Marcipánová kávová zrna
Potřebné ingredience
Marcipánový obal: 600 g mletého cukru, 260 g sušeného mléka, 10 g medu, 30 g oleje, 20 g tuku (např. Hera), pár kapek mandlové tresti, voda dle potřeby (podle mých zkušeností dávám asi 25 ml vody a pak opatrně po kapkách podle potřeby dolévám nebo si vlhčím ruce, dokud nemá marcipán konzistenci plastelíny) Náplň: 1 smetana ke šlehání, 300 g čokolády na vaření, 2 lžičky mleté nebo rozpustné kávy (neuvařené, samozřejmě)
Postup přípravy
Marcipán si připravíme taky klasicky, smícháním všech surovin. Já jsem z pečení dortů zvyklá na tento, ale samozřejmě si každá můžete udělat takový, který máte ráda a se kterým se vám dobře pracuje. Marcipán už odležet nenechávám, odležením mi tuhne a praská. Pokud se vám stane, že by se ve formičce lámal, dá se na pár sekund ohřát v mikrovlnce a znovu rozemnout.
Rozpis je asi na 50 ks zrn, velikost formičky zhruba 6,5 cm
další postup viz podrobnější fotografie
toto je formička, kterou používám, vyřezal mi ji šikovný manžel, ale nezavrhuju ani klasické formičky z Tescomy, jen se mi s tou "milovanou" pracuje prostě líp :-)
z marcipánu vyválíme plát a nařežeme si pruhy takových velikostí, aby vedle sebe vešly zhruba 2 formičky - jedno bude horní a jedno spodní obal
... asi nějak takto...
pak plát marcipánu jednou stranou vložíme do formičky...
... naplníme lžičkou kávové náplně (je lepší, když je ztuhlejší, líp se s ní pracuje, než když "teče")
... přitiskneme druhý konec marcipánu, který nám tím pádem utvoří spodek...
.... formičku převrátíme a ještě jednou pořádně přitiskneme, aby se náplň pěkně rozdělila do "půlek"...
a přečnívající okraje pěkně ořežeme
... asi nějak takto...
takto vypadají ještě neobalená čokoládová zrna
a takto by to mělo potom vypadat po rozkousnutí :-)
a teď už jen zbývá obalit v čokoládě, dát do papírových košíčků a začít si pochutnávat... pro méně znalé jen dodám, že čokoládu rozpouštím ve vodní lázni a aby nebyla moc hustá, přidávám trochu ztuženého tuku
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé