Skvělý Estonský kringel
Potřebné ingredience
Těsto: 300g hladké mouky špetka soli 120ml mléka 15g droždí (cca 1/3 kostky) 30g másla 1 žloutek 1 polévková lžíce cukru krupice Náplň: 50g másla 4 lžíce krupicového cukru 3 rovné čajové lžičky skořice
Postup přípravy
Já používám na zadělání těsta domácí pekárnu, kde dáme všechny suroviny na těsto (první tekuté) a zapnu progran těsto.
Jinak zadělat kvásek (vlažné mléko+lžička cukru+1/2kvasnic) nechat vzejít kvásek, poté s ostatníma surovinama zpracovat, nechat kynout.
Těsto rozválíme jako na štrůdl a potřeme náplní (trošku náplně si necháme na potření vršku)
Srolujeme štrůdl, rozkrojíme ho podélně napůl. Získáme dva pruhy těsta, které smotáme do copu a cop stočíme do věnce. Potřeme zbytkem náplně.
Pečeme se na 180 stupňů cca 25 minut (podle typu vaší trouby si hlídejte, nebo upravte čas)
Místo skořice se dají použít rozinky, ořechy s cukrem, nahoru se můžou dát plátky mandlí.
Na fotu jsem smíchala skořici, máslo, rozmixovaný vlašský ořechy, cukr a mandle a bylo to fantstickýýýýýýý
zadělané a nakynuté těsto z domácí pekárny (toto je dvojitá dávka)
Dvojitá dávka rozdělena na dvě části
směs na potření, toto je skořice, máslo, cukr, vlašáky a mandle(nespařené, neloupané)
rozválený plát jako na závin a potřené náplní
zamotáme jako závin ,-)
rozřízneme podélně a pleteme/motáme, poté smotané do věnce
věnec hotov, pořádně spojte spoje u špiček
pomazaný ještě z vrchu
pečený, možno i pocukrovat ,-)
a přeji dobrou chuť ,-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé