Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

opravdu, ale opravdu hodně čokoládový dort

0.0
opravdu, ale opravdu hodně čokoládový dort

Potřebné ingredience

KORPUS 150g kvalitní čokolády (já používala čokoládu se 70% kakaa) 150g másla 200g cukru + 1 cukr vanilkový 200g polohrubé mouky 8 žloutků 8 bílků 4 lžíce mléka 1,5 lžíce práškového kakaa ¾ sáčku prášku do pečiva (pr-do-peč) špetka soli NAVÍC jahodová marmeláda na potírání hotového korpusu PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA 300ml šlehačky 100g kvalitní čokolády KRÉM / POLEVA 200g kvalitní čokolády 250g kysané smetany NAVÍC (ale není nutné) 200g mléčné čokolády nastrouhat a použít jako posypku

Postup přípravy

Dcera si přála k narozeninám opravdu hodně čokoládový dort, tak jsem pospojovala a upravila ty nejčokoládovější recepty na korpus, náplň a polevu, které jsem našla, a tímto se s vámi dělím o výsledek i své postřehy.
Upozorňuji, že uvedená množství jsou na dost velký dort lanýžového typu (hutná čokoládová chuť, hodně syté porce, spíš pro milovníky kvalitní hořké čokolády) a že nákup surovin na něj není levná záležitost. Korpus, náplň (pařížská šlehačka) i krém k potření („poleva“) lze použít i samostatně nebo nakombinovat jinak, proto je uvádím samostatně a doporučuji:
• Klasická velikost dortu by měla stačit z půlky nebo dvou třetin surovin korpusu, ale na náplni a „polevě“ bych asi neubírala.
• Pokud chcete dort nadýchanější, uberte na korpusu (třeba na polovinu) a naopak přidejte pařížskou šlehačku coby náplň.
• Samotný korpus je krásně „vlhký“, byly by z něj určitě dobré muffiny.
• To, co je zde použité jako „poleva“, jde určitě použít coby „tělo nepečeného dortu“, např. s ovocem, na piškotách atp.
• Chystám se také na „lehčí“ variantu: placka z ¼ surovin na korpus, na ní navrstvený „krém“, možná v až dvojnásobném množství, a případně při servírování ozdobit pařížskou nebo normální šlehačkou. Dovnitř ještě zvažuju jahody nebo banán.

A teď už konečně k tomu receptu:

KORPUS:
Z bílků uděláme pevný sníh (přidávám pár krystalků soli). Máslo se žloutky a cukrem utřeme do pěny. Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme. Do mouky zamícháme prdopeč a sůl.
Do másla s cukrem a žloutky přimícháme čokoládu, mléko, kakao a mouku.
Nakonec vmícháme sníh. Formu vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45min. Vychladlý korpus rozkrojíme na tři placky a bohatě potřeme jahodovou marmeládou.

PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA:
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s trochou šlehačky, odstavíme a za stálého míchání přilijeme šlehačku zbylou. Necháme vychladnout, teprve potom ušleháme.
Hotovou pařížskou šlehačku rozdělíme na poloviny a použijeme jako náplň dortu (půlka na spodním, marmeládou potřeném korpusu, půlka na prostředním).

KRÉM / POLEVA:
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a odstavíme. Smícháme s kysanou smetanou a potíráme tím hotový dort ze všech stran. Pokud budeme sypat strouhanou čokoládou, tak co nejdříve – brzy to začne tuhnout. (Místo sypání lze třeba dělat z krému vlnky, apod.)
Aby se strouhaná čokoláda dobře nalepila i ze stran, aniž by jí člověk mačkal (a tudíž i rozpouštěl teplýma dlaněma), je nejlepší dort něčím ohradit (např. roztahovací formou na dort) a do vzniklé mezery čokoládu nasypat a mírně přimáčknout. Nakonec se sype čokoláda navrch (včetně toho, co se nenalepilo / zbylo sesypané ze stran).

tady ještě pro představu, jak to vypadá na řezu

ještě recept přehledně v tabulce (pokud to zmenšené půjde přečíst)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Sophie70 28. 1. 2013, 10:21
vyzerá úžasne a určite aj chuť musí byť perfektná (Y) ukladám (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie