(recept
si oblíbilo 20 návštěvníků)
VDOLEČKY
Potřebné ingredience
0,5 kg polohrubé mouky, 3 dkg cukru, 3 dkg hery, 1 vejce, 2 dkg droždí, špetku soli, asi 1/4 l mléka (dejte spíš trošku míň), citronová kůra, 2 lžíce rumu, olej, 1 tvaroh, 1 kysaná smetana, vanilkový cukr, džem nebo povidla
Postup přípravy
Z droždí, trošky cukru a trošky mléka připravíme kvásek. V mléce rozpustíme heru, po vychladnutí přidáme cukr, vejce, špetku soli, trošku nastrouhané citronové kůry a rum. Do mísy dáme mouky přidáme kvásek a mléko s přísadami a vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout. Po vykynutí rozdělíme asi na tři části, každou rozválíme na asi 1,5 cm vysoký plát, skleničkou nebo hrnečkem (záleží jak chceme mít veliké) vykrajujeme vdolečky, doprostřed ještě uděláme důlek. Necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak smažíme v rozehřátém oleji, nemusí být úplně rozpálený, je dobré jej také trochu chladit přiléváním studeného oleje, aby se vdolky nesmažily moc zprudka. Vdolky vkládáme do oleje důlkem dolů, po chvilce obracíme hotové pokládáme na ubrousek, aby nebyly příliš mastné. Zdobíme džemem a tvarohem smíchaným s kysanou smetanou, vanilkovým cukrem a troškou nastrouhané citronové kůry. Z uvedeného množství dělám 30 - 40 ks podle velikosti. Dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé