(recept
si oblíbilo 33 návštěvníků)
Limburgský jablečný koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 125 ml mléka, 1 vejce, 40 g Hery, 40 g cukru krupice, ½ lžičky soli, 350 g polohrubé mouky, 21 g droždí. Náplň: 600 g drobně nakrájených jablek, 50 g rozinek, 50 g cukru krupice, ½ lžičky skořice, 1 lžíce Solamylu.
Postup přípravy
Těsto: Do vlažného mléka rozmícháme vejce, nalije do pekárny spolu s rozpuštěnou vlažnou Herou. Přidáme cukr, sůl, prosátou mouku a rozdrobené droždí na lžičku cukru. Zapneme program těsto a necháme vykynout.
Mezi tím si připravíme náplň: Rozinky namočíme na 30 minut do teplé vody a pak slijeme. Jablka očistíme a pokrájíme na drobné kousky. Smícháme je v misce s cukrem, skořicí, rozinkami a Solamylem.
Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. Dortovou formu průměr 28 cm vymažeme tukem. Těsto rozválíme válečkem na kulatou placku velikosti formy, vložíme do formy, popícháme vidličkou, navršíme náplň z jablek, urovnáme a mírně přitlačíme. Vyválíme válečkem druhou půlku těsta, položíme na náplň a přitlačíme. Popícháme vidličkou a asi 15 minut necháme nakynout. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C 30 minut s tím, že v polovině pečení stáhneme teplotu na 160°C (každá podle vlastní trouby). Upečený koláč po chvíli přesuneme na mřížku vychladnout, před podáváním pocukrujeme.
Mezi tím si připravíme náplň: Rozinky namočíme na 30 minut do teplé vody a pak slijeme. Jablka očistíme a pokrájíme na drobné kousky. Smícháme je v misce s cukrem, skořicí, rozinkami a Solamylem.
Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. Dortovou formu průměr 28 cm vymažeme tukem. Těsto rozválíme válečkem na kulatou placku velikosti formy, vložíme do formy, popícháme vidličkou, navršíme náplň z jablek, urovnáme a mírně přitlačíme. Vyválíme válečkem druhou půlku těsta, položíme na náplň a přitlačíme. Popícháme vidličkou a asi 15 minut necháme nakynout. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C 30 minut s tím, že v polovině pečení stáhneme teplotu na 160°C (každá podle vlastní trouby). Upečený koláč po chvíli přesuneme na mřížku vychladnout, před podáváním pocukrujeme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Karamelka120
(upraveno)
28. 2. 2013, 12:23
Tyhle zákeřné recepty by se měly zakázat, když se tady jeden snaží hubnout, že jo!!! Ne vážně, vypadá to tak nádherně, že mám chuť oblíznout monitor! Sama také dělám jablkové koláčky, jen trošku jinak: http://www.foodstyle.cz/products/mandlove-kolacky-s-jablky-a-karamelem/
Fortice
(upraveno)
28. 2. 2013, 10:50
Dobry den.Prave jsem dopekla a jeste teple ochutnala kolac je vyborny ukladam do oblibenych
spero
(upraveno)
28. 2. 2013, 19:07
@Fortice
Zuzanko, moc děkuji za vaši zprávu.
babetta
(upraveno)
11. 11. 2012, 18:44
vyzkoušeno a recept uložen,koláč měkký i druhý den,díky
spero
(upraveno)
12. 11. 2012, 13:53
@babetta
Ivetko, rádo se stalo. Děkuji za komentář.
Sifa
(upraveno)
10. 11. 2012, 6:19
Dobré ráno, večer jsem udělala a dnes jsme měli k snídani a koláč je fakt výbornej .. i kočka přišla ochutnat a to jen tak nedělá
spero
(upraveno)
10. 11. 2012, 22:56
@Sifa
Dobrý večer. Děkuji za úsměvný komentář.
kpetul
(upraveno)
5. 11. 2012, 21:25
Výborný , všem nám moc chutnal, máte super recepty
spero
(upraveno)
6. 11. 2012, 19:58
@kpetul
Petřičko, jsem ráda, že jste koláč vyzkoušela a že vám chutnal. Moc děkuji za tu zprávu.
kellystova
(upraveno)
29. 10. 2012, 21:35
Vypadá báječně a určitě i tak chutná
spero
(upraveno)
4. 11. 2012, 19:40
@kellystova
Děkuji Vladěnko.