(recept
si oblíbilo 35 návštěvníků)
Chleba
Potřebné ingredience
3 dcl vlažné vody,500 g hl.mouky (můžete namíchat pšeničná chlebová - tmavá),2 čl soli,1 PL kmínu,30 - 42g droždí ,1 čl cukru,1 pL octa
Postup přípravy
Všechny přísady dáme podle postupu do pekárny a necháme vykynout,potom udělám večku a dám na moukou vysypaný papír a po vykynutí za 20 min. potřu slanou vodou a dám do vyhřáté trouby na plný výkon 250 C asi 15 min.(podle vaší trouby) a uplynutí snížím na 50 C dalších 40 min. po celou dobu neotvírám troubu.Chleba je propečený po vytažení dám na mřížku ,potřu opět vodou se solí ,nebo přehodím vlhkou utěrku.. Recept jem dostala od jedné paní a už měsíc jsem nekoupila chleba,fakt dobrý.......
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
berulina81
(upraveno)
15. 1. 2020, 11:56
Dobrý den, dostala jsem pekárnu, tak hledám dobrý chlebík. Chtěla bych zkusít ten Váš a tak mám takovou hloupou otázku - mám ty suroviny dát do pekárny podle vašeho postupu a nebo to mám dát tak jak to píšou u pekárny-nejdřív tekuté a nakonec sypké s droždím? Předem děkuji Monika
Ayra
(upraveno)
19. 1. 2020, 11:49
@berulina81
Z vlastní mnohaleté zkušenosti můžu říct, že na pořadí surovin nezáleží. Může to mít nějaký význam u konkrétního typu - např. u nízké nádoby může docházet k vycákávání tekutiny, když se nalije nahoru, ale jinak je fakt jedno, jesti nasypete moulku do vody nebo nalejete vodu do mouky. Vyzkoušejte a uvidíte, co vám bude vyhovovat víc. Jediné, na co je dobré si dát pozor, je, abyste si nenasypala sůl přímo na droždí, to by mohlo nepříznivě ovlivnit kynutí (já droždí zahrabu do mouky na jednom konci + přidám třeba slad nebo cukr, a sůl zahrabu na druhý konec.
danima3
(upraveno)
19. 1. 2020, 7:26
@berulina81
Tak jak píšou u pekárny.
superka
(upraveno)
2. 6. 2015, 18:34
Musím říct, že chleba je opravdu výborný. Kůrku jsem měla teda trošku tvrdší ale jinak super. Určitě jsem nepekla naposledy
Boleslav
(upraveno)
27. 5. 2015, 8:44
Marcelko, zdravím. těch druhých 40 min. je skutečně jenom na 50 stupňů? Chléb vypadá úžasně.Děkuji za odpověď.Havelková Anna - Lysá nad Labem. Email-Havanahava@seznam.cz
marcela54
(upraveno)
3. 6. 2015, 10:03
@Boleslav
Dobrý den Aničko,ano jak je psáno tak dělejte ..zdraví marcela
flair
(upraveno)
6. 5. 2015, 19:34
Hned jsem chlebík vyzkoušela a tleskám! Vynikající! V obchodě u pečiva mě už moc neuvidí Děkuju za recept! Petra
marcela54
(upraveno)
6. 5. 2015, 20:39
@flair
Petruš,já již 2 roky peču doma svůj a ještě upravuji a dám nový recept..díky za komentář kladný
mafnurka
(upraveno)
17. 12. 2013, 21:21
Je skvělej ! Já ho pekla v kameným hrnci s poklicí na 250 C ,30 minut a 10 min.dopéct kůrku bez poklice...Ten je ! a těsto z pekárny děkuji za recept
vlkajda
(upraveno)
20. 3. 2013, 13:05
Dobrý den Marcelko, tak včera jsem chlebík pekla a je vynikající, moc děkuji za recept Jen se po něm zaprášilo http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4342073
marcela54
(upraveno)
20. 3. 2013, 13:55
@vlkajda
Ježíš,Leni ten je krásný jste šikulka jsem ráda, že se Vám povedl..