(recept
si oblíbilo 49 návštěvníků)
Kysané zelí ve sklenicích - není třeba zavařovat
Potřebné ingredience
10 kg zelí, 20 dkg soli, 1 kg nakrájené cibule, zavařovací sklenice
Postup přípravy
Výborné kysané - kvašené zelíčko, které Vám vydrží na celý rok. Ještě teď spotřebováváme z loňska. Není k tomu potřeba nic speciálního. Jednoduchá záležitost, zvládne každý v pohodě doma i v bytě.
Takže potřebné suroviny:
10 kg zelí krouhaného
20 dkg soli
1 kg nakrájené cibule
Vše dohromady zamíchat a nechat asi 1 hodinu odležet - pustí vodu. Míchám ve velké bedně na hračky, kterou pořádně předem vyumývám, nic jiného na to nemám.
Potom natlačit do sklenic, zavíčkovat - obyčejná víčka ne šrubovací. Ale ne utahovat. Sklenice naskládám na pečicí plech a nechat vykvasit v teple asi 10 dní, pak hlavicí utahnout. Pokud jsou sklenice v dostatečném teple, vytéká z nich voda, proto ten plech. Docela to "voní", takže v ložnici bych to kvasit nenechávala.
Pak můžete zavařit jako okurky asi 15 min na 80 stupňů nebo nechat projít nejteplejším programem v myčce. Což je bezva, pěkně se vám sklenice omyjí a pak už vám to smrdět nebude.
NENÍ TŘEBA ALE ZAVŘOVAT - když sklenice nezavaříte, tak se jim taky nic nestane, zelí se nezkazí, jen nebude tak bílé.
Toť vše. Ať se daří a hlavně chutná.
Takže potřebné suroviny:
10 kg zelí krouhaného
20 dkg soli
1 kg nakrájené cibule
Vše dohromady zamíchat a nechat asi 1 hodinu odležet - pustí vodu. Míchám ve velké bedně na hračky, kterou pořádně předem vyumývám, nic jiného na to nemám.
Potom natlačit do sklenic, zavíčkovat - obyčejná víčka ne šrubovací. Ale ne utahovat. Sklenice naskládám na pečicí plech a nechat vykvasit v teple asi 10 dní, pak hlavicí utahnout. Pokud jsou sklenice v dostatečném teple, vytéká z nich voda, proto ten plech. Docela to "voní", takže v ložnici bych to kvasit nenechávala.
Pak můžete zavařit jako okurky asi 15 min na 80 stupňů nebo nechat projít nejteplejším programem v myčce. Což je bezva, pěkně se vám sklenice omyjí a pak už vám to smrdět nebude.
NENÍ TŘEBA ALE ZAVŘOVAT - když sklenice nezavaříte, tak se jim taky nic nestane, zelí se nezkazí, jen nebude tak bílé.
Toť vše. Ať se daří a hlavně chutná.
.
.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
milka1m1
(upraveno)
1. 3. 2016, 8:08
Takto pripravujeme uz nekolik let,pridavame trochu kminu.Sklenice muzete v klidu zavrit,i tak to vykvasi.Davam to na plech pod topeni.Po 14 dnech sklenice omyji od kvaseni a sup s nimi do sklepa.Pouzivam vicka sroubovaci,ale i obycejna,co se zaviraji hlavou.Zeli vydrzi klidne vic jak rok.
lidare
(upraveno)
29. 2. 2016, 22:33
dobrý tip,zkusím
marsi-28
(upraveno)
30. 9. 2013, 21:04
Mám sklenice jen se šroubovacíma víčkama,nevadí?
laskonka333
(upraveno)
12. 9. 2012, 20:21
dobrý nápad
marhulda
(upraveno)
12. 9. 2012, 14:31
Já taky dělám kysané zelí do sklenic, ale nechávám kvasit v teple déle (určitě tak 3 týdny), ale už se pak vždy těším, až to budu moci odnést do chladu do sklepa (nezavařuji). Tak to možná letos vyzkouším tak, že část zavařím po vašem.
Anyes
(upraveno)
12. 9. 2012, 14:38
@marhulda
Taky jsem po dva roky nezavařovala. Letos se chystám to projet tou myčkou. Prozatím mi v myčce všechno chytlo. Pro jistotu do ní dávám i marmelády
jazina
(upraveno)
12. 9. 2012, 14:23
Mám vyzkoušeno a dělám už třetím rokem
lenka.lentilka
(upraveno)
13. 9. 2012, 13:13
@jazina
téééda český kutil je k nezaplacení , s tou myčkou se mi to líbí to musím vyzkoušet