(recept
si oblíbilo 88 návštěvníků)
Domácí chlebík bez hnětení
Potřebné ingredience
3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek tmavé chlebové mouky žitné, 1 pytlík sušeného droždí, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu a 2 hrnky vody (případně další semínka, usmaženou cibulku - prostě co kdo rád :-D)
Postup přípravy
Nasypeme do mísy všechny sypké přísady a smícháme, potom přilejeme vodu - množství odpovídá těm dvěma uvedeným hrnkům plným zhruba 1 cm pod okraj. Tohle vše pěkně smícháme tak, aby se hmota spojila - vznikne nám tužší těsto - pokud je moc řídké, přisypeme trochu mouky.
Tak a teď podle správna (originál receptu) přikryjeme mísu utěrkou a necháme zhruba 8-10 hodin kynout. Nejlépe je připravit večer a pect ráno nebo obráceně. Ale já se přiznám, že už to šidím a chlebík si zadělávám teplou - ne horkou!- vodou a ještě položím třeba na topení anebo nechám kynout v teplé troubě a tím proces kynutím urychlím a peču třeba za 2-3 hodiny. Ale poprvé doporučuju nechat kynout doporučenou dobu, abyste viděly, jak má nakynuté těstíčko správně vypadat.
Když je těsto nakynuté, zapneme si troubu na 230 stupňů a do ní vložíme pekáč i s poklopem (je jedno jaký - obyčejný smaltovaný, ohnivzdorné sklo nebo nerez hrnec s poklicí - prostě cokoliv, co může do trouby a je to větší). Mezitím co se nahřívá - to trvá asi 30 minut - vyklopíme těsto na vál, na který si nasypeme dost hladké mouky - těsto se lepí, tak je lepší si pomoučit i ruce. Těstíčko rukama vytahneme do obdélníku či čtverce - podle toho, jestli chceme kulatý chleba či veku. Potom přehneme - asi třetinu - zezhora a pak zezdola přes sebe a to samé ze stran a přetočíme spodkem nahoru - abychom měly nahoře tu hezkou rovnou plochu. Pěkně si ho rukama upravíme a necháme odpočinout tu dobu, co se nám nahřívá pekáč.
Potom chleba zespoda a trochu ze stran ještě jednou pomoučíme - prostě ho pěkně posadíme do mouky a položíme do nahřátého pekáče. Nevymaštěného, nevysypaného - zkrátka do prázdného :-).
Chlebík pečeme 30 min přiklopený a pak 15 min odkrytý na 230 stupňů.
A před pečením můžeme lehce přetřít slanou vodou a posypat kmínem. Je vážně výborný a vydrží i 3 dny měkký - pokud teda vydrží, což se nestává. Dobrou chuť :-).
Tak a teď podle správna (originál receptu) přikryjeme mísu utěrkou a necháme zhruba 8-10 hodin kynout. Nejlépe je připravit večer a pect ráno nebo obráceně. Ale já se přiznám, že už to šidím a chlebík si zadělávám teplou - ne horkou!- vodou a ještě položím třeba na topení anebo nechám kynout v teplé troubě a tím proces kynutím urychlím a peču třeba za 2-3 hodiny. Ale poprvé doporučuju nechat kynout doporučenou dobu, abyste viděly, jak má nakynuté těstíčko správně vypadat.
Když je těsto nakynuté, zapneme si troubu na 230 stupňů a do ní vložíme pekáč i s poklopem (je jedno jaký - obyčejný smaltovaný, ohnivzdorné sklo nebo nerez hrnec s poklicí - prostě cokoliv, co může do trouby a je to větší). Mezitím co se nahřívá - to trvá asi 30 minut - vyklopíme těsto na vál, na který si nasypeme dost hladké mouky - těsto se lepí, tak je lepší si pomoučit i ruce. Těstíčko rukama vytahneme do obdélníku či čtverce - podle toho, jestli chceme kulatý chleba či veku. Potom přehneme - asi třetinu - zezhora a pak zezdola přes sebe a to samé ze stran a přetočíme spodkem nahoru - abychom měly nahoře tu hezkou rovnou plochu. Pěkně si ho rukama upravíme a necháme odpočinout tu dobu, co se nám nahřívá pekáč.
Potom chleba zespoda a trochu ze stran ještě jednou pomoučíme - prostě ho pěkně posadíme do mouky a položíme do nahřátého pekáče. Nevymaštěného, nevysypaného - zkrátka do prázdného :-).
Chlebík pečeme 30 min přiklopený a pak 15 min odkrytý na 230 stupňů.
A před pečením můžeme lehce přetřít slanou vodou a posypat kmínem. Je vážně výborný a vydrží i 3 dny měkký - pokud teda vydrží, což se nestává. Dobrou chuť :-).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Vera N
(upraveno)
21. 2. 2014, 10:13
Vojtula
(upraveno)
20. 2. 2014, 22:57
P.A.V.L.A
(upraveno)
20. 2. 2014, 17:01
Zrušený účet
(upraveno)
17. 2. 2013, 12:49
Do třetice všeho dobrého a konečně jsem s výsledkem spokojená http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4314788
VELUska
(upraveno)
26. 2. 2013, 19:00
@
mimik
(upraveno)
24. 1. 2013, 20:43
Jak velký hrnek?? 250ml? Zítra chci vyzkoušet. Díky
VELUska
(upraveno)
25. 1. 2013, 16:42
@mimik
Já už používám hrnek 350 ml. Kvasnice stačí stejné množství, jen lehce víc přisolím. Ať se povede!
kolarica
(upraveno)
11. 1. 2013, 16:46
Dobry den Veronikou,podobný recept mám od brachy, teď jsem zkoušela pí druhé a je fakt vynikající.dávám místo 3hrnků hladké 2 a jeden polohrubé,a jeden žitné,nevím jestli to má na něco vliv.a navíc dávám lžíci octu
VELUska
(upraveno)
25. 1. 2013, 18:20
@kolarica
Zrušený účet
(upraveno)
6. 1. 2013, 19:46
Udělala jsem podruhé chlebík podle vás. Koupila jsem si tentokrát na něj lepší formu na biskupský chlebíček. Tady je http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4277708
VELUska
(upraveno)
7. 1. 2013, 16:34
@
asustry
(upraveno)
3. 1. 2013, 11:58
Verčo,chleba je famozní,pekla jsem ho už několikrát a déle jak den nám nevydržel,Kája mi chleba moc nejí,ale když máme tenhle nechce ani rohlík.Takže super,až budeš mít zase nějaký dobrý receptík,mysli na mě sousedko.PA PA PA
VELUska
(upraveno)
6. 1. 2013, 10:09
@asustry
Ali tak to jsem ráda! U nás je taky hned pryč! A děti ho jí i SUCHÝ, jen tak - to u kupovaného nehrozí... Tak jsem moc ráda, že se osvědčil! Měj se krásně! papapa
koblizek63
(upraveno)
21. 12. 2012, 12:08
Taky jsem začala péct tento chleba,je vynikající,všem chutná.Ani z pekárny není tak chutný.Dělám už z půl litráků ,abych nemusela péct každý den .Udělám dva menší.Dávám jen na tuto velkou dávku mouky půl kávové lžičky sušených kvasnic a na 2 1/2 až 3 ML hrnek dávám 1/4 kávové lžičky sušených kvasnic,je zbytečné dávat celý sáček .Vždy se podaří .
VELUska
(upraveno)
6. 1. 2013, 10:10
@koblizek63
Jani to mě moc těší! Ať se pořád vede a chutná!
macimaci
(upraveno)
27. 11. 2012, 13:37
Mě se povedl až na druhý pokus. Poprvé se mi po vyklopení těsta na vál,celé rozteklo,měla jsem to moc řídké. Nepotřela jsem před pečením vodou a kůrka byla strašně tvrdá. Druhý pokus super. Testo krásné,potřela jsem slanou vodou, přisypala slunečnicová semínka. Pekla jsem podle návodu, jen s malou úpravou. Po těch 30 minutách jsem pekla taky odklopené,ale dala jsem na dno do trouby malý plech s vodou a super. Po upečení jsem taky potřela vodou a kůrka je parádní. Uvnitř krásný,voňavý. No, sežere se myslím ještě dnes. Malá si ukradla patku a zbušila ji naposezení a s chutí jen tak,suchou.
VELUska
(upraveno)
29. 11. 2012, 17:17
@macimaci
Jsem ráda, že chutná a že se povedl! Není nad domácí kuchyni!
banker
(upraveno)
25. 11. 2012, 15:30
Chuťově výborný, akorát jsem měla tu spodní kůrku tvrdší.Nevím čím to bylo, ale zdokonalíme
VELUska
(upraveno)
29. 11. 2012, 17:18
@banker
Určitě doladíte! Mějte se krásně!
Zrušený účet
(upraveno)
25. 11. 2012, 10:57
Mám hotovo. No, tak jsem zadělala těsto, bylo dost husté. Dala jsem tam místo sušeného droždí půlku kostky, sušené nepoužívám. Po vykynutí to bylo dost řídké. Po přeložení na obálku se to docela roztékalo do stran. V pekáči už to pak moc nenaskočilo, takže je to takové placatější, ale nevadí, příště zkusím znovu. Musím si koupit nějakou užší a vyšší formu. Tady je http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4240803 http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4240805
VELUska
(upraveno)
29. 11. 2012, 17:21
@
Helenko "od pohledu" vypadá moc pěkně! Pokud jste měla větší pekáč, asi vám trochu utekl do stran, ale to nevadí. Já jinak používám vždy čerstvé droždí, jen u tohohle receptu dodržuju to sušené, tak nevím, kolik čerstvého. Ale to určitě časem doladíte, pokud budete pect častěji. Ale je jasné, že každému chutnat nemusí. Mějte se krásně!
dagina32
(upraveno)
19. 11. 2012, 19:22
Taky musím souhlasit tenhle chleba je výborný . Můj syn říká, že je lepší než kupovaný peču 3x za týden. Jen toho droždí dávám na 3 hrnky mouky necelé dvě lžičky. Sáček je podle mého moc , droždí jdou moc cítit. A nechávám kynout 6-12 hodin. Zadělám ráno a jak přijdu z práce tak peču.
VELUska
(upraveno)
20. 11. 2012, 15:38
@dagina32
Tak to jsme na tom stejně Dášo, taky peču tak 3x do týdne, když máme "chlebové" období! Co se týče kvasnic, tak záleží na velikosti balení - objevily jsme s kolegyněma menší balíčky 7 g a ty jsou přesně na tohle množství akorát a nejsou cítit vůbec. A já dávám hrnky 4! 3 hladké a 1 tmavé chlebové. Mějte se krásně!
tomtyna
(upraveno)
19. 11. 2012, 17:50
Dobrý den Veroniko včera večer jsem na chlebík zadělala a dnes ráno chlebík jsem upekla ,byl opravdu vynikající chlebík moc všem náramě chutnal zítra budu chlebík dělaz znovu ,Díky moc za super receptík byl vynikající http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4235709 http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4235714
VELUska
(upraveno)
19. 11. 2012, 19:16
@tomtyna
Mirčo mám radost, že se vám povedl!!! Už od pohledu vypadá super, takže stejně tak i určitě chutnal! Není nad domácí kuchyni - člověk aspoň ví, jaké použil suroviny atd. Mějte se krásně!
kebulka
(upraveno)
18. 11. 2012, 17:37
tak se peče,kynul celý den,jen měl nehodu,manžel si nevšiml mísy v peřinách a ta mísa spadla na zem,tak jsem zvěavá jestli s toho něco bude .Pak dám vědět
VELUska
(upraveno)
19. 11. 2012, 19:14
@kebulka
Jééé, tak snad se nakonec zadařilo!
kebulka
(upraveno)
21. 11. 2012, 16:07
@VELUska
byl vynikající,ale opravdu trošku zdrclý .ALe i tak moc dobrý
anaba
(upraveno)
18. 11. 2012, 9:39
tak ten musím vyzkoušet vypadá skvěle
VELUska
(upraveno)
19. 11. 2012, 19:14
@anaba
Zkuste a dejte vědět, jak dopadl!
zdenallicka
(upraveno)
17. 11. 2012, 20:20
Je to vlastně tenhle chleba... http://www.cuketka.cz/?p=788
VELUska
(upraveno)
18. 11. 2012, 8:41
@zdenallicka
Asi ano! Je to jako s každým receptem - šíří se mezi lidma a nikdo vlastně neví, kdo ho vymyslel a většinou si ho každý trochu upraví podle své chuti a posílá dál, stejně tak i já. Mimochodem, já ho mám od kolegy z práce .
inaina
(upraveno)
17. 11. 2012, 19:46
byl výborný
VELUska
(upraveno)
18. 11. 2012, 8:39
@inaina
Tak to jsem ráda!
vlaďka89
(upraveno)
17. 11. 2012, 8:58
vypadá výborne - prosím vás, neskúšali ste ho s "normálnym" droždím /nie sušeným/ ?
VELUska
(upraveno)
17. 11. 2012, 13:58
@vlaďka89
Vladěnko nezkoušela - ale určitě to s nima taky půjde. Jen musíte vyladit množství a dobu kynutí.
hheellaa
(upraveno)
15. 11. 2012, 21:10
Vypadá to lákavě, asi o víkendu vyzkouším
VELUska
(upraveno)
16. 11. 2012, 8:05
@hheellaa
Určitě vyzkoušejte! Ta chuť je báječná! A hlavně člověk ví, co do něj dá!