Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 17 návštěvníků)

Kysané (sudové) zelí

0.0
Kysané (sudové) zelí

Potřebné ingredience

1 kg zelí, 2 dkg soli (1 vrchovatá polévková lžíce)

Postup přípravy

1 kg očištěného zelí nastrouháme a pridáme do něj 2 dkg soli (1 vrchovatá polévková lžíce). Vše promícháme a necháme 1 hodinu stát. Pak napěchujeme do sklenic - necháme ve sklenici cca 2 cm od okraje volné. Zavíčkujeme jen a necháme kvasit. Nic víc. Nezavařujeme, nesterilujeme!

Kdo má rád kmín a hořčičné semínko, může přidat.

Recept mám od své sousedky, která mi dala sklenici zelí ochutnat a já se mohla ujíst. Je to jako to, co si pamatuji z mládí ze zeleniny od babičky - prodávalo se ve dřevěných sudech.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

100ml 8. 10. 2012, 20:46
Danus tak od soboty mam zeli nalozene tak jsem zvedava kdy bych tak ho mohla otevrit ,nevis hezky vecer
koblizecek 1. 10. 2012, 8:54
Tak moje tchyne dava sul,kmin a luxusni zeli nalozene v kadecce.Zadna cibulka
Mispulka2276 1. 10. 2012, 14:29
@koblizecek Tak můj manžel nemá rád kmín ani v bramborách ,-) a sousedka zase v tomto zelí, tak proto jen ta sůl :-)
žingi 30. 9. 2012, 13:27
cibulu a kmín nedáváte *-)jsme v paneláku,ale tchán bydlí na baráku a naštěstí můj chlap toto dělá do hrnce tam (Y)
Mispulka2276 30. 9. 2012, 17:41
@žingi Ne, cibuli a kmín ne. Jen to zelí se solí. Sousedka už to dělá leta a nikdy jí níc nevyteklo. S kořením to nedělá, jen takto. Já to udělala podle ní. Bez kmínu a hořčičného semínka.
Boňule 30. 9. 2012, 12:51
To vypadá zajímavě. A kde skladujete, v lednici? (clamp) (F)
Mispulka2276 30. 9. 2012, 13:00
@Boňule Normálně ve špajzu, společně s okurkama a dalším.
misa123 30. 9. 2012, 12:37
prajem pekný deň chcem sa opýtať či mi to pri kvaseni nebude vytiekať von tym myslím tu vodu lebo v sude to bubla keď to kvasí ďakujem za odpoveď (Y) (Y) (Y)
Evelyn123 30. 9. 2012, 13:23
@misa123 Lubo, může se to stát. Bydleli jsme v paneláku a sousedka nad námi měla zelí ve sklenicích těsně u zdi pod oknem. Byla v práci, já doma a najednou koukám co mi to teče ze shora po zdi a smrdí to. Odfláknuté stavby paneláků - byla tam škvíra. Jako odškodnění jsem dostala obrovskou bonboniéru. Takže stát se to může, tak pozor pokud bydlíte v paneláku ,-) Ať se zadaří (F)
Mispulka2276 30. 9. 2012, 12:42
@misa123 Dobrý den, zatím mi nic nevyteklo. Dělala jsem podle sousedky poprvé. Nacpala jsem do sklenic zelí a utáhla víčka - šroubovací. Hlavně nechat ty 2 cm od hrdla volné. Nenapěchovat to až po okraj. Myslím, že u nás toto zelí ani nebude mít dlouhého trvání, ho brzo sníme ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie