Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Vánočka - náš rodinný recept

0.0
Vánočka - náš rodinný recept

Potřebné ingredience

1/2 kg polohr. mouky, 3 dkg kvasnic, 8 dkg mouč. cukru, 10 dkg másla, 2 žloutky, 1/2 dkg soli (1 vrchovatá kávová lžička), trochu citr. kůry, 3/16 l (180 ml) mléka, lžička pečícího prášku, 5 dkg rozinek, 3 dkg mandlí, 3 dkg citronátu a 1 vejce na potření.

Postup přípravy

Do misky dáme kvasnice, posypeme lžičkou moučkového cukru a vařečkou mícháme až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 8 dkg mouky, 1/16 l (60 ml) vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek, který posypeme trochou mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě zkynout. Do mísy nasypeme zbylou mouku, přidáme k ní prášek do pečiva, cukr, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru, dobře promícháme a pak do středu mouky uděláme důlek, do něhož dáme žloutky a zkynutý kvásek. Postupně zbylým mlékem promícháme vše v těsto a nakonec k němu přidáme rozinky, nakrájené (nebo i namleté) mandle, citronát a řídké vlahé rozpuštěné máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme zkynout. Zkynuté těsto srazíme, aby kleslo a necháme opět kynout. Opakujeme 2x nebo 3x.

Těsto rozdělíme na 2 stejně těžké díly. Jeden díl pak opět rozdělíme na 3 stejně těžké kusy
a druhý díl na pět sejně těžkých kusů. Z těchto kusů těsta vyválíme prameny stejně dlouhé. Tři stejně silné prameny pleteme, upletený cop přendáme opatrně na pomaštěný papír, položený na plechu, po délce středem copu promáčkneme a mělký žlábek a potřeme jej bílkem. Tři tenčí prameny opět pletením spojíme a položíme na první pletivo. Střed opět po délce trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední dva tenčí prameny stočíme a položíme na pletivo a jejich konce podsuneme pod vánočku. Upletenou vánočku necháme asi 1/2 hodiny kynout. Pak potřeme rozšlehaných vejcem, popř. posypeme nakrájenými mandlemi a vložíme do trouby. Zprvu pečeme prudčeji, dopékáme pomaleji, celkem asi 3/4 hodiny.

Moje poznámky
- než dáme vánočku do trouby je lepší ji pořádně zpevnit nejlépe špejlemi rozlomenými napůl (párátka jsou krátké), ať se vánočka "nerozjede".
- mandle mívám namleté a ne nasekané, lépe se pak motají copánky.
- já už po upletení a potření bílkem dávám hned do trouby nebo nemám většinou tolik času.
- pro DOMÁCÍ PEKÁRNU - udělat zvlášť kvásek podle receptu, do pekárny dát všechny ingredience, přidat vykynutý kvásek a dát míchat. Po umíchání přendat do mísy a dát kynout na teplé místo. Ale může se nechat i kynout v pekárně, já dávám na topení.

Nedávám zde fotku, nebo žádnou nemám, ať upeču, vyfotím a přidám. Navíc, každý ví, jak vypadá vánočka :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie