(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Jáhlový nákyp s jablky

Potřebné ingredience
250g jáhel ( 1/2 pytlíku) skořici, cukr (asi 4 lžíce a víc - dle chuti...) cca 6 jablek (spíš menších, nebo 5 větších) hrst předem namočených a propraných rozinek 4 vajíčka trocha soli
Postup přípravy
Nejprve si před vařením jáhel jáhly spaříme: vsypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou z konvice, promícháme a vodu slijeme, toto opakujeme třikrát, díky tomuto procesu se zbavíme nahořklé chuti, kterou by jinak jáhly měly.
Potom zalijeme vroucí vodou z konvice (cca tak aby hladina byla 2cm nad), přidáme špetku soli a dáme na sporák, necháme povařit a občas mícháme do doby, než se nám všechny voda vyvaří a vsákne. (Bacha jáhly se rychle připalují)
Nastrouháme jablka na hrubém struhadle, osladíme dle chuti, posypeme skořicí, či sk. cukrem, promícháme, přidáme žloutky ze 4 vajíček, rozinky a nakonec smícháme s již trochu vychladlýma jáhlama a sněhem ze 4 bílků.
Dávám do skleněné zapékací misky o rozměrech cca 18*30cm s víkem. Pečeme na 170°-180° v předehřáté troubě zhruba 35-45minut (vyzkoušíte zapíchnutím špejle zda to není měkké, ale pevné, povrch může být jemně křupavý)
Dá se to jíst i studené, jako svačinka pro děti, chutná to dobře se zakysanou smetanou, jogurtem, apod...JÁHLY OBSAHUJÍ MINERÁLNÍ LÁTKY A VITAMÍNY, NAPŘ. ŽELEZO, KŘEMÍK, KAROTENY, VITAMIN B, NAVÍC JSOU BEZLEPKOVÉ:-)) a v tomto stavu dětem budou jistě chutnat (mimochodem tento recept lze udělat i na slano, třeba místo jablek použít nastrouhanou kořenovou zeleninu, hrášek apod...a povrch posypat sýrem...)
Dobrou chuť!
Potom zalijeme vroucí vodou z konvice (cca tak aby hladina byla 2cm nad), přidáme špetku soli a dáme na sporák, necháme povařit a občas mícháme do doby, než se nám všechny voda vyvaří a vsákne. (Bacha jáhly se rychle připalují)
Nastrouháme jablka na hrubém struhadle, osladíme dle chuti, posypeme skořicí, či sk. cukrem, promícháme, přidáme žloutky ze 4 vajíček, rozinky a nakonec smícháme s již trochu vychladlýma jáhlama a sněhem ze 4 bílků.
Dávám do skleněné zapékací misky o rozměrech cca 18*30cm s víkem. Pečeme na 170°-180° v předehřáté troubě zhruba 35-45minut (vyzkoušíte zapíchnutím špejle zda to není měkké, ale pevné, povrch může být jemně křupavý)
Dá se to jíst i studené, jako svačinka pro děti, chutná to dobře se zakysanou smetanou, jogurtem, apod...JÁHLY OBSAHUJÍ MINERÁLNÍ LÁTKY A VITAMÍNY, NAPŘ. ŽELEZO, KŘEMÍK, KAROTENY, VITAMIN B, NAVÍC JSOU BEZLEPKOVÉ:-)) a v tomto stavu dětem budou jistě chutnat (mimochodem tento recept lze udělat i na slano, třeba místo jablek použít nastrouhanou kořenovou zeleninu, hrášek apod...a povrch posypat sýrem...)
Dobrou chuť!

nastrouhaná jablka s žloutky, sukrem, skořicí a rozinkami (někdy přidávám i slunečnicová či jiná semínka, dle chuti...) + sníh z bílků + vychladlé jáhly, vše smíchat a dát do vymazaného pekáčku zapéct
(jáhly můžeme po uvaření propláchnout studenou vodou, čímž zkrátíme dobu chladnutí:-) )
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Aluch
(upraveno)
24. 2. 2016, 18:33
děkuji za recept.......vyzkoušíme

nahlásit

ruzajs
(upraveno)
3. 2. 2013, 20:55
mňam..ztratila jsem svůj recept tak zkusím dle vašeho ,už se moc těším

nahlásit