(recept
si oblíbilo 20 návštěvníků)
DOMÁCÍ CHLÉB BEZ HNĚTENÍ
Potřebné ingredience
3 hrnky hladké mouky (1 můžem nahradit celozrnnou, žitnou...), 1,5 lžičky soli, 1,5 lžičky drceného kmínu (event jiné koření - provensálské, česnek, různé bylinky, škvarky...) ,1/2 sáčku sušeného droždí 1,5 hrnku vlažné vody (i míň, s těstem se pak lépe pracuje)
Postup přípravy
Sypké suroviny promícháme v míse, přilejeme vodu, zamícháme a necháme 8-12 hodin stát přikryté utěrkou (vhodné nachystat večer).
Po uplynutí doby těsto přendáme na pomoučněný vál, prsty nebo stěrkou roztáhneme na cca 2-3 cm silnou placku. Necháme 1/4 hodiny odpočinout a pak přeložíme na 1/3 zleva - doprava a zvrchu - zespodu (něco jak při přípravě lístkového těsta). Nebo jen přendáme na pomoučněný vál a vytvarujem do bochníku.
Přikryjem utěrkou, necháme další hodinku odpočívat.
Asi po půl hodině si zapneme troubu na 230°C a dáme do ní nahřívat nádobu ve které budeme péct (mě se osvědčila miska z varného skla s víkem).
Až se trouba nahřeje, přendáme do nahřáté misky chledbové těsto, můžeme posypat povrch semínky, přiklopíme a dáme péct.
Pečeme 30 min., poté sundáme víko a pečeme dalších 10-15minut.
Recept mě přeposlala kamarádka mejlem, vyzkoušela jsem ho, něco málo upravila a posílám dál. JE OPRAVDU VYNIKAJÍCÍ , většinou zadělávám ve dvou miskách naráz.
DOBROU CHUŤ!!!
Po uplynutí doby těsto přendáme na pomoučněný vál, prsty nebo stěrkou roztáhneme na cca 2-3 cm silnou placku. Necháme 1/4 hodiny odpočinout a pak přeložíme na 1/3 zleva - doprava a zvrchu - zespodu (něco jak při přípravě lístkového těsta). Nebo jen přendáme na pomoučněný vál a vytvarujem do bochníku.
Přikryjem utěrkou, necháme další hodinku odpočívat.
Asi po půl hodině si zapneme troubu na 230°C a dáme do ní nahřívat nádobu ve které budeme péct (mě se osvědčila miska z varného skla s víkem).
Až se trouba nahřeje, přendáme do nahřáté misky chledbové těsto, můžeme posypat povrch semínky, přiklopíme a dáme péct.
Pečeme 30 min., poté sundáme víko a pečeme dalších 10-15minut.
Recept mě přeposlala kamarádka mejlem, vyzkoušela jsem ho, něco málo upravila a posílám dál. JE OPRAVDU VYNIKAJÍCÍ , většinou zadělávám ve dvou miskách naráz.
DOBROU CHUŤ!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
petula *
(upraveno)
22. 1. 2013, 7:42
Zrovna zkouším péct chleba podle vašeho receptu. Jen se chci zeptat, během pečení ničím nepotíráte? Petra
Kaťuliška
(upraveno)
7. 2. 2013, 19:51
@petula *
Není potřeba potírat, ale jednou jsem před pečením zkusila potřít octovou vodou na doporučení kamarádky a ta kůrka byla luxusní
ellens
(upraveno)
13. 1. 2013, 18:54
chleba je výborný, nezkoušel někdo z dvojité dávky? Musela by se prodloužit i doba pečení?
Kaťuliška
(upraveno)
7. 2. 2013, 19:48
@ellens
Zkoušela jsem z dávky a půl a pekla jsem stejnou dobu, ale dala jsem těsto do větší nádoby, takže výška chleba byla stejná
161158
(upraveno)
18. 1. 2013, 10:04
@ellens
Ivanko, já dělám pravidelně z dávky a půl a dobu pečení nijak neprodlužuji, když jsem dělala z jedné dávky, tak jsem na pečení použila menší nádobu, z jedné a půl dávky používám nádobu větší, tak že doba pečení zůstává stejná, ať se povede, je opravdu vynikající, my chleba vůbec nekupujeme, mějte se a pečte...
banker
(upraveno)
23. 11. 2012, 16:27
Prosím neděláte někdo z klasických kvasnic?
Baránkovi
(upraveno)
13. 11. 2012, 9:22
Chleba je vynikající.U nás vede škvarkový.Už 2 měsíce jsem nekupovala chleba.
manzelinda
(upraveno)
10. 11. 2012, 17:13
Tak my dnes také pekli, recept přišel emailem. Super chlebík, výsledek opravdu překvapivý. Chutný a kůrka měkká.
Zrušený účet
(upraveno)
5. 11. 2012, 20:44
Vyzkouším, tohle mě fakt zajímá, jak to dopadne. Jen co ustoupí moje skleróza z trůnu a konečně si koupím droždí, které si "kupuji" už víc než týden
161158
(upraveno)
30. 10. 2012, 8:54
já peču tento chléb tak 3 x do týdne, již ani žádný nekupuji... je opravdu mooooooooooooooooooc dobrý a pořád vláčný, oblíbili jsme si ho celé rodina a to peču vždy z jedné a půl dávky, mouku míchám 2 třetiny bílou a 1 třetinu chlebovou , pečte a nekupujte ty sr... v marketech -
tyldik
(upraveno)
24. 9. 2012, 11:22
Tento recept jsem dostala taky. Je to ten nejlepší chleba jaký jsem kdy pekla Už ani jiný nechceme Určitě můžu doporučit. A je tak jednoduchý!!!
zuzzanaa
(upraveno)
18. 9. 2012, 18:53
vyzkoušíme,uvidíme!
novackova
(upraveno)
18. 9. 2012, 9:54
večer prubu
anigad
(upraveno)
18. 9. 2012, 9:01
Nám taky přišel mejlem a lepší jsem nejedla byl super NEJLEPŠÍ
piskotka8
(upraveno)
17. 9. 2012, 6:47
tak recept včera odzkoušený... to byl ten nejlepší chleba, jaký jsem kdy upekla, jenom u těsta jsem byla trošku zaskočená, trošku řídké, tak jsem musela přidávat mouku... Jinak vytáhnutý z trouby v 17:15 a v 18:00 zbyla jenom patka... ROZHODNĚ DOPORUČUJI!!!!!!!!!!!!!!!§
Kaťuliška
(upraveno)
21. 9. 2012, 7:18
@piskotka8
Zdravím, máte pravdu, hrnek a půl vody je dost, v receptu už jsem to upravila. Jsem moc ráda, že chutnal