(recept
si oblíbilo 104 návštěvníků)
Sekaná na světě, která nepraskne-děkuji kolouškovi
Potřebné ingredience
Ingredience Mleté maso mix (vepřové hovězí) 1 kg Rohlík 2 ks Mléko Cibule menší 2 ks Vejce 2 ks Sůl Pepř Kmín Majoránka Česnek 4 stroužek
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme mléko vsáknout. Do mísy vložíme maso, rohlíkové kostičky i s mlékem a promícháme. Dále přidáme všechny ingredience, vejce, česnek, majoránku, kmín - toto je individuální podle chuti, ale určitě může být více, tím se nedá nic zkazit. Osolíme, opepříme, promícháme a zaprášíme hladkou moukou.
Je-li směs řidší, přidáme strouhanku. Opět vše promícháme tak, aby se ingredience krásně spojily. Vařečku či lžíci odložíme a hněteme za pomocí rukou, protože v tom spočívá celé tajemství úspěchu. Chce to určitě alespoň 5 minut hnětení, již kompaktní hmotu je dobré rukou nabrat a párkrát s ní „praštit“ na dno misky či na vál. Vše se tím dokonale spojí.
Nakonec utvoříme šišku, kterou dáme do pekáčku potřeného olejem. Do hrnečku si připravíme studenou vodu a povrch sekané kompletně potřeme vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Snížíme teplotu na 150 °C a asi 45 min. za občasného podlévání pečeme do křupava.
Je-li směs řidší, přidáme strouhanku. Opět vše promícháme tak, aby se ingredience krásně spojily. Vařečku či lžíci odložíme a hněteme za pomocí rukou, protože v tom spočívá celé tajemství úspěchu. Chce to určitě alespoň 5 minut hnětení, již kompaktní hmotu je dobré rukou nabrat a párkrát s ní „praštit“ na dno misky či na vál. Vše se tím dokonale spojí.
Nakonec utvoříme šišku, kterou dáme do pekáčku potřeného olejem. Do hrnečku si připravíme studenou vodu a povrch sekané kompletně potřeme vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Snížíme teplotu na 150 °C a asi 45 min. za občasného podlévání pečeme do křupava.
Opravdu nedpraskne
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
19. 6. 2015, 13:34
Raguella
(upraveno)
19. 6. 2015, 10:49
Dobrý den,již jsem dělala po několikáté sekanou podle Vašeho receptíku a je opravdu moc dobrá.Děkuji za bezva receptík a krásné dny.
moncaull
(upraveno)
27. 1. 2013, 21:00
úžasná Mrcelko na slépky se vyprdni
hvezdamodra
(upraveno)
28. 1. 2013, 4:57
@moncaull
Moni recepty davám pro maminky co chtejí uvařit neco co jim padne do oka,ne pro takové co hledaj á rypají.ty jdou absolutně mimo mě
Katuli41
(upraveno)
27. 1. 2013, 19:28
já potírám bílkem a ještě mi nepopraskala
Maxinka
(upraveno)
27. 1. 2013, 19:20
Sekaná stačí na konci vytvarovat mokrýma rukama od vody... Zahladí se a nepraskne....
Jitrenka7
(upraveno)
27. 1. 2013, 19:22
@Maxinka
jojo přesně takhle dělám i já
lidare
(upraveno)
27. 1. 2013, 19:08
máte ji krásnou.Já dělám taky sekanou a poradila mi paní která uměla moc dobře vařit,že záleží na vypracování,tj.hnětení a dát i víc vajíček,že je jemnější.Musí se opravdu dobře promísit a pak je dobrá,chválím,říká se že podle guláše se pozná kuchař,ale i dobrá sekaná rozliší kuchaře
jjjjezura
(upraveno)
27. 1. 2013, 18:39
máš ji krásnou,já vršek potírám hořčicí a taky nepraskne a hlavně,žety hvězdy co ti to haní,mají vložených spousty receptu,přijde mi že jsou tu takové,ktere jen rejpou rejpou rejpou
hvezdamodra
(upraveno)
27. 1. 2013, 19:19
@jjjjezura
zlatíčko
kata2103
(upraveno)
27. 1. 2013, 16:50
Máte ji pěknou
alimraj1
(upraveno)
27. 1. 2013, 16:48
Já se sekanou "nemlátím" a také nepraskne
hvezdamodra
(upraveno)
27. 1. 2013, 19:16
@alimraj1
mlat-te,mlat-te já poprvé mlátila je užasná!!!!!!!!!!
apasionata
(upraveno)
27. 1. 2013, 16:07
já se sekanou *mlátím * už roky a povrch mažu bud rozšlehaným vejcem a nebo jen bílkem.je fakt ,že se s tou hmotou musí vícekrát praštit aby se z ní dostal vzduch a pak je super.
Zrušený účet
(upraveno)
27. 1. 2013, 16:02
http://www.recepty.cz/recept/nejlepsi-sekana-na-svete-ktera-nepraskne-13150 To jste opsala odsud, že?
hvezdamodra
(upraveno)
27. 1. 2013, 19:18
@
a kdybych je veděla že ja na recepty.cz,tak podle toho vařím(škoda že jsem to tam neviděla) dost často a neopisovala bych se z časopisu jak divá
hvezdamodra
(upraveno)
27. 1. 2013, 18:12
@
tak za prvé recept je od pana kalouška z časopisu apetit,jesli je i na jinejch stránkách je možné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mariama1
(upraveno)
27. 1. 2013, 19:27
@
robim podobne, podla mna je to v tych rohlikoch, resp. chlebe, netreba dat vela, aby to nebolo suche, vtedy to ma tendenciu praskat,, ja mlieko nedavam a pred pecenim dam navrch platky masla.. inak ok.
KáKá
(upraveno)
27. 1. 2013, 17:00
@
doslova