První dort
Potřebné ingredience
300g strouhaných jablek (4 menší jablka) 175ml ovocné šťávy Hami (hrozno s jablkama) + stejné množství vody 50g Gustinu (= 8 sunarových odměrek) 15g Glukopuru (=3 sunar. odměrky) - určeno do jablek 1 bal dětských piškotů 2 větší banány 400g zakyslé smetany 1 malý nebo 1/2 velkého bílého jogurtu 20g Glukopuru (4 odměrky) - určeno do smetany 1 bal nestlé sušenek s medvídky ovoce na zdobení (maliny, kiwi) 1 bal dortové želé kdo nechce želé, může dozdobit šlehačkou (+ smeta-fix) barevná stuha, dortová svíčka s kalíškem
Postup přípravy
Na talíř si připravíme dortové prostírání a obvod dortové formy a dno vyložíme dětskými piškoty. Mezi piškoty budou škvíry, proto použijeme plátky banánů, aby jablečná hmota, která tvoří další vrstvu, neprotekla. Jablka rovnoměrně poklademe zbylými banány a dáme do lednice ztuhnout. Mezi tím vyšleháme smetanu s jogurtem a glukopurem, případně můžeme použít smeta-fix, ale ten jsem nakonec nepoužila.
Další vrstvu tvoří smetana, tu opět poklademe piškoty, jablky a nakonec opět smetanou, abychom měli hezký podklad pod ovoce určené ke zdobení.
Před zdobením si vyznačíme místo, kam přijde svíčka a můžeme tvořit. Já jsem použila mražené maliny a kiwi, to je skvělé na vyřezávání. Jen bych je příště nerozmrazovala, aby nepustily barvu. Jinak mohu vřele doporučit balení viz fotka, jsou tam krásné velké maliny, ani se nemusí probírat. Nakonec si připravíme želé, viz návod k použití a vše přelijeme (během přípravy jsem zase šoupla dort do lednice, aby se ovoce zafixovalo do smetany a neplavalo pak). Po mírném zatuhnutí vložíme držáček na svíčku, abychom pak do želé nemuseli píchat. Dort máme stále ve formě a necháme minimálně 2 hod v lednici ztuhnout - nejlépe přes noc.
Opatrně sundáme formu a použijeme zbylou smetanu k oblepení obvodu dortu medvídkovýma sušenkama. Bacha na příliš brzké lepení, tyto sušenky po namočení měknou (nic se nestane, jde spíš o fotky, aby byly úplně tip ťop. Nahodím pak fotku, jak vypadají při zdobení večer před oslavou). Na závěr použijeme širokou stuhu a vytvoříme velikou mašli. Aby byla pěkná, použila jsem malý fígl. 1 stuhu ovážeme kolem dortu jen na uzlík, 2. stuhou převážeme onen uzlík (máme 2 delší a 2 kratší cípy) a pomocí jehly a nitě podsuneme kratší konce dovnitř uzlu a přichytíme stehem.
Chybí už jen zapálit svíčku a můžeme slavit.
Použité přísady (+ šlehačka a smeta-fix, které jsem nepoužila)
Smícháme jablka se šťávou, vodou, gustinem (kukuiřičný škrob) a glukopurem (hroznový cukr) a necháme projít varem - asi 2 minuty vaříme a pak za občasného míchání necháme vychladnout.
Na talíř si připravíme dortové prostírání a obvod dortové formy a dno vyložíme dětskými piškoty. Mezi piškoty budou škvíry, proto použijeme plátky banánů, aby jablečná hmota, která tvoří další vrstvu, neprotekla. Jablka rovnoměrně poklademe zbylými banány a dáme do lednice ztuhnout. Mezi tím vyšleháme smetanu s jogurtem a glukopurem, případně můžeme použít smeta-fix, ale ten jsem nakonec nepoužila.
Další vrstvu tvoří smetana, tu opět poklademe piškoty, jablky a nakonec opět smetanou, abychom měli hezký podklad pod ovoce určené ke zdobení.
Před zdobením si vyznačíme místo, kam přijde svíčka a můžeme tvořit. Já jsem použila mražené maliny a kiwi, to je skvělé na vyřezávání. Jen bych je příště nerozmrazovala, aby nepustily barvu. Jinak mohu vřele doporučit balení viz fotka, jsou tam krásné velké maliny, ani se nemusí probírat. Nakonec si připravíme želé, viz návod k použití a vše přelijeme (během přípravy jsem zase šoupla dort do lednice, aby se ovoce zafixovalo do smetany a neplavalo pak). Po mírném zatuhnutí vložíme držáček na svíčku, abychom pak do želé nemuseli píchat. Dort máme stále ve formě a necháme minimálně 2 hod v lednici ztuhnout - nejlépe přes noc.
Opatrně sundáme formu a použijeme zbylou smetanu k oblepení obvodu dortu medvídkovýma sušenkama. Bacha na příliš brzké lepení, tyto sušenky po namočení měknou (nic se nestane, jde spíš o fotky, aby byly úplně tip ťop. Následuje fotka, jak vypadají při zdobení večer před oslavou). Na závěr použijeme širokou stuhu a vytvoříme velikou mašli. Aby byla pěkná, použila jsem malý fígl. 1 stuhu ovážeme kolem dortu jen na uzlík, 2. stuhou převážeme onen uzlík (máme 2 delší a 2 kratší cípy) a pomocí jehly a nitě podsuneme kratší konce dovnitř uzlu a přichytíme stehem.
Tady je fotka den po zdobení - sušenky jsou měkčí, ale není to poznat a na chuti to dort neochudí :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé