(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Jáhelník - dietní receptík zdroj z internetu
Potřebné ingredience
200 g jáhel, 750 ml mléka, 3 - 4 vejce (150 g), 20 g práškového cukru,1 vanilkový lusk, 1 hvězdička badyánu 50 g medu, 500 g strouhaných jablek, skořice, 50 g strouhaných vlašských ořechů nebo lískových (každý ať si dá jaké chce
Postup přípravy
Spařené jáhly vsypeme za stálého míchání do 250 ml vroucí vody a zvolna vaříme. Když se voda začíná odpařovat, přidáme mléko, do mléka přidáme badyán a zbylý prázdný vanilkový lusk, v žádném případě nevyhazovat po oddělání jadérek, které patří do žloutkové směsi, prázdný lusk pustí krásné aroma do mléka a za
občasného míchání dovaříme jáhle, po dovaření nezapomeňte lusk i badyán vyhodit, ušleháme si žloutkovou směs. Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkou a medem, vmícháme do kaše a zlehka vmícháme sníh z bílků. Na vysoký vymazaný plech nebo pekáč (já použil oválný s oddělitelným dnem , není důležité jaký plech použijeme , ale musí být vysoký) vlijeme menší půlku jáhlové směsi, poklademe strouhanými jablky, posypeme skořicí a strouhanými ořechy. Navrch dáme druhou vrstvu jáhlové směsi a upečeme. Pečeme cca 30 min na 150 stupňů, po 30 min můžeme zvednout teplotu na 180 stupňů, krásně se nám udělá hnědá, křupavá čepička, dejte pozor ať jahelník nespálíte, po dopečení necháme trochu vychladnout a můžeme servírovat. Dozdobíme jakýkoliv ovocem ( měl jsem doma už jen pomeranč :-) ), kdo chce může si jahelník pomoučkovat cukrem
Poznámka
Je dietní, protože je použito jen 20 g cukru a 50 g medu
občasného míchání dovaříme jáhle, po dovaření nezapomeňte lusk i badyán vyhodit, ušleháme si žloutkovou směs. Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkou a medem, vmícháme do kaše a zlehka vmícháme sníh z bílků. Na vysoký vymazaný plech nebo pekáč (já použil oválný s oddělitelným dnem , není důležité jaký plech použijeme , ale musí být vysoký) vlijeme menší půlku jáhlové směsi, poklademe strouhanými jablky, posypeme skořicí a strouhanými ořechy. Navrch dáme druhou vrstvu jáhlové směsi a upečeme. Pečeme cca 30 min na 150 stupňů, po 30 min můžeme zvednout teplotu na 180 stupňů, krásně se nám udělá hnědá, křupavá čepička, dejte pozor ať jahelník nespálíte, po dopečení necháme trochu vychladnout a můžeme servírovat. Dozdobíme jakýkoliv ovocem ( měl jsem doma už jen pomeranč :-) ), kdo chce může si jahelník pomoučkovat cukrem
Poznámka
Je dietní, protože je použito jen 20 g cukru a 50 g medu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé