(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
* Luxusní švestková povidla *
Potřebné ingredience
3kg omytých a vypeckovaných švestek, 600g cukru krystal, 1,2 dcl jablečného octa, kapka olivového oleje.
Postup přípravy
Velký hrnec lehounce vymažeme olejem a dáme do něj švestky promíchané s cukrem. Zalejeme octem, přiklopíme pokličkou a necháme na chladném místě do druhého dne uležet. Na sporáku pak přivedeme k varu, oheň ztlumíme a vaříme pod pokličkou na mírném plameni nebo na rozptylce asi 4 hodiny. NESMÍ SE MÍCHAT!!! Pak odkryjeme pokličku, zesílíme oheň a necháme vyvářet tekutinu (občas promícháme, zatím nemusíme míchat stále, protože směs zatím obsahuje hodně tekutiny). Za zhruba hodinu už směs houstne a je potřeba ji míchat neustále aby neprskala a takto vaříme ještě asi půl hodiny do potřebné hustoty. Nalejeme do vyčištěných sklenic a ještě krátce sterilujeme. Jsou vynikající, hustá, jemně natrpklá a chutnají lehce po karamelu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Vera N
(upraveno)
12. 9. 2013, 13:48
nahlásit