(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Pravý valašský frgál zelńák - zelák
Potřebné ingredience
Těsto : 1/2 kg PH mouky 1/2 kg HL mouky 2dkg cukru 2dcl oleje 2x kvasnice + mléko + cukr ´= kvásek 1dkg soli 4žloutky 1celé vejce citronová kůra 1/2 dcl rumu foto je pouze inspirační
Postup přípravy
Nejdřív si udělejte kvásek. Ten připravíte z droždí, trošky cukru, mléka a mouky. Nechte jej vykynout alespoň na hodinu. Mezitím si připravte máslo, zbytek cukru a žloutky, které vzájemně utřete. K tomu zapojte vykynutý kvásek a zbytek ingrediencí a nech vykynout asi 2 až 3 hodiny.
Z těsta udělat bochánky po 250 dkg a nechat nakynout ,
a pak jde dělat dvěma způsoby , bud vyválet kolo , jako frgál a na to dát to zelí -
nebo bochánky dělat , jako koláče - to je , že tam dám zelí , zabalím a tím zabaleným dám na plech a odprostřed plechu mírně rozvaluji do všech stran , at je zelí po celé ploše . Posypeme strouhaným perníkem a drobenkou , jakmile je frgál - koláč upečený potírám , rozpuštěným máslem s rumem . Přeji dobrou chut :)
A ted to hlavní - ZELNÁ nápln :
Nastrouhat hlávku zelí
dát do trouby na plech
pocukrujeme a popepříme - jak to má kdo rád
a musíme to míchat a hlídat aby se zelí nepřipeklo - rádo se pálí
Po chvilce přidáme k zelí 1/8 másla
Zelí by ve finále mělo být narůžovělé - do hněda
hotové dáme do mísy
uděláme řídkou krupici - kdo chce , tak řidší papku a zamícháme se zelím .
Z těsta udělat bochánky po 250 dkg a nechat nakynout ,
a pak jde dělat dvěma způsoby , bud vyválet kolo , jako frgál a na to dát to zelí -
nebo bochánky dělat , jako koláče - to je , že tam dám zelí , zabalím a tím zabaleným dám na plech a odprostřed plechu mírně rozvaluji do všech stran , at je zelí po celé ploše . Posypeme strouhaným perníkem a drobenkou , jakmile je frgál - koláč upečený potírám , rozpuštěným máslem s rumem . Přeji dobrou chut :)
A ted to hlavní - ZELNÁ nápln :
Nastrouhat hlávku zelí
dát do trouby na plech
pocukrujeme a popepříme - jak to má kdo rád
a musíme to míchat a hlídat aby se zelí nepřipeklo - rádo se pálí
Po chvilce přidáme k zelí 1/8 másla
Zelí by ve finále mělo být narůžovělé - do hněda
hotové dáme do mísy
uděláme řídkou krupici - kdo chce , tak řidší papku a zamícháme se zelím .
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé