Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 54 návštěvníků)

PRACNY ČILI MEDVĚDÍ TLAPKY -2012

0.0
PRACNY ČILI MEDVĚDÍ TLAPKY -2012

Potřebné ingredience

Medvědí tlapky dle staročeského receptu • 350 g polohrubé mouky • 250 g moučkového cukru • 50 g kakaa • 260 g másla • 120 g mletých vlašských ořechů • na špičku nože skořice a hřebíčku

Postup přípravy

Od prvního pohledu by receptu slušelo másla jen 250 g, což je jedna kostka. Musím upozornit, že těch 10 g másla navíc tam své místo má. Vejce tam není a být tam skutečně nemusí. Od babičky se už nedozvím, proč tam to vejce nemá, ale vím, že právě takto to funguje. Ověřila jsem porovnáním s některými starými recepturami a v kuchařce Sandtnerové jsem právě tuto variantu těsta našla. Nejspíš se babička nechala vést touto kuchařskou alchymistkou, která na složení receptur opravdu velmi dbala a její kuchyň byla laboratoří, kde se vážilo na lékárnických vahách každé zrnko koření. S důvěrou jsem se letos do tohoto receptu zase pustila a recept je tady v nezměněné podobě. Nezdržujte se vymazáváním formiček, není to potřeba.

V míse promícháme všechny sypké ingredience a přidáme plátky másla. Prsty propracujeme a uhněteme na vále bochánek těsta. Necháme ho v chladu odpočinout. Rozehřejeme troubu na 160 ° a těsto vymačkáme do formiček na pracny. Připravíme si do každé formičky těstovou kuličku nebo jen tak odloupneme kousek těsta a vmáčkneme do formičky. Formičky na plechu vložíme do rozehřáté trouby a v mírném žáru trouby pečeme 20 minut. Vyklopíme z formiček a horké medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Protože medvědí tlapky mají krásnou tmavou barvu a toho cukru už je v posledních dnech nějak moc, tak jsem zvolila variantu „bez obalování“ v cukrových závějích.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jarka1477 10. 12. 2015, 0:08
,-) nejhorší, co jsem kdy pekla, děsně špatné těsto drolilo se to po upečení, ,
Andris44 15. 12. 2013, 21:44
Vyklopit šlo krásně jen mi přijde,že je tam příliš moc kakaa.Těsto bylo úplně tmavé a celkově to přehlušilo chut hřebíčku a skořice.... *-)
mafinka4 11. 12. 2013, 12:59
no mě teda taky cukroví nešlo vyklopit a peču již ředu let už ho dělat nebudu :-@
Eerinka 21. 12. 2012, 9:51
Děkuji za recept, vyzkoušela jsem. Těsto šlo vykloupit, ale protože jsem vymzala, radši :-D :-D :-D :-D akorát mě zarazilo, že je to takové tvrdé :-( oproti těm z loňska, ty byly takové jemnější.
Plumka7 16. 12. 2012, 21:27
Dělala jsem je včera podle vašeho receptu, těsto bylo super, z formiček šlo krásně ven, moc děkuji za super recept. (clamp) (clamp) (Y) Už se těším jak budou uleželé, mám je nejraději z rodiny jen já, takže už se těším jak po vánocích nedopnu kalhoty (smich) Přeji Vám krásné vánoce (stromecek) a šťásný nový rok (novy rok)!! Mirka
edona 3. 12. 2012, 13:31
No musím se přidat, že se mi také nedařilo (a to nepeču poprvé). Cukroví nešlo vyklopit z formiček a bylo vysušené. Mezi oblíbené recepty tedy nepůjde, je mi líto :-(
Vlasta33 4. 12. 2012, 7:36
@edona tak to nevííím :-) :-) :-) :-) :-)
syrovatka 29. 11. 2012, 12:18
Dobrý den, nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu, ale včera se mi cukroví totálně nepovedlo - držela jsem se přesně receptu. Nejprve v troubě vyskočilo a potom spadlo a uvnitř nebylo hotové. Celá dávka putovala do koše ach jo. :´( :´(
Nadys 27. 11. 2012, 23:40
,-) nemá tam být tlapky?
jajka5 29. 11. 2012, 14:55
@Nadys Naděnko, za mého mládí jsme pekly pracny a byl to starý recept, to až tedˇ se pečou tlapky. Na pracny se používaly formičky na čokoládu - různé tvary (F)
Vlasta33 28. 11. 2012, 7:28
@Nadys děkuji ,-) ,-) ,-)
okurka555 27. 11. 2012, 22:21
Tohle je náš starý oblíbený rodinný recept - jsou nejlepší, jaké znám. Jen na to kakao pozor, osvědčila se mi Prima, s holanským nám nechutnaly.
hanulice 27. 11. 2012, 21:49
(Y)
tomulinecek 27. 11. 2012, 19:55
Taky udělám,ty máme rádi (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie