Měkké perníčky? Žádný problém!
Potřebné ingredience
400 g hladké mouky, 120 g tekutého medu, 160 g moučkového cukru, 60 g másla, 2 celá vejce, 1 čajová lžička namíchaného perníkového koření - v pohodě jsem koupila mletý badyán od Vitany, taktéž mleté nové koření, mletý hřebíček - ten jsem koupila v prodejně s kořením, mletý anýz jakbysmet, mletou skořici jsem dala od oka, nakonec ještě 1 čajovou lžičku sody - dala jsem mírně vrchovatou. Bílky na potření.
Postup přípravy
Smíchat zkrátka všechny suroviny dohromady. Ve spoustě receptů je ještě kakao, ale to jsem nedávala. Není třeba a myslím, že je to takto originálnější. S těstem se mi krásně pracovalo, měkké a ne příliš lepivé. Dělala jsem ho včera večer dopředu do ledničky a dnes dopoledne jsem začala péct.
Těsto podmoučete dostatečně hladkou moukou, ať se nelepí a vyválejte na nějaké 3 - 4 mm. Já si k tomu ( a teď se klidně smějte ) vzala krejčovský metr. Raději mít tlustější vykrojené tvary než tenké. To je pak tvrdé a usušené.
Zbytek jsem se pokusila nějak nafotit mobilem, tudíž kvalita fotek nic moc, ještě při umělém světle, ale pro nějakou základní představu to snad bude stačit.
Mám horkovzdušnou troubu. Dala jsem ji rozpálit na 175°C. Pekla jsem raději po jednom plechu, protože mi trouba peče nerovnoměrně, i přesto, že je tam vrtule. No a pak jsem pekla větší tvary - např. stromečky cca 8 min, menší tvary - zvířátka - 6-7 min. Nesmí to být moc dohněda. Některé se mi podařily víc dohněda, ale měla jsem štěstí, že jsem je předtím i vykrojila dost na vysoko, takže jsou i přesto měkké. Fakt to chce hlídat. A neotevírat v prvních minutách troubu. Po upečení ihned potřít bílkem.
Zdobení vám raději předvádět v mém podání nebudu, páč moje děti jsou zdatnější a šikovnější než já, proto jim to velmi ráda přenechám, ať se baví :-)))
Vyzkoušejte a dejte vědět, jak se vám povedlo.
Chcete opravdu smazat recept?
...vyválet asi takto na vysoko
...pokusila jsem se vyfotit vykrojený tvar z profilu, tak sice není hezky nafocený, ale jen tak pro představu, jak byl tlustý
... na plechu
... po vytažení z trouby, barva po upečení, ani ne světlé, ani ne moc hnědé. Po natření bílkem ještě mírně ztmávnou
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé