"Staročeské"♦TRDELNÍKY♦doma pečené♪♫♫
Potřebné ingredience
Těsto: 300-400g hladké mouky, 40g másla či Hery, 2 žloutky, 1a1/2 lžičky cukru, 20g droždí, 200ml vlahého mléka, špetka soli. Na potření: bílek. Na oválení: sekané či mleté ořechy nebo mandle smíchané s krupicovým cukrem nebo můžete použít skořicový cukr a pod., zkrátka, podle chuti. Používám čím dál častěji třtinový cukr a do těsta přidávám z části celozrnnou mouku.
Postup přípravy
Po navinutí hada trubičku jemně poválíme, až se těsto zploští a odložíme na plech vyložený pečícím papírem, kde je ještě necháme vykynout, to trvá cca 10minut, záleží na teple v místnosti.
Poté každou trubičku potřeme kolem dokola rozšlehaným bílkem, oválíme v nasekaných ořechách smíchaných s krupic. či lépe krystal.cukrem a položíme zpět na plech.
Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 150°C 25-30minut, prostě do zrůžovění.
Hned po upečení můžeme stahovat z trubiček, pozor na prstíky, pálí to:-)
Na trdelníky jsem opět narazila na jarmarku a už jsem se prostě rozhodla, že je musím vyzkoušet upéct doma. Sice je to jen taková náhrada, protože naši předci je připravovali nad žhnoucími uhlíky, ale ani tak to nevadí. Je to příjemná obměna sladkého pečiva, kterým můžete pohostit i návštěvy a všichni budou spokojeni.
Chystám ještě variantu na slano, kterou brzy vložím.
Dobrou chuť!:-)
Hotové těsto rozdělíme na stejné dílky
..hada z těsta ovineme na trubičku...trochu jsem spěchala...:-)
a pak lehce poválíme, až se těsto zploští, mezírky se zaplní...
..necháme na plechu vykynout a pak potíráme bílkem...
..oválíme v oříšcích nebo madlích smíchaných s cukrem...použila jsem třtinový..
..a hotové, upečené, ještě horké...
.
..skořicová varianta...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé