Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 81 návštěvníků)

"JEŽCI" (celozrnné slunečnicové sušenky)

0.0
"JEŽCI" (celozrnné slunečnicové sušenky)

Potřebné ingredience

Na sušenkové těsto-kolečka: 350g celozrnné mouky (jakákoliv-špaldová, pohanková, já jsem dala směs žitné a pšeničné jemné bio), 2 PL tekutého medu, 150g másla, 1 vejce, kůra z 1 citrónu, špetka soli, 1/2 čl jedlé sody. Dále: 200g loupané slunečnice, 50 g másla, 120g medu, 2 PL smetany ke šlehání.

Postup přípravy

Ze všech uvedených surovin uděláme těsto-konzistencí asi jako linecké. Je dobré dát odpočinout ve fólii do lednice, ale nemusí se, dá se s ním pracovat hned. Mezi fóliemi vyválíme opět asi tak jako linecké na vykrajování a kulatým vykrajovátkem (nebo jiným) vykrájíme tvary, které dáme na plech s pečicím papírem. Slunečnicová semena opražíme na sucho na pánvi, přidáme ostatní věci a necháme krátce provařit (minuta stačí. Z vychladlé hmoty klademe lžičkou hromádky na vykrojená kolečka, pečeme ve střední troubě (170 st.) cca 10 minut-prostě do růžova. Buď můžeme nechat tak, nebo, kdo má rád čokoládu, může zespodu namáčet v polevě, kterou máte osvědčenou, já jsem dnes čokoládu neměla, dělala jsem z másla a Granka, tak je trochu patlavější :-) ale chuťově výborná... Jako všechno pečivo z medu jsou sušenky nejlepší odleželé, ale dají se jíst hned, nejsou tvrdé. Recept mám od kamarádky, dnes jsem pekla poprvé a dětem ježci moc chutnají.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

zdenallicka 25. 11. 2012, 0:19
Dělala jsem, použila jsem žitnou a celozrnnou pšeničnou půl napůl a těsto bylo tak tuhé, že by mi ho vyválel asi jen parní válec. Musela jsem přidat více než 50g másla. A těsto je na můj vkus i málo sladké. Snad to čokoláda trochu napraví.. *-)
peggybundova 25. 11. 2012, 14:39
@zdenallicka ,-)Tak to nevím proč...já jsem ho tuhé neměla, konzistencí bylo jako linecké...a málo sladké je, to je pravda, to je ale záměr (H) (hello)
Lenka77 25. 11. 2012, 17:46
@peggybundova Tak jsem nakonec upekla, super, sladké jsou až dost, těsto super, jako na linecké, křehké dávala jsem tedy špaldovou a celozrnou mouku (Y) slunečnici plus mandle opravdu moc dobré, křehké jako zdravé cukroví doporučuji (Y)a děkuji za recept, budu péct nejen na Vánoce (stromecek) (banky)
peggybundova 26. 11. 2012, 9:51
@Lenka77 Tak super, to jsem ráda (Y) (Y) (Y)
zdenallicka 25. 11. 2012, 15:52
@peggybundova NO, tak tohle spíš připomínalo tuhé perníkové těsto.. Asi se to ještě trochu do Vánoc naleží a čokoška to trochu spravila.. :)
Lenka77 24. 11. 2012, 19:00
*-) musí být asi jen smetana na šlehání 12% smetana asi ne *-) (F)
peggybundova 24. 11. 2012, 22:42
@Lenka77 Leni nevím, dělala jsem je jen jednou zatím...myslím že by mohla být i ta slabší (H) u nás se pečou častěji ty druhé celozrnné co mám v receptech (hello)
Lenka77 25. 11. 2012, 10:23
@peggybundova Děkuji tak uvidíme ,myslela jsem aby se odležely do vánoc (banky) (L)
lase 29. 10. 2012, 21:22
Výborný nápad! (Y)
peggybundova 24. 11. 2012, 22:42
@lase (hello) (hello) (hello)
Handulka0 22. 9. 2012, 15:54
(Y) (Y) (Y) (Y)
peggybundova 24. 11. 2012, 22:42
@Handulka0 (hello) (hello) (hello)
latramvai 22. 9. 2012, 15:17
Vypadaji [A],vyzkousim. |:o) (clamp) (Y) (G)
peggybundova 24. 11. 2012, 22:43
@latramvai Věrko, zkuste (Y)ale víc u nás "frčí" ty druhé celozrnné sušenky co mám v receptech :-) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie