(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
PAT A MAT pro moje chlapečky :)
Potřebné ingredience
Je to čtverec překrojený napůl, takže vznikly dva trojúhelníky a každý syn měl svůj vlastní dort:).
Postup přípravy
KORPUS NA VELKÝ HLUBOKÝ PLECH (dělala jsem ze dvou dávek):
1 dávka - 6 vajec, 360g cukr, 1a 1/2 van. cukr, 375g hl. mouka, 1a 1/4 prášek do pečiva, 220ml oleje a 150ml horké vody. Vyšleháme bílky s kapinkou soli, necháme stát. V druhé míse si našleháme žloutky s cukrem a poté přidáváme ostatní suroviny. Necelou třetinu vzniklého těsta jsem si obarvila kakaem a na plech jsem do každého rohu střídala světlé těsto s tmavým. Čím více vrstev, tím lépe. Pečeme cca 30 minut při 180 stupních.
KRÉM KÁVOVÝ: 2 vrchovaté lžičky turecké kávy zalejte 300ml horké vody a po 20 minutách sceďte přes jemné sítko, já dělala v kávovaru. Vzniklou kávu vařte s 280g cukru a do vařícího přidáme směs - ve 100 ml vody si rozmícháte dva vanilkové pudinky a 1 lžičku polohrubé mouky a uvaříte pudink. Vychladťe. V misce si našlehejte 2 másla a po lžících přidávejte vzniklý pudink. Krém je výborný:).
MARCIPÁN (také jsem dělala ze dvou dávek):
1 dávka - prosít 270g cukru moučka a 150g sušeného polotučného mléka (kupuji ve Flopu), připravím si na vál a přidám 30g 100%tuku rozehřátého, 50g medu, 1 pol. lžíce rumu,, 2 pol. lžíce vody a necelá kávová lžička aroma Sladká mandle, spojíme těsto, jde to velmi snadno a rychle a dobarvujeme gelovými barvami.
- válím mezi dvěma igelity, nemusím podsypávat
- marcipán vyválím na sílu 3 - 4 mm, pak se s ním dobře potahuje.
- vyválená placka musí být tak velká, aby přesahovala přes finální dort cca 5cm, pak se dobře vyhlazuje a vyrovnávají sklady.
- dort před potahováním musí být celý obmazaný krémem a dobře vychlazený.
KRÉM POD MARCIPÁN: 1 celé vejce a 50g cukru moučka šleháme nad párou na teplotu prstu, pak to vyndáme a dál mícháme do vychladnutí, nakonec zašleháme 1/2 kostky másla.
To je celé:o)) Pomažu tím malou vrstvou dortu a dám vychladit. Vypadá, že je toho málo, ale stačí to bohatě.
KRÉM KLASICKÝ: 0,5 litru mléka, 2 pudinky, 1 lžíce hladké mouky, 50g cukru moučka, 2 lžíce rumu, 1 máslo
- V mléce uvaříme pudink s ckurem a moukou na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vyhcladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý pudink.
PUNČOVINA: odřezané zbytky dortu, zbylý krém nebo máslo s cukrem a trocha rumu.
1 dávka - 6 vajec, 360g cukr, 1a 1/2 van. cukr, 375g hl. mouka, 1a 1/4 prášek do pečiva, 220ml oleje a 150ml horké vody. Vyšleháme bílky s kapinkou soli, necháme stát. V druhé míse si našleháme žloutky s cukrem a poté přidáváme ostatní suroviny. Necelou třetinu vzniklého těsta jsem si obarvila kakaem a na plech jsem do každého rohu střídala světlé těsto s tmavým. Čím více vrstev, tím lépe. Pečeme cca 30 minut při 180 stupních.
KRÉM KÁVOVÝ: 2 vrchovaté lžičky turecké kávy zalejte 300ml horké vody a po 20 minutách sceďte přes jemné sítko, já dělala v kávovaru. Vzniklou kávu vařte s 280g cukru a do vařícího přidáme směs - ve 100 ml vody si rozmícháte dva vanilkové pudinky a 1 lžičku polohrubé mouky a uvaříte pudink. Vychladťe. V misce si našlehejte 2 másla a po lžících přidávejte vzniklý pudink. Krém je výborný:).
MARCIPÁN (také jsem dělala ze dvou dávek):
1 dávka - prosít 270g cukru moučka a 150g sušeného polotučného mléka (kupuji ve Flopu), připravím si na vál a přidám 30g 100%tuku rozehřátého, 50g medu, 1 pol. lžíce rumu,, 2 pol. lžíce vody a necelá kávová lžička aroma Sladká mandle, spojíme těsto, jde to velmi snadno a rychle a dobarvujeme gelovými barvami.
- válím mezi dvěma igelity, nemusím podsypávat
- marcipán vyválím na sílu 3 - 4 mm, pak se s ním dobře potahuje.
- vyválená placka musí být tak velká, aby přesahovala přes finální dort cca 5cm, pak se dobře vyhlazuje a vyrovnávají sklady.
- dort před potahováním musí být celý obmazaný krémem a dobře vychlazený.
KRÉM POD MARCIPÁN: 1 celé vejce a 50g cukru moučka šleháme nad párou na teplotu prstu, pak to vyndáme a dál mícháme do vychladnutí, nakonec zašleháme 1/2 kostky másla.
To je celé:o)) Pomažu tím malou vrstvou dortu a dám vychladit. Vypadá, že je toho málo, ale stačí to bohatě.
KRÉM KLASICKÝ: 0,5 litru mléka, 2 pudinky, 1 lžíce hladké mouky, 50g cukru moučka, 2 lžíce rumu, 1 máslo
- V mléce uvaříme pudink s ckurem a moukou na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vyhcladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý pudink.
PUNČOVINA: odřezané zbytky dortu, zbylý krém nebo máslo s cukrem a trocha rumu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
pabdi
(upraveno)
12. 11. 2012, 11:02
gonzar
(upraveno)
21. 10. 2012, 16:48
To muselo být radosti.
miksmar
(upraveno)
21. 10. 2012, 19:28
@gonzar
To bylo, dětem se moc líbil, tak jsem z toho mela velkou radost i já.