(recept
si oblíbilo 49 návštěvníků)
Kysané zelí ve sklenicích - není třeba zavařovat
![Kysané zelí ve sklenicích - není třeba zavařovat](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/120912/13/j133647.jpg)
Potřebné ingredience
10 kg zelí, 20 dkg soli, 1 kg nakrájené cibule, zavařovací sklenice
Postup přípravy
Výborné kysané - kvašené zelíčko, které Vám vydrží na celý rok. Ještě teď spotřebováváme z loňska. Není k tomu potřeba nic speciálního. Jednoduchá záležitost, zvládne každý v pohodě doma i v bytě.
Takže potřebné suroviny:
10 kg zelí krouhaného
20 dkg soli
1 kg nakrájené cibule
Vše dohromady zamíchat a nechat asi 1 hodinu odležet - pustí vodu. Míchám ve velké bedně na hračky, kterou pořádně předem vyumývám, nic jiného na to nemám.
Potom natlačit do sklenic, zavíčkovat - obyčejná víčka ne šrubovací. Ale ne utahovat. Sklenice naskládám na pečicí plech a nechat vykvasit v teple asi 10 dní, pak hlavicí utahnout. Pokud jsou sklenice v dostatečném teple, vytéká z nich voda, proto ten plech. Docela to "voní", takže v ložnici bych to kvasit nenechávala.
Pak můžete zavařit jako okurky asi 15 min na 80 stupňů nebo nechat projít nejteplejším programem v myčce. Což je bezva, pěkně se vám sklenice omyjí a pak už vám to smrdět nebude.
NENÍ TŘEBA ALE ZAVŘOVAT - když sklenice nezavaříte, tak se jim taky nic nestane, zelí se nezkazí, jen nebude tak bílé.
Toť vše. Ať se daří a hlavně chutná.
Takže potřebné suroviny:
10 kg zelí krouhaného
20 dkg soli
1 kg nakrájené cibule
Vše dohromady zamíchat a nechat asi 1 hodinu odležet - pustí vodu. Míchám ve velké bedně na hračky, kterou pořádně předem vyumývám, nic jiného na to nemám.
Potom natlačit do sklenic, zavíčkovat - obyčejná víčka ne šrubovací. Ale ne utahovat. Sklenice naskládám na pečicí plech a nechat vykvasit v teple asi 10 dní, pak hlavicí utahnout. Pokud jsou sklenice v dostatečném teple, vytéká z nich voda, proto ten plech. Docela to "voní", takže v ložnici bych to kvasit nenechávala.
Pak můžete zavařit jako okurky asi 15 min na 80 stupňů nebo nechat projít nejteplejším programem v myčce. Což je bezva, pěkně se vám sklenice omyjí a pak už vám to smrdět nebude.
NENÍ TŘEBA ALE ZAVŘOVAT - když sklenice nezavaříte, tak se jim taky nic nestane, zelí se nezkazí, jen nebude tak bílé.
Toť vše. Ať se daří a hlavně chutná.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/120912/13/k176844.jpg)
.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/120912/13/k176845.jpg)
.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
milka1m1
(upraveno)
1. 3. 2016, 8:08
Takto pripravujeme uz nekolik let,pridavame trochu kminu.Sklenice muzete v klidu zavrit,i tak to vykvasi.Davam to na plech pod topeni.Po 14 dnech sklenice omyji od kvaseni a sup s nimi do sklepa.Pouzivam vicka sroubovaci,ale i obycejna,co se zaviraji hlavou.Zeli vydrzi klidne vic jak rok.
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110219/20/b208146-1298143289.jpg)
lidare
(upraveno)
29. 2. 2016, 22:33
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
marsi-28
(upraveno)
30. 9. 2013, 21:04
Mám sklenice jen se šroubovacíma víčkama,nevadí?
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)
laskonka333
(upraveno)
12. 9. 2012, 20:21
dobrý nápad
![(destnik)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/114.gif)
![(zima)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/95.gif)
![(koule)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/98.gif)
marhulda
(upraveno)
12. 9. 2012, 14:31
Já taky dělám kysané zelí do sklenic, ale nechávám kvasit v teple déle (určitě tak 3 týdny), ale už se pak vždy těším, až to budu moci odnést do chladu do sklepa (nezavařuji). Tak to možná letos vyzkouším tak, že část zavařím po vašem.
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090205/20/b25280-1233862829.jpg)
Anyes
(upraveno)
12. 9. 2012, 14:38
@marhulda
Taky jsem po dva roky nezavařovala. Letos se chystám to projet tou myčkou. Prozatím mi v myčce všechno chytlo. Pro jistotu do ní dávám i marmelády
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
jazina
(upraveno)
12. 9. 2012, 14:23
Mám vyzkoušeno a dělám už třetím rokem
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/160314/23/b120160-1457995557.jpg)
lenka.lentilka
(upraveno)
13. 9. 2012, 13:13
@jazina
téééda
český kutil je k nezaplacení
, s tou myčkou se mi to líbí
to musím vyzkoušet
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(H)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/15.gif)