkým mlékem, přiklopíme
poklicí a necháme asi 2 - 3 minuty máčet, přebytečné mléko slijeme a peciválky posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a promícháme. Ihned podáváme.
Recept mám od kamarádky a moc nám to chutná.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
backa
(upraveno)
26. 3. 2013, 10:15
Tuhle dobrotu nám vařila maminka,když jsem byla malá a dodnes vzpomínám.Maminka vykrajovala kolečka.Od té doby jsem je nejedla.
matiolka
(upraveno)
26. 3. 2013, 8:07
Děkuji za recept, vzpomínka na školní léta, v jídelně jsme je milovali
VeronikaB
(upraveno)
15. 5. 2013, 17:56
@matiolka
To já jsem je předtím nikdy nejedla a jak mi chutnají. Člověk hledá všelijaké minutky, čínu....a pak zjistí, že obyčejné české jídlo je fakt mňamka.
marky18
(upraveno)
13. 3. 2013, 1:16
Díky za tip
horizont
(upraveno)
12. 3. 2013, 21:33
A jaký má smysl to nedokrojení kostky? Myslím, že to budou takové pečené šišky s mákem, ne? A to pečení má význam, když se to pak namočí do mléka? Hodně otázek, ale myslím, že by to mým klukům chutnalo, tak se na to chystám....
VeronikaB
(upraveno)
15. 5. 2013, 17:54
@horizont
Nedokrojení má význam pro lepší manipulaci poté, protože nebudou tak opečené z každé strany, ale každý si to může krájet podle sebe. Mléko jsem nechápala také, než jsem to udělala, jak se to namočí a pak promíchá s mákem a cukrem, tak se to krásné obalí a není to vůbec suché. Přeji dobrou chuť.
zdenakucerova
(upraveno)
12. 3. 2013, 22:11
@horizont
Já bych si tipla, že se s tím lépe manipuluje, když je to nedokrojené a dává se to do trouby , že se dá celý tek kus a nerozpadá se to ale neznám to... jen tak tipuji