Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 36 návštěvníků)

**Kynutý povidlový koláč plněný tvarohem**

0.0
**Kynutý povidlový koláč plněný tvarohem**

Potřebné ingredience

Na těsto: 500g polohr.mouky, 100g krystal.cukru, 1 vanilkový cukr, citronová kůra (může být i sušená), 20g droždí, 90g másla, 220ml mléka, špetka soli, 2 žloutky, Na tvarohovou náplň: kostka tvarohu, šťáva z citronu (nemusí být), vanilkový cukr,krystal.cukr, 1 žloutek, rozinky naložené v rumu, povidla (nejlépe domácí - ty používám já - recept na domácí povidla ještě vložím) Na drobenku: máslo, práškový cukr, polohr.mouka

Postup přípravy

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu!!!! Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme vařečkou prohlubeň a do té nalejeme vlažné mléko. Do mléka nadrobíme droždí, posypeme trochou cukru, přikryjeme čistou utěrkou a dáme třeba do teplé trouby vzejít kvásek (trvá to cca 10min.). Potom do vzešlého kvásku přidáme 2 žloutky a vařečkou je v kvásku rozkvedláme, přidáme zbytek cukru a vanilk.cukru,, k mouce přidáme špetku soli (ne přímo do vzešlého droždí), citronovou kůru, rozpuštěné máslo (nesmí být horké). Z těchto surovin vymícháme postupně hladké, lesklé těsto,které se ve finále nesmí lepit na dno mísy a musí odpadávat i od vařečky. Já nechávám mezi mícháním malé pauzy, těsto se mezitím lépe spojí a pak jde lépe míchat. Dobře vymíchané těsto poznáte tak,že začne jakoby šustit v míse při míchání. Těsto necháme kynout pod utěrkou na teplém místě (pozor ne na topení - těsto by zřídlo), já nechávám kynout ve vyhřáté troubě cca na 50C. Těsto nesmí stát v průvanu. Kynutí trvá cca 2hod (zdvojnásobí svoji velikost).
Mezitím si připravím tvarohovou náplň........kostku tvarohu smíchám v míse s cukrem a vanilk.cukrem (jak má kdo rád sladké), přidáme rozinky naložené v rumu, můžeme přidat trošku citron.šťávy a nakonec,až osladíme tak akorát, přidáme žloutek. Drobenku připravíme ze studeného másla, které nakrájíme na kostičky a přidáme k němu podle odhadu prášk.cukr a polohr.mouku. Mezi prsty vypracujeme pevnou,ale ne moc suchou drobenku. (mám raději spíše máslovější).
Vykynuté těsto si stěrkou přesuneme na pracovní plochu (používám silikonovou pracov.podložku), rozdělím na dvě poloviny. Jednu polovinu vyválím válečkem (nepodsypávám - když je těsto dobře vypracované,tak nelepí). Těsto přendám do vymazaného a vysypaného plechu,nebo na pečící papír a domačkám prsty na tvar pekáčku (já používám pekáč cca 30 x 37cm). Nemusíte nutně pokrýt celý pekáček až k okrajům. Na těsto rozetřu tvarohovou náplň. Vyválím druhou polovinu těsta, přenesu na plech a těsto po okrajích přimačknu k náplni. Těsto propíchám po celé ploše vidličkou,aby nedělalo při pečení boule. Úplně nahoře těsto potřu povidly a posypu drobenkou (povidla nedávám až k okraji, tekla by při pečení dolů). Peču ve vyhřáté troubě na 160C (horkovzdušná) tak cca 30min. až do té doby,než je okraj buchty hnědý (ne sv.hnědý a ne zase úplně tm.hnědý), drobenka by měla mírně zezlátnout. Pokud budete mít okraje buchty světlejší,může se stát,že střed buchty se s tvarohem nedopeče, jak má. (Záleží na tvarohu, někdy je měkčí a mokřejší,jindy sušší a podle toho odhaduji délku pečení.)
Hotovou buchtu můžeme ještě teplou po okrajích potřít rozpuštěným máslem s trochou rumu,ale není to nutné. Můžeme při podávání i trochu pocukrovat. U nás je tento koláč nejoblíbenější ze všech a peču ho velmi často.

Míchání těsta v míse.

Takto vypadá dobře vypracované těsto před tím,než ho dám pod utěrku kynout.

Nakynuté těsto v míse před vyválením.

Hotový koláč.

A můžeme uvařit kávu a ochutnat.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jeremy 2. 7. 2013, 17:28
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (hello) (flower) (Y)
Žirafka1 2. 7. 2013, 23:53
@jeremy (F) (L) Jarmilko, děkuji (flower) PS: Moje maminka se jmenuje jako vy a také moje babička a prababička (F) (F) (F) Moc Vás zdravím ............... Martina
jeremy 3. 7. 2013, 8:16
@Žirafka1 (L) (L) (L) (hello) (F) (Y) (Y) (Y) (pusa)
i-modda 25. 4. 2013, 12:42
Tak ten určitě musím zkusti, vypadá úžasně (zajic) (L)
Žirafka1 25. 4. 2013, 15:27
@i-modda (L) Vyzkoušejte, je výborný (flower) (hello) A pak napište,jak se povedl (zajic) (drink)
Michaela73 25. 4. 2013, 12:19
Právě jsem ho vyndala z trouby-nádhera. Už se těším až ochutnám....že bude dobrý nepochybuji. Udělala jsem maličkou změnu, dala jsem 2 tvarohy. Máme radi víc náplně. (F)
Žirafka1 25. 4. 2013, 15:19
@Michaela73 (L)Dobrý den Míši, to jste mě potěšila,že můj odzkoušený recept funguje :-$ S tím tvarohem navíc absolutně nic nepokazíte - naopak :-) Nechte si chutnat (zajic) (flower) (hello)
Lenča37 7. 3. 2013, 13:05
Dobrý den,Marti jak jsem Vám psala,že koláč upeču tak dnes jsem Váš koláč pekla a je (Y) (Y) (clamp) a určitě jsem nepekla naposled.Takže velká pochvala a Děkuji,že jste se podělila o recept. (hello)
Žirafka1 7. 3. 2013, 18:58
@Lenča37 (L) Milá paní Dagmar, bylo mě potěšením se s Vámi podělit :-) a mám velikou radost,že koláč se povedl (zajic) a že chutnal. (hello)
smiisek 25. 2. 2013, 23:32
Nejenže žravě vypadá, on i takový je ,-) ,-) ,-) Když jsem tento recept našla, neodolala jsem a musela ho hned druhý den upéct .. Luxus!!! Krásně se s těstem pracuje. Po polití koláče máslem s rumem zapraskal a při jídle krásně křupal. Navíc je druhý den ještě lepší. Náše 2letá princezna snědla na posezení 2kousky, tchán spořádal zbytek. ,-) ,-) |:o) Jak říkají v Prostřeno "TENTO RECEPT ZAŘADÍM DO SVÉHO JÍDELNÍČKU" (clamp) (clamp) rozhodně to za to stojí!!!! Díky papa (F)
Žirafka1 (upraveno) 26. 2. 2013, 10:16
@smiisek (L) Milá Zdeni, ani nevíte,jakou mám radost,že recept takto chválíte :-) (radost) Já když upeču tento koláč,tak na mě kolikrát ani nezbude (zajic) Moji kluci jsou děsní buchtožrouti (Z) (child10) a manžel je hodně na kynuté ,-), takže už peču hodně dlouho a tento recept jsem si tak nějak upravila podle sebe a ani si už vlastně nepamatuju ,-), z čeho jsem čerpala,jak je to dávno (H) Děkuji za krásný příspěvek,moc mě těšilo (hello) (flower)
mysmilena 24. 2. 2013, 9:18
Tak tenhle dnes odpoledne upeču, vypadá žravě a suroviny mám. Díky za inspiraci! (Y)
Žirafka1 24. 2. 2013, 12:49
@mysmilena :-$ Vyzkoušejte a napište,jak to dopadlo |:o) |:o) |:o)
mysmilena 2. 3. 2013, 10:52
@Žirafka1 Vyzkoušeno a hned vyloženě sežráno... (Y) (Y) (Y) syn (16,5) se narval tak, že nemohl ani dýchat.. :-) :-) je opravdu dobrý, akorát jsem měla problém s kynutím, těsto vyběhlo až v troubě. Díky za recept, budeme dělat častěji (clamp)
Žirafka1 2. 3. 2013, 11:58
@mysmilena (flower) Hezký den Mileno, těší mě,že buchta synovi chutnala. (zajic) Moji kluci se po ní také mohou utlouct ,-) Jinak u kynutí je důležité,aby Vám dobře naběhl kvásek, potom těsto musíte dobře vypracovat (i rukama),dále ho nechat kynout na teplém, ne horkém místě přikryté utěrkou a nesmí v tom místě tahnout, můžete ho klidně ještě jedenkrát propracovat a znovu nechat kynout , až zdvojnásobí objem a pak ještě jednou nechte kynout na plechu v teplé (ne vyhřáté) troubě. Já si vždy vyhřeju troubu tak na 50C, nechám chvíli vyvětrat a pak tam dávám těsto nakynout - vždy se povede. Suroviny na těsto musí mít vždy pokojovou teplotu,mlíčko musí být při zadělávání vlažné (hello)
Atlaska 23. 2. 2013, 18:49
super (Y), voní máslově, nezbylo nic (Y) (Y) (Y)
Žirafka1 23. 2. 2013, 23:14
@Atlaska (L) Renatko, jste první,kdo můj recept vyzkoušel (Y) Velice mě těší,že buchta se povedla a hlavně,že chutnala (zajic) Já peču kynuté pouze z másla, ta vůně a chuť se nedá ničím nahradit :-$
KáKá 20. 2. 2013, 10:58
vypadá krásně ^o) (Y)
Žirafka1 20. 2. 2013, 12:24
@KáKá :-) Děkuji, určitě vyzkoušejte a napište,jak se povedl (flower) (hello)
Lenča37 20. 2. 2013, 9:57
Dobrý den, Marti Váš koláč vypadá nádherně a vyzkouším (Y) (clamp) Děkuji za recept :-)
Žirafka1 20. 2. 2013, 12:25
@Lenča37 (L) Dobrý den paní Dagmar, děkuji, vyzkoušejte a dejte vědět,jak dopadl (flower) Jak budu mít chvilku,tak ještě vložím úplně jednoduchý recept na domácí povidla použitá v tomto receptu (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie