****Vánoční 2012****s recepty
Potřebné ingredience
Linecké,Kávové zrna -nepečené,Suchárky, Rohlíčky, Foukané rohlíčky, Tmavé rohlíčky, Kokosky, Octové tyčinky, Tlapky, Brambůrky, Medové, Karamelové řezy na oplatky, Marokánky.
Postup přípravy
Peču vše na pečícím papíře na 150°C asi 10min, nebo 170°C asi 6 min
LINECKÉ-900g hl. mouky...600g másla(1/3másla 2/3 tuk)...300g m.cukru...2 vejce..2 žloutky...1/2 PRDOPEČ...cit.kůra...skořice...(můžeme přidat místo mouky ořechy,kakao,kokos,kávu)
MEDOVÉ...350g Hl.mouky...200g M.cukru...50g Hery...2 pol.lžíce medu...2 vejce...1 čaj lžička Sody...1-2pol.lžíce kakaa..1/2 lžičky skořice.175,C8-10 min
Náplň: švestkové povidlí s rumem povaříme a přidáme namleté piškoty.
SUCHÁRKY..140g Hl.mouky..140g m.cukru...1 vejce..1 žloutek...
Z těsta uděláme 3 nohavičky(pozor trochu se lepí..)vyválíme obdélník,půlku potřeme bílkem,poklademe 1/2ořechů a přiklopíme druhou stranou. Rádýlkem ořízneme kraje a potřeme vajíčkem. Pečeme na peč.papíře.Asi150°C 10min, jen do růžova.
POZOR:kRÁJÍME TEPLÉ.malé proužky,studené nejdou ukrojit.
SUCHÁRKY
MAROKÁNKY-od Ivky 250g kandované ovoce,250g směs ořechů,200-250g písk.cukr, 30g hlad.mouky,1 šlehačka.
poleva-čokoláda
Šlehačku necháme přejít varem,přidáme na velké kousky nasekané ovoce a ořechy, cukr a mouku. Zamícháme a lžičkou namoč. ve vodě děláme hrudky.
Na pečící papír-v troubě sušit-30-40 min. na 120-150°C-nahnědlá barva-nechat vychladnout-poleva čokoládová a čokoládou položíme na folii- nebo potřít mašlovačkou.
MAROKÁNKY-od babičky-0,2dl mléka,30g hl.mouky,70g másla,70g cukru,svaříme,přidáme,120g sekaných ořechů,200g kand.ovoce.
Zamícháme a lžičkou namoč. ve vodě děláme malé hromádky. Na pečící papír-v troubě sušit-30-40 min. na 120-150°C-nahnědlá barva-nechat vychladnout-poleva čokoládová a čokoládou položíme na folii- nebo potřít mašlovačkou-nebo pocákáme.
KARAMELOVÉ ŘEZY NA OPLATKU-Dáme vařit 200g cukru,uvaříme karamel. Pomalu přidáváme 200g nasekaných ořechů,prohřejeme.Pomele přiléváme 1 Salko a 200g másla.POZOR-vše pomalu přidáváme.Hmota je MOC VŘELÁ,PRSKÁ, jinak hodně rychle zatuhne a musí se dlouho vařit,než se zase rozehřeje a zůstanou tam tvrdé hrudky. Necháme trochu vychladnout.
Potřebujeme 6 kusů oplatku.
Vlažnou hmotu rozetřeme na 3 ks oplatky a přitiskneme zase na každý oplatek. Nenatíráme až ke kraji, jinak hmota vyteče.Dáme je všechny na sebe, hodně přitiskneme.Okraje nožem přetřeme a snažíme se vyteklou hmotu natlačit kam patří.Zatěžkáme.Druhý den krájíme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé