Skvělé jahodové želé řezy anebo dortík ;-)
Potřebné ingredience
Piškot: 4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 1 dcl oleje, 1 dcl mléka, 20 dkg polohr. mouky, 1 prdopeč. ...
Jahodové želé: 20 g čiré želatiny (Naturamyl, Dr. Oetker), 100 g vody teplé cca 50 °C, 250 g další vody, 300 g moučkového cukru, 250 g jahodového protlaku (z čerstvých anebo mražených jahod), 250 ml ušlehané šlehačky, červená (jahodová) potravinářská barva, jahodová/rybízová marmeláda
Postup přípravy
Vychládlý plát na plechu potřeme jahodovou (popř. rybízovou) marmeládou - pokud jsme pekli v dort. formě, prořízneme korpus a pláty spojíme marmeládou, tu pak natřeme i na vrch korpusu - POZOR! horní vrstva marmelády působí jako izolace proti protečení želé !!!
Příprava jahodového želé - viz. obrázkový postup.
Upečený korpus - vychládlý, proříznout, potřít marmeládou a opět spojit.
Korpus nezapomenout potřít nahoře marmeládou.
Čirou želatinu vsypat do 100 ml teplé vody (max. 60 °C) - pozor! nezahřívat na plotýnce, jen nechat rozpustit mimo plotnu - cca 10 minut, aby nabobnala.
V hrnci s tlustým dnem rozvaříme další vodu (250 ml) s cukrem a rozpuštěnou želatinou. Přibarvíme troškou červeného potrav. barviva. Za stálého míchání pomalu zahříváme - opět max. do 60 °C (dokud vydržím strčit prst), protože varem se ničí rosol !!! Jakmile je to na dotek teplé, odstavíme z plotýnky.
Cca 1,5 dcl této červené "tekutiny" si odlijeme do malého hrnečku (budeme nakonec opět rozehřívat).
Ušleháme si šlehačku - 250 ml.
Čerstvé anebo rozmražené jahody si např. ponorným mixérem umixujeme v hladké pyré.
Mírně prochládlou červenou želatinovou tekutinu smícháme s jahodovým protlakem, dobře jej v želatině promícháme a nakonec přidáme ušlehanou šlehačku. Také dobře promícháme.
Upečený, vychládlý, prořízlý (a marmeládou spojený) a na povrchu marmeládou potřený korpus si vložíme zpět do dortové formy (pokud pečeme na plechu, nevytahujeme z plechu a jen potřeme marmeládou na povrchu). Na to vlijeme řídkou šlehačkovo-jahodovou želatinovou hmotu. Ihned dáme do chladničky ztuhnout.
Poté, co je směs dostatečně ztuhlá (po celém povrchu musí být již pevná !!! ), rozehřejeme si odlitou červenou želatinu - opět jen do 60 °C!!! Rozehřátou ihned vlijeme na ztuhlý připravený korpus, rozlijeme po celé ploše (vytvoří nám to slaboučkou vrstvičku želé). Dáme opět dobře ztuhnout (alespoň 2 hodiny).
Vychládlý řez/dortík krájíme na řezy anebo trojúhelníčky. Můžeme přizdobit šlehačkou. Dobrou chuť ;-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé