(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Švédský jablečný koláč
Potřebné ingredience
Korpus : 120 g másla 250 ml hladké mouky 80g cukru moučka a 1 sáček vanilkového cukru 1 kávovou lžičku prášku do pečiva Náplň: 100 g třtinového cukru polévková lžíce skořicového cukru 180-200ml zakysané smetany 2 vejce 100 g marcipánu 4 větší nebo 5 menších kyselejších jablek strouhané mandle na posypání
Postup přípravy
Z mouky, másla a cukru vypracujeme hladké těsto. Poté jej pomocí prstů namačkáme do vyšší koláčové formy či dortové formy s odnímatelným okrajem (okraje koláče prsty namačkáme do výšky cca 7cm na boky formy, formu není nutno vymazávat, těsto je mastné samo o sobě).
Připravíme si náplň. Jablka oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na tenké plátky (cca 0,3 cm). Plátky jablek naskládáme nahusto a na sebe na korpus a do korpusu je zlehka vtlačíme prsty. Jablka posypeme hnědým třtinovým a skořicovým cukrem V misce smícháme zakysanou smetanu, vejce, nastrouhaný marcipán, tuto směs nalijeme na jablka a tyto ještě jednou zlehka přitlačíme, aby mezi jablky nebyly žádné vzduchové kapsy. Takto připravený koláč posypeme sekanými mandlemi a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na 40-50 minut.
Krájíme a podáváme po vychladnutí.
Před podáváním můžeme dozdobit dle chuti šlehanou smetanou, kysanou smetanou nebo vanilkovým krémem.
Ke kávě či čaji výborný...
Připravíme si náplň. Jablka oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na tenké plátky (cca 0,3 cm). Plátky jablek naskládáme nahusto a na sebe na korpus a do korpusu je zlehka vtlačíme prsty. Jablka posypeme hnědým třtinovým a skořicovým cukrem V misce smícháme zakysanou smetanu, vejce, nastrouhaný marcipán, tuto směs nalijeme na jablka a tyto ještě jednou zlehka přitlačíme, aby mezi jablky nebyly žádné vzduchové kapsy. Takto připravený koláč posypeme sekanými mandlemi a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na 40-50 minut.
Krájíme a podáváme po vychladnutí.
Před podáváním můžeme dozdobit dle chuti šlehanou smetanou, kysanou smetanou nebo vanilkovým krémem.
Ke kávě či čaji výborný...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé