Mozartovy koule (marcipánové) - pracné, ale vynikající
Potřebné ingredience
1) 800 g marcipán (recept mám zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=137363&user=147115) - 400g mletých mandlí, 400 g cukr moučka, 2 bílek, 1 ampulky mandlové esence, potravinářské zelené barvivo 2) čokoládové drobky: 80 g čokolády na vaření, 80 g másla + na formu, 2 vejce, 1 kypřící prášek, 50 g moučkového cukru, 50 g hladké mouky, 50 g mletých mandlí, hrubá mouka na formu 3) čokoládový krém: 100 g čokolády na vaření, 100 ml smetany na šlehání, 100 g másla, 50 ml rumu 4) čokoládová poleva
Postup přípravy
- Mandle zakapeme esencí, přidáme většinu bílku a cukru a prohněteme, je možno v této chvíli přidat i barvivo (tekuté, příp. práškové naředěné trochou vody), poté přidáváme bílek a cukr a hněteme a hněteme. Obarvíme ho na zeleno.Hotové zabalíme do mikrotenu a necháme vychladit.
2) Dále připravíme čokoládové drobky: Čokoládu rozpustíme v míse ji smícháme s máslem, cukrema vejce, která přidáváme postupně. Zvlášť smícháme. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a mandlemi a směs přidáme do čokoládové hmoty. Vymažeme a moukou vysypte menší pekáč, dáme do něj těsto a pečte ho při 180 °C asi 15 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, potom ho celý rozdrobíme do mísy.
3) Připravíme krém: Zahřejeme smetanu a přidáme do ní čokoládu, máslo a přidejte rum. Krémem zalijeme drobky v míse, abychom měli hustou hmotu, kterou dáme ztuhnout do lednice. Z toho budeme potom dělat kuličky - střed Mozartových koulí.
4)Ze ztuhlé hmoty děláme kuličky - spíše menší, protože je následně budeme obalovat v marcipánu a čokoládě. Těsto se na teple rozehřívá, proto kuličky před obalením dáváme ztuhnout zpět do lednice.
5) Kuličky obalujeme v zeleném marcipánu, je důležité, abychom udělali aspoň 3 mm vrstvu marcipánu.
6) Až marcipán zatuhne (po chvíli), obalíme v čokoládové polevě a necháme na mřížce zatuhnout.
Čím menší kuličky z drobků uděláme, o to více marcipánu a čokopolevy spotřebujeme.
Mandle zakapeme esencí, přidáme většinu bílku a cukru. Chceme-li barvit, teď je pravá chvíle.
Postupně přidáváme barvu, je-li práškové, naředíme vodou.
marcipán hnětením zpracujeme v kouli, kterou dáme vychladit v sáčku do lednice.
Rozpuštěnou čokoládu vymícháme s máslem.
Po jednou přidáme vejce a vymícháme.
Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandlemi.
Těsto vetřeme do malého pekáčku a pečeme.
Koláč necháme vychladnout a rozdrobíme do mísy.
Krémem zalijeme drobky v míse, smícháme v pevnou hmotu a dáme chladit.
Z čokoládové hmoty děláme malé kuličky - střed Mozartových koulí.
Poté každou kuličku obalíme marcipánem, pokud je příluš ztuhlý, přidejte do něj pár kapek vody a prohněte.
Poté dáme kuličky opět zchladit a mezitím si připravíme čokoládovou polevu.
Nakonec obalujeme v čokoládové polevě a necháme zatuhnout na mřížce nebo alobalu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé