(recept
si oblíbilo 112 návštěvníků)
218 druhů cukroví II.
Potřebné ingredience
Přišlo mi emailem, tady jenom kopíruji
Postup přípravy
Tuk na pečení: Stella, Hera
Tuk ztužený, 100%: Omega
Čokoládová poleva: Orion nebo Figaro na vaření + 100% tuk ve vodní lázni
Krém máslový: 3 vejce + 250 g krystalu - vodní lázeň, pak přidat kousek Omegy, 1 štamprli rumu, nechat vychladnout. Vyšlehat 2-3 másla, zašlehat směs.
Krém ořechový: základní máslový + ořechy
Krém kávový: základní máslový + káva
Krém kokosový: základní máslový + kokos
Krém čokoládový: 3 vejce + 150 cukr moučka + 1 vanilkový cukr + 2 lžíce kakaa - vodní lázeň, pak přidat kousek Omegy a 1 štamprli rumu, nechat vychladit. Vyšlehat 300-500 g másla, zašlehat směs.
Krém karamelový: den předem uvařit Salko celé, v plechovce, aby byla plechovka ponořená ve vodě, 2 hodiny, nebo v tlakovém hrnci 1 hodinu. Vyšlehat 1 máslo, zašlehat 3/4 vychladlého zkaramelizovaného mléka, trochu rumu.
Tyto krémy jsou výborné i pod potahovací hmoty.
Sandokanovy oči:
Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Ořechová hmota: 100 g strouhaných ořechů, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, rum podle chuti. Vše smícháme, ochutíme rumem podle hustoty. Čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé hmoty (nebo do obalu od Kinder vajec) vložíme na dno lentilku, dáme trochu kokosové hmoty, kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem vyplníme půl důlku.
Pistáciové lístky:
Recept najdete o kousek níže. Dříve jsem je polévala bílou čokoládou, nyní jsem objevila elastickou pistáciovou polevu a musím říct, že je výborná. Lístky jsem posypala sekanými pistáciemi. Koupíte je např. v Tescu. Jsou loupané a nesolené – krásně zelené.
Kuličky z nepečené nádivky:
Zůstaly mi linecká kolečka a nádivka do košíčků (recept je níže u košíčků). Z nádivky jsem udělala kuličky, přilepila jsem je marmeládou na kolečka, namáčela v bílé čokoládě a ozdobila.
Perníkové kuličky:
Recept najdete níže.
Marcipánové mušličky:
300 g sušeného mléka, 250 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 bílky, 80 g kokosové moučky, 1-2 lžíce citronové šťávy. Zpracujeme těsto, vtlačíme do formiček mušliček vysypaných cukrem. Vyklopíme a necháme do druhého dne zaschnout. Spojujeme máslovým krémem vždy dvě k sobě a necháme trochu pootevřené. Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo 2 cukrářské perličky.
Skořicové dortíčky:
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g tuku, 40 g mletých ořechů, 1 lžička mleté skořice, trocha strouhané citronové kůry, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, necháme v chladničce odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka nebo oválky a upečeme. Polovinu koleček potřeme čokoládovou polevou a přilepíme 1/2 oloupané mandle. Kolečka slepujeme oříškovou nádivkou. Utřeme 80 g krupicového cukru se 2 žloutky, 1 vanilkovým cukrem po pěny. Přidáme 100 g mletých ořechů, 1 lžičku kyselé zavařeniny a 1/2 lžíce rumu.
Dortíčky:
150 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 60 g Solamylu, 150g másla, 1 žloutek, 20 g kakaa – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat, upéct. Slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládou, ozdobíme.
Kolečka „Tatranky“:
Na upečená linecká kolečka přilepíme marmeládou kuličku z nepečeného těsta. Jemně nakrájíme 3 Tatranky (Horalky), promícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, rumem a spojíme rozpuštěným ztuženým tukem (Iva, Lukana, Omega). Množství surovin si určíme podle chuti.
Karamelová kolečka s krokantem:
Linecká kolečka, karamelový krém z vařeného Salka, polité čokoládou, zdobené ořechovým krokantem.
Arašídy:
Recept je níže.
Medová kolečka s kokosem:
160 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 120 g másla, 1 žloutek, 1 lžíce medu, 60 g strouhaného kokosu. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymazaném plechu a vychladlá slepujeme kokosovou náplní. Utřeme 80 g másla se 6 lžícemi moučkového cukru, 1 lžící medu, 2 lžícemi rumu, 120 g kokosové moučky. Místo kolečka jsem použila kytku. Je-li těsto příliš tuhé, přidejte kousek másla.
Arašídy:
200 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 150 g tuku, 1 vejce, 2 lžíce Solamylu. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme, klademe na plech, potíráme rozšlehaným bílkem a sypeme drtí arašídů a kryst. cukru. Upečené slepujeme arašídovým krémem: Utřeme 100 g másla s 50 g moučkového cukru a vmícháme 100 g mletých arašídů. Povrch jsem postříkala bílou čokoládou obarvenou na růžovo.
Pistáciové lístky:
325 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, špetka soli, kůra ze dvou citronů, 2 žloutky, 200g tuku. Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky (trochu vyšší, neslepují se). Upečeme, polijeme bílou čokoládou (rozpustím ve vodní lázni bílou čokoládu s kouskem 100% tuku a metličkou vyšlehám) a sypeme sekanými pistáciemi a zeleným kokosem.
Košíčky s karamelem:
250 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 110 g tuku, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, plníme do formiček a upečeme. Plníme karamelovým krémem, zdobíme strouhanou čokoládou a lískovým oříškem. Karamelový krém: vaříme jednu plechovku Salka 2 hodiny a necháme do druhého dne vychladit. Vyšleháme 250 g másla, přidáme Salko a podle chuti rum.
Pudinkové – recept viz. Pudinkové tyčinky (níže)
Pudinkové tyčinky:
650 g hladké mouky, 5 jahodových pudinků, 500 g tuku, 250 g moučkového cukru, troška prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout, přes nástavec v masovém strojku tvoříme pásky, které rádýlkem nakrájíme na stejné tyčinky. Upečeme, slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládě.
Šohajky:
250 g 100% tuku rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme 100 g kokosu a 350 g moučkového cukru. Dáváme trošku do papírových košíčků, naplníme náplní – 150 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 50 g krájených rozinek – zalijeme opět bílou hmotou, ozdobíme ořechem a necháme ztuhnout.
Arašídové věnečky:
70 g nesolených arašídů, 175 g másla, 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, špetku soli, 1 žloutek – vypracujeme těsto, v masovém strojku tvoříme kroužky, upečeme, pocákáme čokoládovou polevou a pocukrujeme. Je-li těsto příliš tuhé, přidejte kousek másla.
Octová kolečka:
250 g hladké mouky, 210 g tuku, 1 lžíce octu, 2 lžíce mléka, 2 žloutky – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka s vnitřkem, upečeme, plníme máslovým krémem, polijeme čokoládou.
Kávové oválky:
200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 140 g tuku, 1,5 žloutku – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky nebo kolečka, upečeme, slepujeme kávovým krémem, potřeme čokol. polevou a zdobíme ořechem nebo mandlí. Krém: utřeme 100 g másla, přidáme vychlazené ve vodní lázni vyšlehané 1 vejce a 100 g moučkového cukru a trochu studené silné kávy. Já jsem použila bílou čokoládu a posypala kávou.
Košíčky Izidor:
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citronová kůra, vanilka – vypracovat těsto, plnit maličké formičky, upéct, plnit náplní z rybízové marmelády, 300 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkového cukru a rumu. Nastříkat kakaový krém a máčet v čokoládě.
Nafukovací bábovičky:
250 g kokosu, 250 g moučkového cukru, ½ tuku, špetka prášku do pečiva – vypracujeme těsto, plníme do formiček a pomalu upečeme. Slepujeme máslovým krémem s lineckým kolečkem, zdobíme a mírně pocukrujeme.
Babiččiny kolečka:
300 g hladké mouky, 200 g tuku, 120 g mletých ořechů, 120 g mletého cukru, trocha šťávy a kůry z citronu, 1 žloutek – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat kolečka, upéct, slepovat k sobě máslovým krémem, vrch polít čokoládou, ozdobit vlašským ořechem.
Laskonky:
350 g krystalu, 170 g bílků, 100 g mletého cukru, 200 g kokosu. 150 g krystalu svařit na nit. Bílky ušlehat s krystalem, přidat cukr, zlehka vmíchat mletý cukr a kokos. Krém kávový, ořechový, máslový.
Mandlové trubičky:
150 g sušeného mléka, 150 g mletého cukru, 1 lžička medu, 1 vejce, 1 žloutek, mandle nebo mandlová tresť – vypracovat těsto, tence vyválet, nakrájet obdélníčky a otočit kolem malé trubičky. Nechat zaschnout, sundat, plnit nugátovým nebo kávovým krémem.
Pařížské rohlíčky:
3 bílky a 120 g cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme 150 g mletých ořechů a 1 lžíci polohrubé mouky. Sáčkem stříkáme na plech rohlíčky, pečeme při 110 °C. Nastříkáme krém a máčíme do čokolády. Krém: 3 žloutky šleháme nad párou se 100 g moučkového cukru a 50 g čokolády na vaření. Po vychladnutí vmícháme do 125 g másla, můžeme přidat rum.
Kokosové dortíčky:
250 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 150 g tuku, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa – vypracujeme těsto, vyválíme,vykrajujeme zubatá kolečka, upečeme,
plníme krémem, vrch polijeme čokoládou a postříkáme bílou čokoládou. Krém: 1 a půl dl mléka svaříme s 80 g kokosu a 80 g moučkového cukru, necháme vychladnout.
Vmícháme 80 g rozdrcených piškotů a rum. 100 g másla utřeme a vmícháme kokosovou hmotu.
Košíčky:
Upečené košíčky z lineckého těsta se plní nepečenou nádivkou: ml. piškoty nebo pomletý upečený korpus, kand. ovoce, rozinky, rum, krém, ořechy, citr. kůra, marmeláda (vše dělám od oka) se pomele. Namočím v čokoládě a ozdobím.
Moca oválky:
350 g másla, 600 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry, kůra z 1 citronu. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky a upečeme. Plníme kávovým krémem (300 g másla, 240 g mletého cukru, 4 lžíce silné černé kávy). Máčíme v kávové polevě, sypeme čokoládovou rýží.
Štafetky:
Vyšlehejte 240 g bílků a 140 g cukru krupice, vmíchejte 70 g kokos + mleté ořechy (dohromady), 70 g hladké mouky a upečte na papíře. Vychladlé potřete nugetovým nebo kávovým krémem, rozpůlte, přiklopte na sebe krémem dovnitř a dejte ztuhnout do lednice. Pak vše nakrájejte na obdélníčky a máčejte v čokoládě.
Sypané rohlíčky:
240 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 50 g nastrouhané čokolády, 160 g mletých ořechů, 1 vejce, citronová kůra. Těsto vyválet, vykrajovat rohlíčky, polovinu potřít žloutkem a posypat strouhanými ořechy. Upéct, slepovat kakaovým krémem.
Kočičáky:
1/4 l mléka, 150 g moučkového cukru, 160 g tuku, 60 g hladké mouky – svaříme na kaši, necháme vychladit, přidáme 200 g mletých ořechů, 200 g kandovaného ovoce, 100 g rozinek. Ze směsi tvarujeme na pečící papír placičky, které upečeme a spodní stranu potřeme čokol. polevou. Pro vylepšení přidávám trochu sekaných arašídů.
Oplatkové řezy:
Ve vodní lázní smícháme 1 Salko, 250 g 100% tuku, 100 g moučkového cukru, 100-150 g nahrubo sekaných ořechů, 100 g jemně nakrájeného kandovaného ovoce. Hmotu rozetřeme na dortový oplatek, přiklopíme druhým oplatkem, opět rozetřeme hmotu a zakryjeme oplatkem.. Zatížíme do druhého dne, nakrájíme čtverečky a rohy máčíme v čokoládě.
Ořechové trubičky:
Vypracujeme těsto: 350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 1 žloutek, 70 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa. Dáme do ledničky, druhý den vyválíme, nakrájíme obdélníčky 4 x 6 cm. Navineme na kovové trubičky a upečeme. Plníme máslovým krémem: utřeme 200 g másla, 200 g moučkového cukru, a 1 lžíci rumu. Konce trubiček namáčíme do čokoládové polevy.
Arašídový ježek:
350 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 150 g mletých arašídů, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli. Vypracujeme na vále tužší těsto, necháme odpočinout. Vyválíme plát o tloušťce 3–4 mm, vykrajujeme ježky a upečeme na vymazaném plechu. Slepujeme marmeládou, bodlinky by se měly namáčet v karamelu – na pánvi rozpustíme 50 g moučkového cukru na karamel, přidáme 1 lžíci másla a 50 g arašídů, které v karamelu silně obalíme. Místo karamelu lze použít čokoládu, není to tak pracné.
Svatební podkovičky:
Pečené z lineckého těsta, plněné máslovým krémem, máčené v čokoládě a ozdobené.
Babiččiny rohlíčky:
350 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 280 g tuku, citronová kůra, 1/2 malé lžičky mleté skořice a utlučeného hřebíčku, 140 g mletých ořechů, 1 žloutek – vypracujeme těsto, které plníme do formiček a upečeme. Slepujeme máslovým krémem a konce máčíme do čokoládové polevy.
Pařížské dortíčky:
400 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 300 g tuku, 2 žloutky, 100 g mletých ořechů, 4 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme. Slepujeme krémem, polijeme čokoládou a ozdobíme.
Popelčiny oříšky:
Upečeme ořechy – viz. babiččiny rohlíčky, po dvou slepujeme k sobě máslovým krémem, dovnitř dáme lískový oříšek. Spodek namočíme do čokolády a postavíme do papírového košíčku. Ozdobíme zeleným kokosem.
Kávěnky:
250 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 lžíce mleté kávy, 100 g mletých ořechů, 130 g tuku, 1 lžička prdopeč, 80 g mletého cukru, troška mléka. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme a upečeme. Plníme kávovým krémem, vrch namáčíme do kávové polevy, zdobíme půlkou mandle.
Kuličky Salko :
250 g 100% tuku, 100 g mletého cukru, 150 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce rumu, 1 Salko – tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.
Kokosový salám:
250 g kokosu, 1 Salko, 100 g sušeného mléka. Vypracujte těsto, rozdělte na 3 díly – bílý, kakaový, růžový (barvivo). Vyválejte 3 barevné válečky, zamotejte, obalte v kokosu.
Meruňkové kuličky:
200 g sušených meruněk jemně nakrájíme a na několik hodin zalijeme slivovicí. Utřeme 130 g másla a 30 g mletého cukru, vmícháme 100 g mletého kokosu a meruňky. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu, nebo máčíme v bílé čokoládě a postříkáme tmavou čokoládou.
Roládky:
Korpus ze 3 vajec, 90 g cukru, 90 g hladké mouky – upéct, rozpůlit, potřít marmeládou, stočit dvě roládky, potřít krémem, obalit kokosem, nakrájet, dát do košíčků a zdobit.
Brněnská kvítečka:
100 g másla, 100 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 140 g hladké mouky, 2 žloutky – zpracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky, po 3 slepujeme bílkem do trojlístku, potřeme žloutkem, doprostřed vložíme lískový ořech a upečeme.
Trojúhelníčky:
Těsto na kakaové kroužky, vyválet, vykrájet, upéct, plnit krémem, polít čokoládou, zdobit.
Kakaové kroužky:
450 g hladké mouky, 4 pudinkové prášky (kakaové nebo vanilkové), 60 g kakaa, 210 g moučkového cukru, 450 g tuku, 3 žloutky, troška skořice – těsto vyválet, vykrajovat kolečka plná i s dírkou, upéct. Plnit čokoládovým krémem a vrch máčet v čokoládě. Krém: ve vodní lázni 2 vejce, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa. Nechat vychladit, vmíchat do 250 g másla.
Griliášové řezy:
Rozpustíme na karamel 250 g krystalu, přidáme 1 Stelu, až se rozpustí, vmícháme 1 Salko a 7 minut povaříme. Vmícháme 250 g sekaných ořechů a povaříme 3 minuty. Vlažné rozetřeme na dortové oplatky, zatížíme, druhý den postříkáme čokoládou a krájíme.
Čokoládové rohlíčky.
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g mletého cukru, 40 g mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citr. kůra, vanilka – vypracovat těsto, upéct ve formičkách, nahoru nastříkat krém a máčet do čokolády. Krém: 2 vejce, 100 g moučkového cukru utřít, přidat 60 g kakaa, rum a 250 g 100% rozpuštěného vlažného tuku.
Rafaello:
Rozpustíme 250 g 100% tuku a necháme vychladit. Vmícháme 1 Salko, 120 g sušeného mléka, 50-100 g moučkového cukru a 2 lžíce rumu nebo citronové šťávy. Z těsta tvarujeme kuličky, doprostřed dáme oloupanou mandli. Obalujeme v kokosu. Rada: než budete tvarovat kuličky, tak těsto nechte pořádně ztuhnout v lednici. Nebude se vám lepit na prsty.
Brambůrky:
1/4 kg dětské krupice, 1/4 kg práškového cukru, 100 g másla, 4 lžíce vody, 1/2 lahvičky mandlové tresti, balíček dětských piškotů, kakao práškové, práškový cukr na obalení, rum. Krém: máslo, cukr, žloutky, kakao. Z krupice, cukru, másla, vody a tresti připravíme těsto, necháme 24 hodin odležet v lednici v igelitu. Propracujeme, rozválíme, vykrajujeme kolečka o průměru 8 cm. Piškoty slepíme kakaovým krémem, namočíme do rumu a zabalíme do těsta, obalíme ve směsi z kakaa a cukru.
Perníkové kuličky:
200 g strouhaného perníku, 120 g mletého cukru, 150 g másla, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme perníkovou hmotu, tvarujeme kuličky, které namáčíme do čokolády a postříkáme bílou čokoládou.
Dvoubarevné placičky:
350 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 200 g másla. Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva díly a do jednoho zapracujeme 1 lžíci kakaa. Necháme v chladu odležet, vyválíme. Ze světlého těsta vykrajujeme květy, potřeme je žloutkem rozmíchaným se lžící smetany a upečeme. Z tmavého těsta vykrajujeme trojůhelníčky a upečeme. Slepujeme Nutelou, zdobíme proužky bílé čokolády a do středu dáme mandli nebo kousek želé.
Čokoládové košíčky:
4 čokolády „Ledové kaštany“, 250 g 100% tuku Omega, 1 lžička kakaa. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme čokoládu, kakao a vymícháme hladkou směs (nesmí vařit). Do papírových košíčků nalijeme trochu čokolády, necháme ztuhnout a dáme trochu ořechové nádivky. Svaříme 1/2 dl mléka a 1/2 dl rumu, přidáme 180 g mletého cukru, 200 g mletých ořechů nebo kokosu a necháme vychladnout. Naplněný košíček zalijeme čokoládou a ozdobíme lískovým oříškem.
Linecká kvítečka :
480 g hladké mouky, 280 g tuku, 150 g mletého cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, citronová šťáva + kůra – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kvítečka, upečeme, slepujeme marmeládou, pocukrujeme.
Cappucinové vějířky
300 g hl. mouky, 120 g ml. cukru, 200 g tuku, 100 g strouhané čokolády, 1 vejce, 2 balíčky cappucina (2 porce) rozmíchané v trošce vody. Těsto vyválet, vykrajovat tvary, upéct, plnit máslovým krémem, do kterého se přidá cappucino rozmíchané v trošce vody a polít čokoládou, ozdobit.
Kokosové květinky:
140 g kokosu, 170 g mletého cukru, 120 g másla, 120 g sušeného mléka, 1 bílek, trocha rumu. Vypracujeme hmotu, vtlačujeme do formiček vysypaných cukrem, vyklepneme a necháme zaschnout. Upečeme asi 50 kousků kakaových lineckých koleček o velikosti kytiček. Slepujeme marmeládou nebo máslovým krémem, doprostřed uděláme čokoládovou tečku.
Pistáciové lístky:
325 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, špetka soli, kůra ze dvou citronů, 2 žloutky, 200 g tuku. Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky (trochu vyšší, neslepují se). Upečeme, polijeme bílou čokoládou (rozpustím ve vodní lázni bílou čokoládu s kouskem 100% tuku a metličkou vyšlehám) a sypeme sekanými pistáciemi a zeleným kokosem. Pistácie jsem koupila solené, vyloupala je, opláchla a nechala uschnout.
Brtníky:
4 bílky, 250 g krystalového cukru šleháme v páře, přidáme 100 g kokosu, 100 g mletých ořechů. Dáme do pytlíku a na mastný papír děláme malé pusinky, které v troubě pomalu pečeme – sušíme. Slepujeme máslovým krémem na linecká kolečka, postříkáme čokoládou.
Kuličky Salko :
250 g 100% tuku, 100 g mletého cukru, 150 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 1 van. cukr, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce rumu, 1 Salko – tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.
Kokosové válečky:
1. hmota: rozpustit 150 g másla a 5 lžic rumu. Vmíchat 250 g krupice, 180 g mletého cukru – přejít trochu varem. 2. hmota: uvařit 2 žloutky, 2 lžíce mléka, 1 vanilkový cukr a 80 g mletého cukru – musí vařit. Vmíchat do první hmoty a nechat vychladnout. Tvarovat válečky, namáčet do řídké citronové polevy a obalovat v kokosu.
Tuk ztužený, 100%: Omega
Čokoládová poleva: Orion nebo Figaro na vaření + 100% tuk ve vodní lázni
Krém máslový: 3 vejce + 250 g krystalu - vodní lázeň, pak přidat kousek Omegy, 1 štamprli rumu, nechat vychladnout. Vyšlehat 2-3 másla, zašlehat směs.
Krém ořechový: základní máslový + ořechy
Krém kávový: základní máslový + káva
Krém kokosový: základní máslový + kokos
Krém čokoládový: 3 vejce + 150 cukr moučka + 1 vanilkový cukr + 2 lžíce kakaa - vodní lázeň, pak přidat kousek Omegy a 1 štamprli rumu, nechat vychladit. Vyšlehat 300-500 g másla, zašlehat směs.
Krém karamelový: den předem uvařit Salko celé, v plechovce, aby byla plechovka ponořená ve vodě, 2 hodiny, nebo v tlakovém hrnci 1 hodinu. Vyšlehat 1 máslo, zašlehat 3/4 vychladlého zkaramelizovaného mléka, trochu rumu.
Tyto krémy jsou výborné i pod potahovací hmoty.
Sandokanovy oči:
Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Ořechová hmota: 100 g strouhaných ořechů, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, rum podle chuti. Vše smícháme, ochutíme rumem podle hustoty. Čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé hmoty (nebo do obalu od Kinder vajec) vložíme na dno lentilku, dáme trochu kokosové hmoty, kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem vyplníme půl důlku.
Pistáciové lístky:
Recept najdete o kousek níže. Dříve jsem je polévala bílou čokoládou, nyní jsem objevila elastickou pistáciovou polevu a musím říct, že je výborná. Lístky jsem posypala sekanými pistáciemi. Koupíte je např. v Tescu. Jsou loupané a nesolené – krásně zelené.
Kuličky z nepečené nádivky:
Zůstaly mi linecká kolečka a nádivka do košíčků (recept je níže u košíčků). Z nádivky jsem udělala kuličky, přilepila jsem je marmeládou na kolečka, namáčela v bílé čokoládě a ozdobila.
Perníkové kuličky:
Recept najdete níže.
Marcipánové mušličky:
300 g sušeného mléka, 250 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 bílky, 80 g kokosové moučky, 1-2 lžíce citronové šťávy. Zpracujeme těsto, vtlačíme do formiček mušliček vysypaných cukrem. Vyklopíme a necháme do druhého dne zaschnout. Spojujeme máslovým krémem vždy dvě k sobě a necháme trochu pootevřené. Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo 2 cukrářské perličky.
Skořicové dortíčky:
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g tuku, 40 g mletých ořechů, 1 lžička mleté skořice, trocha strouhané citronové kůry, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, necháme v chladničce odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka nebo oválky a upečeme. Polovinu koleček potřeme čokoládovou polevou a přilepíme 1/2 oloupané mandle. Kolečka slepujeme oříškovou nádivkou. Utřeme 80 g krupicového cukru se 2 žloutky, 1 vanilkovým cukrem po pěny. Přidáme 100 g mletých ořechů, 1 lžičku kyselé zavařeniny a 1/2 lžíce rumu.
Dortíčky:
150 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 60 g Solamylu, 150g másla, 1 žloutek, 20 g kakaa – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat, upéct. Slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládou, ozdobíme.
Kolečka „Tatranky“:
Na upečená linecká kolečka přilepíme marmeládou kuličku z nepečeného těsta. Jemně nakrájíme 3 Tatranky (Horalky), promícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, rumem a spojíme rozpuštěným ztuženým tukem (Iva, Lukana, Omega). Množství surovin si určíme podle chuti.
Karamelová kolečka s krokantem:
Linecká kolečka, karamelový krém z vařeného Salka, polité čokoládou, zdobené ořechovým krokantem.
Arašídy:
Recept je níže.
Medová kolečka s kokosem:
160 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 120 g másla, 1 žloutek, 1 lžíce medu, 60 g strouhaného kokosu. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymazaném plechu a vychladlá slepujeme kokosovou náplní. Utřeme 80 g másla se 6 lžícemi moučkového cukru, 1 lžící medu, 2 lžícemi rumu, 120 g kokosové moučky. Místo kolečka jsem použila kytku. Je-li těsto příliš tuhé, přidejte kousek másla.
Arašídy:
200 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 150 g tuku, 1 vejce, 2 lžíce Solamylu. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme, klademe na plech, potíráme rozšlehaným bílkem a sypeme drtí arašídů a kryst. cukru. Upečené slepujeme arašídovým krémem: Utřeme 100 g másla s 50 g moučkového cukru a vmícháme 100 g mletých arašídů. Povrch jsem postříkala bílou čokoládou obarvenou na růžovo.
Pistáciové lístky:
325 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, špetka soli, kůra ze dvou citronů, 2 žloutky, 200g tuku. Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky (trochu vyšší, neslepují se). Upečeme, polijeme bílou čokoládou (rozpustím ve vodní lázni bílou čokoládu s kouskem 100% tuku a metličkou vyšlehám) a sypeme sekanými pistáciemi a zeleným kokosem.
Košíčky s karamelem:
250 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 110 g tuku, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, plníme do formiček a upečeme. Plníme karamelovým krémem, zdobíme strouhanou čokoládou a lískovým oříškem. Karamelový krém: vaříme jednu plechovku Salka 2 hodiny a necháme do druhého dne vychladit. Vyšleháme 250 g másla, přidáme Salko a podle chuti rum.
Pudinkové – recept viz. Pudinkové tyčinky (níže)
Pudinkové tyčinky:
650 g hladké mouky, 5 jahodových pudinků, 500 g tuku, 250 g moučkového cukru, troška prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout, přes nástavec v masovém strojku tvoříme pásky, které rádýlkem nakrájíme na stejné tyčinky. Upečeme, slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládě.
Šohajky:
250 g 100% tuku rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme 100 g kokosu a 350 g moučkového cukru. Dáváme trošku do papírových košíčků, naplníme náplní – 150 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 50 g krájených rozinek – zalijeme opět bílou hmotou, ozdobíme ořechem a necháme ztuhnout.
Arašídové věnečky:
70 g nesolených arašídů, 175 g másla, 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, špetku soli, 1 žloutek – vypracujeme těsto, v masovém strojku tvoříme kroužky, upečeme, pocákáme čokoládovou polevou a pocukrujeme. Je-li těsto příliš tuhé, přidejte kousek másla.
Octová kolečka:
250 g hladké mouky, 210 g tuku, 1 lžíce octu, 2 lžíce mléka, 2 žloutky – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka s vnitřkem, upečeme, plníme máslovým krémem, polijeme čokoládou.
Kávové oválky:
200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 140 g tuku, 1,5 žloutku – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky nebo kolečka, upečeme, slepujeme kávovým krémem, potřeme čokol. polevou a zdobíme ořechem nebo mandlí. Krém: utřeme 100 g másla, přidáme vychlazené ve vodní lázni vyšlehané 1 vejce a 100 g moučkového cukru a trochu studené silné kávy. Já jsem použila bílou čokoládu a posypala kávou.
Košíčky Izidor:
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citronová kůra, vanilka – vypracovat těsto, plnit maličké formičky, upéct, plnit náplní z rybízové marmelády, 300 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkového cukru a rumu. Nastříkat kakaový krém a máčet v čokoládě.
Nafukovací bábovičky:
250 g kokosu, 250 g moučkového cukru, ½ tuku, špetka prášku do pečiva – vypracujeme těsto, plníme do formiček a pomalu upečeme. Slepujeme máslovým krémem s lineckým kolečkem, zdobíme a mírně pocukrujeme.
Babiččiny kolečka:
300 g hladké mouky, 200 g tuku, 120 g mletých ořechů, 120 g mletého cukru, trocha šťávy a kůry z citronu, 1 žloutek – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat kolečka, upéct, slepovat k sobě máslovým krémem, vrch polít čokoládou, ozdobit vlašským ořechem.
Laskonky:
350 g krystalu, 170 g bílků, 100 g mletého cukru, 200 g kokosu. 150 g krystalu svařit na nit. Bílky ušlehat s krystalem, přidat cukr, zlehka vmíchat mletý cukr a kokos. Krém kávový, ořechový, máslový.
Mandlové trubičky:
150 g sušeného mléka, 150 g mletého cukru, 1 lžička medu, 1 vejce, 1 žloutek, mandle nebo mandlová tresť – vypracovat těsto, tence vyválet, nakrájet obdélníčky a otočit kolem malé trubičky. Nechat zaschnout, sundat, plnit nugátovým nebo kávovým krémem.
Pařížské rohlíčky:
3 bílky a 120 g cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme 150 g mletých ořechů a 1 lžíci polohrubé mouky. Sáčkem stříkáme na plech rohlíčky, pečeme při 110 °C. Nastříkáme krém a máčíme do čokolády. Krém: 3 žloutky šleháme nad párou se 100 g moučkového cukru a 50 g čokolády na vaření. Po vychladnutí vmícháme do 125 g másla, můžeme přidat rum.
Kokosové dortíčky:
250 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 150 g tuku, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa – vypracujeme těsto, vyválíme,vykrajujeme zubatá kolečka, upečeme,
plníme krémem, vrch polijeme čokoládou a postříkáme bílou čokoládou. Krém: 1 a půl dl mléka svaříme s 80 g kokosu a 80 g moučkového cukru, necháme vychladnout.
Vmícháme 80 g rozdrcených piškotů a rum. 100 g másla utřeme a vmícháme kokosovou hmotu.
Košíčky:
Upečené košíčky z lineckého těsta se plní nepečenou nádivkou: ml. piškoty nebo pomletý upečený korpus, kand. ovoce, rozinky, rum, krém, ořechy, citr. kůra, marmeláda (vše dělám od oka) se pomele. Namočím v čokoládě a ozdobím.
Moca oválky:
350 g másla, 600 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry, kůra z 1 citronu. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky a upečeme. Plníme kávovým krémem (300 g másla, 240 g mletého cukru, 4 lžíce silné černé kávy). Máčíme v kávové polevě, sypeme čokoládovou rýží.
Štafetky:
Vyšlehejte 240 g bílků a 140 g cukru krupice, vmíchejte 70 g kokos + mleté ořechy (dohromady), 70 g hladké mouky a upečte na papíře. Vychladlé potřete nugetovým nebo kávovým krémem, rozpůlte, přiklopte na sebe krémem dovnitř a dejte ztuhnout do lednice. Pak vše nakrájejte na obdélníčky a máčejte v čokoládě.
Sypané rohlíčky:
240 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 50 g nastrouhané čokolády, 160 g mletých ořechů, 1 vejce, citronová kůra. Těsto vyválet, vykrajovat rohlíčky, polovinu potřít žloutkem a posypat strouhanými ořechy. Upéct, slepovat kakaovým krémem.
Kočičáky:
1/4 l mléka, 150 g moučkového cukru, 160 g tuku, 60 g hladké mouky – svaříme na kaši, necháme vychladit, přidáme 200 g mletých ořechů, 200 g kandovaného ovoce, 100 g rozinek. Ze směsi tvarujeme na pečící papír placičky, které upečeme a spodní stranu potřeme čokol. polevou. Pro vylepšení přidávám trochu sekaných arašídů.
Oplatkové řezy:
Ve vodní lázní smícháme 1 Salko, 250 g 100% tuku, 100 g moučkového cukru, 100-150 g nahrubo sekaných ořechů, 100 g jemně nakrájeného kandovaného ovoce. Hmotu rozetřeme na dortový oplatek, přiklopíme druhým oplatkem, opět rozetřeme hmotu a zakryjeme oplatkem.. Zatížíme do druhého dne, nakrájíme čtverečky a rohy máčíme v čokoládě.
Ořechové trubičky:
Vypracujeme těsto: 350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 1 žloutek, 70 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa. Dáme do ledničky, druhý den vyválíme, nakrájíme obdélníčky 4 x 6 cm. Navineme na kovové trubičky a upečeme. Plníme máslovým krémem: utřeme 200 g másla, 200 g moučkového cukru, a 1 lžíci rumu. Konce trubiček namáčíme do čokoládové polevy.
Arašídový ježek:
350 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 150 g mletých arašídů, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli. Vypracujeme na vále tužší těsto, necháme odpočinout. Vyválíme plát o tloušťce 3–4 mm, vykrajujeme ježky a upečeme na vymazaném plechu. Slepujeme marmeládou, bodlinky by se měly namáčet v karamelu – na pánvi rozpustíme 50 g moučkového cukru na karamel, přidáme 1 lžíci másla a 50 g arašídů, které v karamelu silně obalíme. Místo karamelu lze použít čokoládu, není to tak pracné.
Svatební podkovičky:
Pečené z lineckého těsta, plněné máslovým krémem, máčené v čokoládě a ozdobené.
Babiččiny rohlíčky:
350 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 280 g tuku, citronová kůra, 1/2 malé lžičky mleté skořice a utlučeného hřebíčku, 140 g mletých ořechů, 1 žloutek – vypracujeme těsto, které plníme do formiček a upečeme. Slepujeme máslovým krémem a konce máčíme do čokoládové polevy.
Pařížské dortíčky:
400 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 300 g tuku, 2 žloutky, 100 g mletých ořechů, 4 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme. Slepujeme krémem, polijeme čokoládou a ozdobíme.
Popelčiny oříšky:
Upečeme ořechy – viz. babiččiny rohlíčky, po dvou slepujeme k sobě máslovým krémem, dovnitř dáme lískový oříšek. Spodek namočíme do čokolády a postavíme do papírového košíčku. Ozdobíme zeleným kokosem.
Kávěnky:
250 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 lžíce mleté kávy, 100 g mletých ořechů, 130 g tuku, 1 lžička prdopeč, 80 g mletého cukru, troška mléka. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme a upečeme. Plníme kávovým krémem, vrch namáčíme do kávové polevy, zdobíme půlkou mandle.
Kuličky Salko :
250 g 100% tuku, 100 g mletého cukru, 150 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce rumu, 1 Salko – tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.
Kokosový salám:
250 g kokosu, 1 Salko, 100 g sušeného mléka. Vypracujte těsto, rozdělte na 3 díly – bílý, kakaový, růžový (barvivo). Vyválejte 3 barevné válečky, zamotejte, obalte v kokosu.
Meruňkové kuličky:
200 g sušených meruněk jemně nakrájíme a na několik hodin zalijeme slivovicí. Utřeme 130 g másla a 30 g mletého cukru, vmícháme 100 g mletého kokosu a meruňky. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu, nebo máčíme v bílé čokoládě a postříkáme tmavou čokoládou.
Roládky:
Korpus ze 3 vajec, 90 g cukru, 90 g hladké mouky – upéct, rozpůlit, potřít marmeládou, stočit dvě roládky, potřít krémem, obalit kokosem, nakrájet, dát do košíčků a zdobit.
Brněnská kvítečka:
100 g másla, 100 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 140 g hladké mouky, 2 žloutky – zpracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky, po 3 slepujeme bílkem do trojlístku, potřeme žloutkem, doprostřed vložíme lískový ořech a upečeme.
Trojúhelníčky:
Těsto na kakaové kroužky, vyválet, vykrájet, upéct, plnit krémem, polít čokoládou, zdobit.
Kakaové kroužky:
450 g hladké mouky, 4 pudinkové prášky (kakaové nebo vanilkové), 60 g kakaa, 210 g moučkového cukru, 450 g tuku, 3 žloutky, troška skořice – těsto vyválet, vykrajovat kolečka plná i s dírkou, upéct. Plnit čokoládovým krémem a vrch máčet v čokoládě. Krém: ve vodní lázni 2 vejce, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa. Nechat vychladit, vmíchat do 250 g másla.
Griliášové řezy:
Rozpustíme na karamel 250 g krystalu, přidáme 1 Stelu, až se rozpustí, vmícháme 1 Salko a 7 minut povaříme. Vmícháme 250 g sekaných ořechů a povaříme 3 minuty. Vlažné rozetřeme na dortové oplatky, zatížíme, druhý den postříkáme čokoládou a krájíme.
Čokoládové rohlíčky.
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g mletého cukru, 40 g mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citr. kůra, vanilka – vypracovat těsto, upéct ve formičkách, nahoru nastříkat krém a máčet do čokolády. Krém: 2 vejce, 100 g moučkového cukru utřít, přidat 60 g kakaa, rum a 250 g 100% rozpuštěného vlažného tuku.
Rafaello:
Rozpustíme 250 g 100% tuku a necháme vychladit. Vmícháme 1 Salko, 120 g sušeného mléka, 50-100 g moučkového cukru a 2 lžíce rumu nebo citronové šťávy. Z těsta tvarujeme kuličky, doprostřed dáme oloupanou mandli. Obalujeme v kokosu. Rada: než budete tvarovat kuličky, tak těsto nechte pořádně ztuhnout v lednici. Nebude se vám lepit na prsty.
Brambůrky:
1/4 kg dětské krupice, 1/4 kg práškového cukru, 100 g másla, 4 lžíce vody, 1/2 lahvičky mandlové tresti, balíček dětských piškotů, kakao práškové, práškový cukr na obalení, rum. Krém: máslo, cukr, žloutky, kakao. Z krupice, cukru, másla, vody a tresti připravíme těsto, necháme 24 hodin odležet v lednici v igelitu. Propracujeme, rozválíme, vykrajujeme kolečka o průměru 8 cm. Piškoty slepíme kakaovým krémem, namočíme do rumu a zabalíme do těsta, obalíme ve směsi z kakaa a cukru.
Perníkové kuličky:
200 g strouhaného perníku, 120 g mletého cukru, 150 g másla, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme perníkovou hmotu, tvarujeme kuličky, které namáčíme do čokolády a postříkáme bílou čokoládou.
Dvoubarevné placičky:
350 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 200 g másla. Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva díly a do jednoho zapracujeme 1 lžíci kakaa. Necháme v chladu odležet, vyválíme. Ze světlého těsta vykrajujeme květy, potřeme je žloutkem rozmíchaným se lžící smetany a upečeme. Z tmavého těsta vykrajujeme trojůhelníčky a upečeme. Slepujeme Nutelou, zdobíme proužky bílé čokolády a do středu dáme mandli nebo kousek želé.
Čokoládové košíčky:
4 čokolády „Ledové kaštany“, 250 g 100% tuku Omega, 1 lžička kakaa. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme čokoládu, kakao a vymícháme hladkou směs (nesmí vařit). Do papírových košíčků nalijeme trochu čokolády, necháme ztuhnout a dáme trochu ořechové nádivky. Svaříme 1/2 dl mléka a 1/2 dl rumu, přidáme 180 g mletého cukru, 200 g mletých ořechů nebo kokosu a necháme vychladnout. Naplněný košíček zalijeme čokoládou a ozdobíme lískovým oříškem.
Linecká kvítečka :
480 g hladké mouky, 280 g tuku, 150 g mletého cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, citronová šťáva + kůra – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kvítečka, upečeme, slepujeme marmeládou, pocukrujeme.
Cappucinové vějířky
300 g hl. mouky, 120 g ml. cukru, 200 g tuku, 100 g strouhané čokolády, 1 vejce, 2 balíčky cappucina (2 porce) rozmíchané v trošce vody. Těsto vyválet, vykrajovat tvary, upéct, plnit máslovým krémem, do kterého se přidá cappucino rozmíchané v trošce vody a polít čokoládou, ozdobit.
Kokosové květinky:
140 g kokosu, 170 g mletého cukru, 120 g másla, 120 g sušeného mléka, 1 bílek, trocha rumu. Vypracujeme hmotu, vtlačujeme do formiček vysypaných cukrem, vyklepneme a necháme zaschnout. Upečeme asi 50 kousků kakaových lineckých koleček o velikosti kytiček. Slepujeme marmeládou nebo máslovým krémem, doprostřed uděláme čokoládovou tečku.
Pistáciové lístky:
325 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, špetka soli, kůra ze dvou citronů, 2 žloutky, 200 g tuku. Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky (trochu vyšší, neslepují se). Upečeme, polijeme bílou čokoládou (rozpustím ve vodní lázni bílou čokoládu s kouskem 100% tuku a metličkou vyšlehám) a sypeme sekanými pistáciemi a zeleným kokosem. Pistácie jsem koupila solené, vyloupala je, opláchla a nechala uschnout.
Brtníky:
4 bílky, 250 g krystalového cukru šleháme v páře, přidáme 100 g kokosu, 100 g mletých ořechů. Dáme do pytlíku a na mastný papír děláme malé pusinky, které v troubě pomalu pečeme – sušíme. Slepujeme máslovým krémem na linecká kolečka, postříkáme čokoládou.
Kuličky Salko :
250 g 100% tuku, 100 g mletého cukru, 150 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 1 van. cukr, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce rumu, 1 Salko – tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.
Kokosové válečky:
1. hmota: rozpustit 150 g másla a 5 lžic rumu. Vmíchat 250 g krupice, 180 g mletého cukru – přejít trochu varem. 2. hmota: uvařit 2 žloutky, 2 lžíce mléka, 1 vanilkový cukr a 80 g mletého cukru – musí vařit. Vmíchat do první hmoty a nechat vychladnout. Tvarovat válečky, namáčet do řídké citronové polevy a obalovat v kokosu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
6. 12. 2015, 9:20
Mirka157
(upraveno)
31. 12. 2012, 18:50
Nádherné cukroví
velkekure
(upraveno)
10. 12. 2012, 20:40
prosím o radu jak a čím dělate ty Marcipánové mušličky děkuji
Winnie4
(upraveno)
12. 12. 2012, 22:27
@velkekure
Dobrý večer, mě tyhle recepty přišly emailem, ale jak už psala maminka níže vše i s fotkama najdete na těchto stránkách http://www.cukrovi.kvalitne.cz/ukazka_mych_vyrobku2.htm
koblizecek
(upraveno)
8. 12. 2012, 20:28
Mas to tady i s fotkama nadherneho cukrovicka http://www.cukrovi.kvalitne.cz/ukazka_mych_vyrobku2.htm
novackova
(upraveno)
8. 12. 2012, 20:02
to si musím uložit
(Gabriška)
(upraveno)
8. 12. 2012, 8:34
Tyto stránky znám. Je to Helenčina sbírka receptů Je to veliká nádhera Ovšem, hned při vstupu na stránky, je výzva "Nepoužívejte fotografie a recepty z těchto stránek k prezentaci na jiných stránkách" Hezký advent
Winnie4
(upraveno)
8. 12. 2012, 19:53
@(Gabriška)
Aha, já na stránkách nebyla, mě tyhle recepty přišly emailem (jak mám na začátku napsáno) a říkala jsem si, že i jiné maminy budou mít užitek z tolika receptu ...