Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 92 návštěvníků)

"Staročeské"♦TRDELNÍKY♦doma pečené♪♫♫

0.0
"Staročeské"♦TRDELNÍKY♦doma pečené♪♫♫

Potřebné ingredience

Těsto: 300-400g hladké mouky, 40g másla či Hery, 2 žloutky, 1a1/2 lžičky cukru, 20g droždí, 200ml vlahého mléka, špetka soli. Na potření: bílek. Na oválení: sekané či mleté ořechy nebo mandle smíchané s krupicovým cukrem nebo můžete použít skořicový cukr a pod., zkrátka, podle chuti. Používám čím dál častěji třtinový cukr a do těsta přidávám z části celozrnnou mouku.

Postup přípravy

Těsto necháme vypracovat v domácí pekárně v programu Těsto. Pokud se vám bude zdát při hnětení řídké, přisypte trochu mouky, ať je konzistence těsta hustší. Vykynuté rozdělíme na vále zhruba na 20-25 stejných kousků, každý dílek jemně poválíme na hada dlouhého cca 25cm a pak navineme s menšími mezírkami na klasickou trubičku. Nijak trubičky nemastíme, trdelníky jdou po upečení i tak krásně stáhnout.

Po navinutí hada trubičku jemně poválíme, až se těsto zploští a odložíme na plech vyložený pečícím papírem, kde je ještě necháme vykynout, to trvá cca 10minut, záleží na teple v místnosti.
Poté každou trubičku potřeme kolem dokola rozšlehaným bílkem, oválíme v nasekaných ořechách smíchaných s krupic. či lépe krystal.cukrem a položíme zpět na plech.

Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 150°C 25-30minut, prostě do zrůžovění.
Hned po upečení můžeme stahovat z trubiček, pozor na prstíky, pálí to:-)

Na trdelníky jsem opět narazila na jarmarku a už jsem se prostě rozhodla, že je musím vyzkoušet upéct doma. Sice je to jen taková náhrada, protože naši předci je připravovali nad žhnoucími uhlíky, ale ani tak to nevadí. Je to příjemná obměna sladkého pečiva, kterým můžete pohostit i návštěvy a všichni budou spokojeni.
Chystám ještě variantu na slano, kterou brzy vložím.

Dobrou chuť!:-)

Hotové těsto rozdělíme na stejné dílky

..hada z těsta ovineme na trubičku...trochu jsem spěchala...:-)

a pak lehce poválíme, až se těsto zploští, mezírky se zaplní...

..necháme na plechu vykynout a pak potíráme bílkem...

..oválíme v oříšcích nebo madlích smíchaných s cukrem...použila jsem třtinový..

..a hotové, upečené, ještě horké...

.

..skořicová varianta...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

MajkaKi 2. 3. 2017, 21:34
(Y)
laskonka333 21. 5. 2013, 17:03
|:o) |:o) |:o) (L)
LILIANKA2008 21. 5. 2013, 15:53
uz dlouho se chystam vyskuset vas recept jen bych prosila o radu jake trubicky su lepsi na karambole?nebo staci i rovne ne ti sikme?aby to slo dobre dolu?ktere su lepsi? dekuji za odoved! mate je (Y) (Y) (Y)kdyz vyskousim tak dam vedet jak (X) (Z) chutnaly (F) (F)
kafco 12. 2. 2013, 15:27
DNES JSEM PODLE VAŠEHO RECEPTÍKU PEKLA POPRVÉ TRDELNÍKY A MUSÍM ŘÍCI ŽE JSOU SUPR.ANDREA (Y) (Y) (Y) (Y)
vladkadasva 20. 2. 2013, 21:05
@kafco Tak to mám radost, že vám trdelníky chutnají :-) Děkuji za vyzkoušení receptu (F) Mějte se krásně (L) Vlaďka
hankapoko 29. 10. 2012, 14:07
(Y)Trdelníky jsem vyzkoušela, s těstem se dobře pracuje, upečené jde krásně stahnout a chutnají božsky [A]
vevercak78 11. 10. 2012, 11:38
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
janelačka 27. 9. 2012, 18:37
:-) :-p :-) jsem zvědavá, jestli se mi povedou pěkně stáhnout |:o)
chalupnicka 25. 9. 2012, 13:38
Vypadají naprosto skvěle (Y) (L) (clamp) |:o)
zdravuska1 23. 9. 2012, 20:12
jééé já bych si dala (hotdog) (hotdog) (hotdog) (hotdog) (hotdog) (clamp) (clamp)
radus007 23. 9. 2012, 17:07
Vypadají božsky (Y) (Y),už dlouho se na ně chystám ,-) ,-), určitě vyzkoušíme :-) :-),jen ještě koupit ty trubičky (L) (L)
Jonáš7 23. 9. 2012, 14:53
(Y) (clamp)
dorty 23. 9. 2012, 13:33
(Y) (Y) (Y) (Y) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (C) (clamp) (clamp)
zuzkanovajda 23. 9. 2012, 8:56
Supeeer, vypadají luxusně (Y) děkuji za recept, určitě vyzkouším :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie