(recept
si oblíbilo 152 návštěvníků)
Výborný domácí chleba
Potřebné ingredience
Domácí chleba 1 hrnek žitné mouky (dala jsem žitnou chlebovou) 1 hrnek hladké mouky (dala jsem jsem hladkou pšeničnou chlebovou) 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem obyč, polohr. mouku) 1 lžička kmínu 2 lžičky soli To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme : 1 lžička octa 2 hrnky studené vody ½ lžičky sušeného droždí / dala jsem celé
Postup přípravy
Promícháme, vznikne těsto(lepí se, ale nepřidávat nic:-). Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12 až 18 hodin (nejlépe přes noc). Potom promísíme, posypeme moukou a necháme 30 minut odpočinout. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný kastrol 21 – 23cm průměr (já pekla ve sklokeramické misce), necháme rozpálit 30 minut. Do horkého suchého hrnce vyklopíme stěrkou těsto, zakryjeme poklicí a pečeme na 230 stupňů 30 minut, pak odkryjeme a pečeme na 220 stupňů dalších 30 minut. Chleba se nepřichytne a krásně se vyklopí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
milenah
(upraveno)
25. 12. 2021, 19:58
Dnes jsme dělali poprvé chleba a je opravdu luxusní,nikdy jsme lepší nejedli
Helena545
(upraveno)
29. 4. 2020, 11:30
Musím pochváliť. pečiem už niekoľký krát a je fakt super! Mám teda čerstvé droždie, ale inak postupujem rovnako
Thrill
(upraveno)
8. 2. 2017, 19:49
Výborný chléb! Nezkoušel někdo z kvásku? Nevíte, jaký by pak byl přepočet z droždí?
saskie77
(upraveno)
9. 8. 2016, 19:28
gabb
(upraveno)
8. 3. 2015, 7:01
zakovar
(upraveno)
27. 1. 2015, 21:11
Skvělý chleba, hned napoprvé se mi povedl,rozhodně doporučuji všem vyzkoušet!!!
kudrlinka01
(upraveno)
26. 1. 2014, 22:07
Dnes večer jsme jej vyzkoušeli a je opravdu skvělý, moc děkuji za perfektní recept Petra
evatk
(upraveno)
8. 10. 2013, 8:28
Chleba jsem zkousela uz nekolikrat, je super, jen bohuzel posledni dve peceni dopadla tak, ze se mi prichytl, docela dost, prisl jsem o cely spodek. Nevite, cim to muze byt?
sisima
(upraveno)
27. 5. 2013, 13:58
No teda švagrová, ten vypadá 100x lépe než kupovaný!!! Musím taky někdy vyzkoušet!! Pak mi musíš poradit!
uplnejinaolga
(upraveno)
24. 5. 2013, 21:16
dnes upečeno ....super recept ... díky za rady .... je fakt bezvadný a moc dobrý ....brzy zopakuju ..... mějte se krásně
cozumel
(upraveno)
14. 4. 2013, 17:38
Výborný - povedl se. Jen ho mám trochu placatý - pekla jsem v římském hrnci. Příště si vyberu menší nádobu
koloska
(upraveno)
15. 4. 2013, 10:17
@cozumel
Ano zkuste menší nádobu, nebo kamarádka dělá dvojitou dávku (jsou 5ti člená rodina Každopádně jsem ráda, že se povedl Hezký den
martina.in
(upraveno)
24. 3. 2013, 17:42
Výborný recept, lepší chleba jsem zatím nepekla. Moc chválím.
koloska
(upraveno)
27. 3. 2013, 21:16
@martina.in
díky díky díky, taky pečem obden a ještě se nám nezmrzel
novackova
(upraveno)
11. 3. 2013, 13:58
to prubnu
Pangea
(upraveno)
8. 3. 2013, 23:04
Dělám každý 3. den. Mouky obměňuji podle toho, jestli chci chléb celozrnný, či ne. Nejradši mám: 1 hrnek špaldové, 1 hrnek polohrubé pšeničné, 1 hrnek žitné a 1 hrnek grahamové. Před pečením do těsta přisypu 2 lžíce ovesných vloček a lžíci slunečnicových semínek. Už nejím jiný chléb.
koloska
(upraveno)
11. 3. 2013, 12:11
@Pangea
To Vám věřím, taky bych si přimíchala semínek, ale rodina mi to nechce, tak pečem takhle, ale opravdu s kupovaným sme už zkončili
mandel
(upraveno)
8. 3. 2013, 21:13
Můžu použít i čerstvé droždí (a kolik)? Se sušeným moc nekamarádím, obvykle mi to moc nenaskočilo, tak už se mi nechce kupovat... Dík předem za odpověď! Hanka
majča
(upraveno)
10. 4. 2013, 19:35
@mandel
Dovolím se přidat do diskuze Tento recept zmám asi týden, dnes peču potřetí, a ze dvou dávek, a používám čerstvé droždí 1/2 kostky. Pekávala jsem v pekárně, ale ztratila výkonnost a tendle recept nemá chybu, tak že milé maminky "Pečení zdar!" Majča
koloska
(upraveno)
11. 3. 2013, 12:09
@mandel
Dobrý den, s čerstvým sem to nezkoušela, ale opravdu se toho sušeného nebojte, taky sem s ním neměla dobrou zkušenost, ale tady naprosto v pohodě a to sem použila nějaké to levnější a bylo OK, doporučuji ještě jednou zkusit
lidare
(upraveno)
7. 3. 2013, 21:33
ten je perfektně upečený,paráda
koloska
(upraveno)
11. 3. 2013, 12:13
@lidare
Díky moc
jajulik
(upraveno)
7. 3. 2013, 20:10
fojaa
(upraveno)
7. 3. 2013, 19:27
další pekařka taky se těším až v sobotu večer zadělám
Česťa kuba
(upraveno)
7. 3. 2013, 17:10
v čem ho pečete, že ja jako kupovaný? Já jsem dávala do kulatého hrnce a byl vzhledově nic moc. Za to ta chuť!!!!! Kupovanej se může jít zahrabat
koloska
(upraveno)
11. 3. 2013, 12:12
@Česťa kuba
DD, taky sem ho pekla ve sklokeramice, jak píše paní níže, ale peču i v kulatém nerezovém hrnci a je taky povedený
Žirafka1
(upraveno)
7. 3. 2013, 21:52
@Česťa kuba
Já peču buď ve skleněné zapékací nádobě s poklopem a nebo můžete v litinovém hrnci (to je prý ještě lepší)
koblizek63
(upraveno)
7. 3. 2013, 15:15
Se vám Leni povedl ,dělám podobný,mám ho v receptech.Dnes zkusím zadělat podle vašeho receptu.Přidávám nějaké semínka.Kupovaný chleba se může jít zahrabat .Hezké pečení
koloska
(upraveno)
11. 3. 2013, 12:16
@koblizek63
Jani děkuji, písněte pak, jak Vám chutnal? Díky L.