(recept
si oblíbilo 152 návštěvníků)
Výborný domácí chleba

Potřebné ingredience
Domácí chleba 1 hrnek žitné mouky (dala jsem žitnou chlebovou) 1 hrnek hladké mouky (dala jsem jsem hladkou pšeničnou chlebovou) 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem obyč, polohr. mouku) 1 lžička kmínu 2 lžičky soli To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme : 1 lžička octa 2 hrnky studené vody ½ lžičky sušeného droždí / dala jsem celé
Postup přípravy
Promícháme, vznikne těsto(lepí se, ale nepřidávat nic:-). Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12 až 18 hodin (nejlépe přes noc). Potom promísíme, posypeme moukou a necháme 30 minut odpočinout. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný kastrol 21 – 23cm průměr (já pekla ve sklokeramické misce), necháme rozpálit 30 minut. Do horkého suchého hrnce vyklopíme stěrkou těsto, zakryjeme poklicí a pečeme na 230 stupňů 30 minut, pak odkryjeme a pečeme na 220 stupňů dalších 30 minut. Chleba se nepřichytne a krásně se vyklopí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

milenah
(upraveno)
25. 12. 2021, 19:58
Dnes jsme dělali poprvé chleba a je opravdu luxusní,nikdy jsme lepší nejedli



nahlásit
Helena545
(upraveno)
29. 4. 2020, 11:30
Musím pochváliť. pečiem už niekoľký krát a je fakt super! Mám teda čerstvé droždie, ale inak postupujem rovnako

nahlásit
Thrill
(upraveno)
8. 2. 2017, 19:49
Výborný chléb! Nezkoušel někdo z kvásku? Nevíte, jaký by pak byl přepočet z droždí?
nahlásit
saskie77
(upraveno)
9. 8. 2016, 19:28




nahlásit
gabb
(upraveno)
8. 3. 2015, 7:01



nahlásit

zakovar
(upraveno)
27. 1. 2015, 21:11
Skvělý chleba, hned napoprvé se mi povedl,rozhodně doporučuji všem vyzkoušet!!!





nahlásit
kudrlinka01
(upraveno)
26. 1. 2014, 22:07
Dnes večer jsme jej vyzkoušeli a je opravdu skvělý, moc děkuji za perfektní recept
Petra



nahlásit

evatk
(upraveno)
8. 10. 2013, 8:28
Chleba jsem zkousela uz nekolikrat, je super, jen bohuzel posledni dve peceni dopadla tak, ze se mi prichytl, docela dost, prisl jsem o cely spodek. Nevite, cim to muze byt?
nahlásit

sisima
(upraveno)
27. 5. 2013, 13:58
No teda švagrová, ten vypadá 100x lépe než kupovaný!!! Musím taky někdy vyzkoušet!! Pak mi musíš poradit!



nahlásit

uplnejinaolga
(upraveno)
24. 5. 2013, 21:16


nahlásit
cozumel
(upraveno)
14. 4. 2013, 17:38
Výborný - povedl se. Jen ho mám trochu placatý - pekla jsem v římském hrnci. Příště si vyberu menší nádobu

nahlásit

koloska
(upraveno)
15. 4. 2013, 10:17
@cozumel
Ano zkuste menší nádobu, nebo kamarádka dělá dvojitou dávku (jsou 5ti člená rodina
Každopádně jsem ráda, že se povedl
Hezký den


nahlásit

martina.in
(upraveno)
24. 3. 2013, 17:42
Výborný recept, lepší chleba jsem zatím nepekla. Moc chválím.



nahlásit

koloska
(upraveno)
27. 3. 2013, 21:16
@martina.in
díky díky díky, taky pečem obden a ještě se nám nezmrzel

nahlásit

novackova
(upraveno)
11. 3. 2013, 13:58
to prubnu

nahlásit

Pangea
(upraveno)
8. 3. 2013, 23:04
Dělám každý 3. den. Mouky obměňuji podle toho, jestli chci chléb celozrnný, či ne. Nejradši mám: 1 hrnek špaldové, 1 hrnek polohrubé pšeničné, 1 hrnek žitné a 1 hrnek grahamové. Před pečením do těsta přisypu 2 lžíce ovesných vloček a lžíci slunečnicových semínek. Už nejím jiný chléb.
nahlásit

koloska
(upraveno)
11. 3. 2013, 12:11
@Pangea
To Vám věřím, taky bych si přimíchala semínek, ale rodina mi to nechce, tak pečem takhle, ale opravdu s kupovaným sme už zkončili

nahlásit
mandel
(upraveno)
8. 3. 2013, 21:13
Můžu použít i čerstvé droždí (a kolik)? Se sušeným moc nekamarádím, obvykle mi to moc nenaskočilo, tak už se mi nechce kupovat... Dík předem za odpověď! Hanka
nahlásit

majča
(upraveno)
10. 4. 2013, 19:35
@mandel
Dovolím se přidat do diskuze
Tento recept zmám asi týden, dnes peču potřetí, a ze dvou dávek, a používám čerstvé droždí 1/2 kostky. Pekávala jsem v pekárně, ale ztratila výkonnost a tendle recept nemá chybu, tak že milé maminky "Pečení zdar!" Majča


nahlásit

koloska
(upraveno)
11. 3. 2013, 12:09
@mandel
Dobrý den, s čerstvým sem to nezkoušela, ale opravdu se toho sušeného nebojte, taky sem s ním neměla dobrou zkušenost, ale tady naprosto v pohodě a to sem použila nějaké to levnější a bylo OK, doporučuji ještě jednou zkusit

nahlásit

lidare
(upraveno)
7. 3. 2013, 21:33




nahlásit

koloska
(upraveno)
11. 3. 2013, 12:13
@lidare
Díky moc

nahlásit

jajulik
(upraveno)
7. 3. 2013, 20:10



nahlásit

fojaa
(upraveno)
7. 3. 2013, 19:27




nahlásit

Česťa kuba
(upraveno)
7. 3. 2013, 17:10
v čem ho pečete, že ja jako kupovaný? Já jsem dávala do kulatého hrnce a byl vzhledově nic moc. Za to ta chuť!!!!! Kupovanej se může jít zahrabat

nahlásit

koloska
(upraveno)
11. 3. 2013, 12:12
@Česťa kuba
DD, taky sem ho pekla ve sklokeramice, jak píše paní níže, ale peču i v kulatém nerezovém hrnci a je taky povedený

nahlásit

Žirafka1
(upraveno)
7. 3. 2013, 21:52
@Česťa kuba
Já peču buď ve skleněné zapékací nádobě s poklopem a nebo můžete v litinovém hrnci (to je prý ještě lepší)



nahlásit

koblizek63
(upraveno)
7. 3. 2013, 15:15
Se vám Leni povedl
,dělám podobný,mám ho v receptech.Dnes zkusím zadělat podle vašeho receptu.Přidávám nějaké semínka.Kupovaný chleba se může jít zahrabat
.Hezké pečení





nahlásit

koloska
(upraveno)
11. 3. 2013, 12:16
@koblizek63
Jani děkuji, písněte pak, jak Vám chutnal? Díky L.
nahlásit