(recept
si oblíbilo 26 návštěvníků)
Bezlepkové tvarohové a povidlové šátečky z kynutého těsta
Potřebné ingredience
Těsto: 350 g mouky Schar na moučníky 150 g kukuřičné mouky (polohrubé) 1 kávová lžička soli 250 ml vlažného mléka 75 ml oleje 70 g rozpuštěného másla 42 g droždí (celá kostka) 1 kávová lžička cukru do kvásku 1 vejce do těsta 3 polévkové lžíce cukru Tvarohová plňka: 1 vanilkový pudink 1/4 l mléka (nebo smetany) 2 vanilkové cukry 6 PL cukru 250 g tvarohu rozinky nastrouhaná citronova kůra Na potření: žloutek (může klidně být i celé vejce, ale menší) kapka rumu
Postup přípravy
Tvarohová náplň:
Uvaříme pudink ze 1/4l mléka, 3 PL cukru, 1 vanilkového cukru a pudinku. Necháme vychladnout a rozmícháme zatím ostatní přísady na tvarohovou náplň. Do tvarohové směsi nakonec vmícháme vychladnutý pudink.
Těsto:
Připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka.
Než nám kvásek vzejde, nachystáme si do mísy ostatní přísady, které poté s kváskem důkladně promícháme. Těsto nenecháváme kynout, hned s ním pracujeme. Na pomoučněném válu rukama ještě jednou zpracujeme těsto, poté vyválíme hranatou placku, které rozkrájíme na pruhy široké podle dlaně. Stejným způsobem těsto rozkrájíme tak, aby nám vznikly čtverečky. Do vzniklých čtverečků dáváme lžící tvarohovou náplň doprostřed tšsta. Rohy těsta opatrně přehneme přes náplň tak, aby nám vznikl šáteček.
Vzniklé šátečky dáváme na plech vyloženým pečícím papírem. Necháme aspoň 30 minut odpočinout a nakynout. Poté pomašlujeme vajíčkem smíchaným s troškou rumu /kvůli vůně/.
Pečeme na 180oC do zlatova. Necháme vychladnout na mřížce a pocukrujeme.
Přeji dobrou chuť.
Jako náplň lze použít cokoliv: povidla, marmeláda, makovou i ořechovou plňku dle vaší chuti.
Uvaříme pudink ze 1/4l mléka, 3 PL cukru, 1 vanilkového cukru a pudinku. Necháme vychladnout a rozmícháme zatím ostatní přísady na tvarohovou náplň. Do tvarohové směsi nakonec vmícháme vychladnutý pudink.
Těsto:
Připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka.
Než nám kvásek vzejde, nachystáme si do mísy ostatní přísady, které poté s kváskem důkladně promícháme. Těsto nenecháváme kynout, hned s ním pracujeme. Na pomoučněném válu rukama ještě jednou zpracujeme těsto, poté vyválíme hranatou placku, které rozkrájíme na pruhy široké podle dlaně. Stejným způsobem těsto rozkrájíme tak, aby nám vznikly čtverečky. Do vzniklých čtverečků dáváme lžící tvarohovou náplň doprostřed tšsta. Rohy těsta opatrně přehneme přes náplň tak, aby nám vznikl šáteček.
Vzniklé šátečky dáváme na plech vyloženým pečícím papírem. Necháme aspoň 30 minut odpočinout a nakynout. Poté pomašlujeme vajíčkem smíchaným s troškou rumu /kvůli vůně/.
Pečeme na 180oC do zlatova. Necháme vychladnout na mřížce a pocukrujeme.
Přeji dobrou chuť.
Jako náplň lze použít cokoliv: povidla, marmeláda, makovou i ořechovou plňku dle vaší chuti.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
emotikona
(upraveno)
1. 10. 2013, 17:38
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V receptu uvádíte 250ml vlažného oleje. Nemá tam být vlažného mléka? Když přidáváte ještě 70g másla? Děkuji za odpověd Mirka
U kočky Báry
(upraveno)
26. 11. 2013, 11:38
@emotikona
Asi to tak bude... )) Musela bych mrknout do sešitu, ale jako obvykle je někde schovaný, jdu to opravit
U kočky Báry
(upraveno)
26. 11. 2013, 11:40
@U kočky Báry
Ale jak to čtu, tak to nemůžu najít, chtěla jsem to upravit, ale mám tam opravdu 250 ml vlažného mléka a hned za tím je napsáno 75 ml oleje, takže nevím, kde přesně to vidíte
Hanulka2
(upraveno)
30. 10. 2012, 16:53
Můžu se zeptat, kde kupujete mouku Schar na moučníky? viděla jsem zatím jen mix-B. Díky, Hanka
U kočky Báry
(upraveno)
28. 11. 2012, 7:35
@Hanulka2
Na moučníky jsem normálně kupovala v DMku, ale vím, že se dá sehnat i přes eshopy na internetu... já když nemám na moučníky, použiju klasickou na chleba a taky se nic nestane .
Verča-Berda
(upraveno)
29. 10. 2012, 10:28
Báru ,hledám nějakou novinku pro ......super ,určitě brzo upeču . Děkuji za recept
U kočky Báry
(upraveno)
29. 10. 2012, 16:48
@Verča-Berda
Pak dejte vědět, jak to dopadlo.... jsou tak jednoduché a dobré, až je to hanba, že jsem je objevila taky až teďka
evica39
(upraveno)
5. 10. 2012, 7:23
Vyzerajú božsky , receptík ukladám. Díky
U kočky Báry
(upraveno)
5. 10. 2012, 10:19
@evica39
Určitě vyzkoušejte... já jsem včera dělala poprvé a jen z poloviční dávky a dneska už žádný není... !!!