(recept
si oblíbilo 81 návštěvníků)
"JEŽCI" (celozrnné slunečnicové sušenky)
Potřebné ingredience
Na sušenkové těsto-kolečka: 350g celozrnné mouky (jakákoliv-špaldová, pohanková, já jsem dala směs žitné a pšeničné jemné bio), 2 PL tekutého medu, 150g másla, 1 vejce, kůra z 1 citrónu, špetka soli, 1/2 čl jedlé sody. Dále: 200g loupané slunečnice, 50 g másla, 120g medu, 2 PL smetany ke šlehání.
Postup přípravy
Ze všech uvedených surovin uděláme těsto-konzistencí asi jako linecké. Je dobré dát odpočinout ve fólii do lednice, ale nemusí se, dá se s ním pracovat hned. Mezi fóliemi vyválíme opět asi tak jako linecké na vykrajování a kulatým vykrajovátkem (nebo jiným) vykrájíme tvary, které dáme na plech s pečicím papírem. Slunečnicová semena opražíme na sucho na pánvi, přidáme ostatní věci a necháme krátce provařit (minuta stačí. Z vychladlé hmoty klademe lžičkou hromádky na vykrojená kolečka, pečeme ve střední troubě (170 st.) cca 10 minut-prostě do růžova. Buď můžeme nechat tak, nebo, kdo má rád čokoládu, může zespodu namáčet v polevě, kterou máte osvědčenou, já jsem dnes čokoládu neměla, dělala jsem z másla a Granka, tak je trochu patlavější :-) ale chuťově výborná... Jako všechno pečivo z medu jsou sušenky nejlepší odleželé, ale dají se jíst hned, nejsou tvrdé. Recept mám od kamarádky, dnes jsem pekla poprvé a dětem ježci moc chutnají.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
zdenallicka
(upraveno)
25. 11. 2012, 0:19
Dělala jsem, použila jsem žitnou a celozrnnou pšeničnou půl napůl a těsto bylo tak tuhé, že by mi ho vyválel asi jen parní válec. Musela jsem přidat více než 50g másla. A těsto je na můj vkus i málo sladké. Snad to čokoláda trochu napraví..
peggybundova
(upraveno)
25. 11. 2012, 14:39
@zdenallicka
Tak to nevím proč...já jsem ho tuhé neměla, konzistencí bylo jako linecké...a málo sladké je, to je pravda, to je ale záměr
Lenka77
(upraveno)
25. 11. 2012, 17:46
@peggybundova
Tak jsem nakonec upekla, super, sladké jsou až dost, těsto super, jako na linecké, křehké dávala jsem tedy špaldovou a celozrnou mouku slunečnici plus mandle opravdu moc dobré, křehké jako zdravé cukroví doporučuji a děkuji za recept, budu péct nejen na Vánoce
peggybundova
(upraveno)
26. 11. 2012, 9:51
@Lenka77
Tak super, to jsem ráda
zdenallicka
(upraveno)
25. 11. 2012, 15:52
@peggybundova
NO, tak tohle spíš připomínalo tuhé perníkové těsto.. Asi se to ještě trochu do Vánoc naleží a čokoška to trochu spravila..
Lenka77
(upraveno)
24. 11. 2012, 19:00
musí být asi jen smetana na šlehání 12% smetana asi ne
peggybundova
(upraveno)
24. 11. 2012, 22:42
@Lenka77
Leni nevím, dělala jsem je jen jednou zatím...myslím že by mohla být i ta slabší u nás se pečou častěji ty druhé celozrnné co mám v receptech
Lenka77
(upraveno)
25. 11. 2012, 10:23
@peggybundova
Děkuji tak uvidíme ,myslela jsem aby se odležely do vánoc
lase
(upraveno)
29. 10. 2012, 21:22
Výborný nápad!
peggybundova
(upraveno)
24. 11. 2012, 22:42
@lase
Handulka0
(upraveno)
22. 9. 2012, 15:54
peggybundova
(upraveno)
24. 11. 2012, 22:42
@Handulka0
latramvai
(upraveno)
22. 9. 2012, 15:17
Vypadaji ,vyzkousim.
peggybundova
(upraveno)
24. 11. 2012, 22:43
@latramvai
Věrko, zkuste ale víc u nás "frčí" ty druhé celozrnné sušenky co mám v receptech