(recept
si oblíbilo 64 návštěvníků)
Majonézové koláčky
Potřebné ingredience
Těsto: 500g hladké mouky, 240 ml teplého mléka, 8 čl cukru krupice, 200 ml oleje, 3 žloutky, 100g majonézy (NEOCHUCENÉ!!!) 1/2 kostky droždí, sůl. Drobenka: 50g másla, 50g cukru moučka, 60g polohrubé mouky. Na potření 1 bílek+lžíce mléka. Přísady do náplní jsou uvedeny v receptu.
Postup přípravy
Z teplého mléka, droždí a špetky cukru udělat kvásek, ten přidat ke všem ostatním surovinám a klasickým způsobem zadělat těsto (např.v DP) nechat kynout cca 1,5-2 hod. Pak tvořit kolečka-buď můžete vykrajovat, já dělám jednoduše v ruce, plnit náplní, dobře uzavřít, dát na plech s peč.papírem, potřít bílkem rozšlehaným se lžící mléka, posypat drobenkou, můžeme dát třešeň nebo kousek marmelády, ořech...a upečeme při 170-180 st. do růžova. Koláčky jsou měkké, vláčné, je to starý recept, kamarádky se mě občas ptají, proč majonéza, to já nevím. :-) S ořechovou nebo makovou náplní se dají udělat ty kytičky (nastříhat nůžkama) tvaroh nebo povidla by vytekly.
Náplně:
Ořechová:
100g mletých ořechů, 70g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 110g piškotů, 200ml mléka. Mléko svařit s cukrem, přidat mleté ořechy, chviličku povařit na kaši (cca 2 minuty) sundat z ohně, zahustit pomletými piškoty.
Maková:
200g máku, 250 ml mléka, 100g piškotů, 2 pl rumu, 2 pl rozinek, malé vejce (většího stačí půl) 2 pl cukru krupice, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, špetka skořice.Mletý mák povařit v mléce (krátce-2-3 minuty) sundat z ohně, vmíchat všechno ostatní.
Jablková:
1kg jablek, 20g másla, 100g cukru krupice, špetka skořice.Oloupaná jablka nastrouhat na hrubší nudličky, podusit na másle s cukrem a skořicí do odpaření tekutiny (aby byla hmota hustá) kyselejší jablka můžeme ještě trochu přisladit.
Tvarohová:
400g tvarohu (polotučný, tučný) 1 vejce, 80g cukru krupice, 2 pl rozinek, 1 vanilkový cukr.Jenom promíchat.
Z uvedeného množství těsta jsem dnes měla 32 koláčů, ale dělala jsem celkem velké, menších bývá okolo 50.
Náplně:
Ořechová:
100g mletých ořechů, 70g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 110g piškotů, 200ml mléka. Mléko svařit s cukrem, přidat mleté ořechy, chviličku povařit na kaši (cca 2 minuty) sundat z ohně, zahustit pomletými piškoty.
Maková:
200g máku, 250 ml mléka, 100g piškotů, 2 pl rumu, 2 pl rozinek, malé vejce (většího stačí půl) 2 pl cukru krupice, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, špetka skořice.Mletý mák povařit v mléce (krátce-2-3 minuty) sundat z ohně, vmíchat všechno ostatní.
Jablková:
1kg jablek, 20g másla, 100g cukru krupice, špetka skořice.Oloupaná jablka nastrouhat na hrubší nudličky, podusit na másle s cukrem a skořicí do odpaření tekutiny (aby byla hmota hustá) kyselejší jablka můžeme ještě trochu přisladit.
Tvarohová:
400g tvarohu (polotučný, tučný) 1 vejce, 80g cukru krupice, 2 pl rozinek, 1 vanilkový cukr.Jenom promíchat.
Z uvedeného množství těsta jsem dnes měla 32 koláčů, ale dělala jsem celkem velké, menších bývá okolo 50.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jgagina
(upraveno)
23. 1. 2018, 9:30
Výborné dělám už nějaký pátek jen nedávám olej, ale 200 g majolky a celé vajíčko, koláče vydrží vláčné celý týden,tedy pokud se brzy nesní
Leňuška80
(upraveno)
19. 1. 2018, 19:31
Koláčky super, děkuji za recept
peggybundova
(upraveno)
22. 1. 2018, 19:40
@Leňuška80
Já děkuji za zprávu.
Myšenka
(upraveno)
29. 4. 2016, 11:23
Dobry den, jsem na Vas nastvana,nebott tyto kolacky uz pecu potreti v tomto tydnu!!!!! Jsou uplne nejlepsi,jake jsem kdy jedla a vubec delala...testo je exkluzivni,krasne se s nim pracuje a vysledek je vzdy zarucen...rodina se po nich muze utlouct. Uz je v mych nejoblibenejsich
peggybundova
(upraveno)
3. 5. 2016, 10:50
@Myšenka
Tak to mě moc těší, děkuji za zprávu
Vera N
(upraveno)
24. 2. 2014, 17:00
lonik
(upraveno)
20. 10. 2013, 12:14
Pami
(upraveno)
19. 10. 2013, 15:45
Tak to si musím označit
laskonka333
(upraveno)
1. 4. 2013, 12:01
hebes
(upraveno)
1. 4. 2013, 10:26
...famózní i druhý den...třetí není odzkoušen, to nikdy nepřežijou ....ukládám do receptů a děkuji
peggybundova
(upraveno)
3. 4. 2013, 8:00
@hebes
Tak to mě moc těší hezký den!
jajulik
(upraveno)
19. 3. 2013, 12:58
lidare
(upraveno)
19. 3. 2013, 11:46
máte je úplně fantastickééééé
peggybundova
(upraveno)
19. 3. 2013, 12:51
@lidare
Marcela+
(upraveno)
18. 3. 2013, 22:52
Táni vypadají nádherně, taky mám recept s majolkou, ale vyzkouším tvoje
peggybundova
(upraveno)
19. 3. 2013, 8:14
@Marcela+
Marci zkus...snad nebudeš nadávat to je šíleně starý recept, po nějaké babičce či co...nám chutnají...
VEZA
(upraveno)
21. 2. 2013, 15:50
Já tyto koláče dělám leta, akorát, že nedávám olej, ale 1 vaničku majonézy. Majonéza je vlastně olej a žloutky. Jsou nadýchané, no prostě báječné.
peggybundova
(upraveno)
21. 2. 2013, 16:02
@VEZA
Přesně tak, já když dělám "normální" kynuté koláče, tak ať dělám co dělám, mám to takové suché, dusivé tyhle jsou právě takové vláčné a měkké, tak je máme rádi
Žirafka1
(upraveno)
18. 3. 2013, 23:27
@peggybundova
Paní Táňo, koláčky vypadají krásně (fotka je přímo ukázková) Máte pravdu,že normální kynuté koláče jsou sušší a většinou se musí rychle spotřebovat Takže vyzkouším tento recept.....jsem zvědavá na ten rozdíl
peggybundova
(upraveno)
19. 3. 2013, 8:13
@Žirafka1
Zkuste Marti...doufám že nebudete nadávat
Žirafka1
(upraveno)
19. 3. 2013, 10:55
@peggybundova
Táni,jak jsem se tak koukala do Vašich receptů, pečení a vaření určitě rozumíte a víte,co děláte,takže si myslím,že pokud se koláčky náhodou nepovedou , rozhodně to nebude Vaše chyba,ale moje Ale zkušenosti s kynutým těstem mám,tak snad to zvládnu
Dahasa
(upraveno)
21. 2. 2013, 14:13
mám moc jablek ty vytečou když nastříhám? jsou krásné
peggybundova
(upraveno)
21. 2. 2013, 15:29
@Dahasa
Hani popravdě jabkové jsem nikdy nestříhala já právě stříhám ořechové a makové (ty máme dnes) a tvarohové, povidlové ani jabkové ne...jako ta jabka z toho asi nevylezou, ale vyteče ta sladká šťáva, bude se na plechu připalovat a přilepí ty koláče k plechu...nebo k papíru...prostě tak jako když praskne závin...