(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
DOMÁCÍ TATARKA - PRO MILOVNÍKY OSTRÝCH CHUTÍ
Potřebné ingredience
olej, ocet, hořčice plnotučná, 1 čerstvé vajíčko, sůl, cukr, kyselé okurky, cibule, česnek, kečup/sl.paprika/
Postup přípravy
Do nádobky na mixování (ponorným tyčovým mixérem) dáme 5lžic oleje (nevím přesně, dávám od oka), 1 syrové vajíčko, pokapeme octem (max. 1lžička), 1/2lžičky soli, 1 lžičku cukru a 2 vrchovaté lžičky plnotučné hořčice.
Mixujeme /po celou dobu přípravy pouze na 1. rychlost/, dokud nám hmota trochu neztuhne (odhadem 2min).
Přidáme na hrubo nakrájené 2 menší okurky, 1 menší cibuli, 2stroužky česneku, 2 lžičky kečupu /případně špetku sladké papriky pro barvu, pokud nemáme nebo nechceme kečup * dá se použít i sterilovaná paprika/.
Mixujeme cca 1min, výsledkem by měla být trochu řidší směs, než je klasická tatarka. Dáme do lednice nahoru na min. 20min, aby ještě trochu víc ztuhla.
Hustotu směsi můžeme regulovat množstvím oleje (čím víc, tím hustší). Ale já tam moc oleje nemám ráda, protože pak je tatarka moc těžká. Takže dle mého raději řidší...
Ostrost tatarky se dá upravit jednotlivými surovinami, libovolně se dá ubírat či přidávat česnek, cibule, kečup, okurky - dle chuti, jak kdo má rád :-)
Vzhledem k tomu, že se do tatarky dává čerstvé (syrové) vajíčko, doporučuji používat zásadně čerstvá vejce, konzumovat ihned a nepodávat třeba druhý den, jsou tam jistá rizika, která všichni známe :-)
Tato porce vystačí bohatě pro 4-6 osob.
Recept mám od mé tchyně, které touto cestou děkuji moc, protože moje chuťové buňky jsou z této tatarky naprosto konsternované :-) Jen to ráda mnohdy přeženu a je mi těžko :-)
Vyzkoušejte sami a podělte se se mnou o Vaše zkušenosti, rady a tipy :-)
Dobrou chuť !
P.S. ... vzhledem k výslednému pikantním dojmu se domnívám, že není vhodná pro děti (a také dospělé, kterým nedělá dobře ostré)
Mixujeme /po celou dobu přípravy pouze na 1. rychlost/, dokud nám hmota trochu neztuhne (odhadem 2min).
Přidáme na hrubo nakrájené 2 menší okurky, 1 menší cibuli, 2stroužky česneku, 2 lžičky kečupu /případně špetku sladké papriky pro barvu, pokud nemáme nebo nechceme kečup * dá se použít i sterilovaná paprika/.
Mixujeme cca 1min, výsledkem by měla být trochu řidší směs, než je klasická tatarka. Dáme do lednice nahoru na min. 20min, aby ještě trochu víc ztuhla.
Hustotu směsi můžeme regulovat množstvím oleje (čím víc, tím hustší). Ale já tam moc oleje nemám ráda, protože pak je tatarka moc těžká. Takže dle mého raději řidší...
Ostrost tatarky se dá upravit jednotlivými surovinami, libovolně se dá ubírat či přidávat česnek, cibule, kečup, okurky - dle chuti, jak kdo má rád :-)
Vzhledem k tomu, že se do tatarky dává čerstvé (syrové) vajíčko, doporučuji používat zásadně čerstvá vejce, konzumovat ihned a nepodávat třeba druhý den, jsou tam jistá rizika, která všichni známe :-)
Tato porce vystačí bohatě pro 4-6 osob.
Recept mám od mé tchyně, které touto cestou děkuji moc, protože moje chuťové buňky jsou z této tatarky naprosto konsternované :-) Jen to ráda mnohdy přeženu a je mi těžko :-)
Vyzkoušejte sami a podělte se se mnou o Vaše zkušenosti, rady a tipy :-)
Dobrou chuť !
P.S. ... vzhledem k výslednému pikantním dojmu se domnívám, že není vhodná pro děti (a také dospělé, kterým nedělá dobře ostré)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jitkames
(upraveno)
28. 10. 2008, 14:52
recept, tatarka je opravdu výýýýborná . Nedávala jsem česnek a i přesto je úúúúžasná!!! D*O*P*O*R*U*Č*U*J*I* vyzkoušet