(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Rýžový nákyp se švestkami
Potřebné ingredience
Pro dvě osoby : dvě velké porce : 1 pytlík rýže (předvařené), asi 1/2 litru mléka, cukr moučka ( tak šest lžic, nebo i krupice) , dvě vejce, si deset švestek (můžete je i uvařit) nebo příp. kompot, lžíce másla, ev. i máslo ještě na švestky
Postup přípravy
Do mlékovaru nasypeme z rozstříhnutého pytlíku rýži a zalijeme mlékem, aby byla rýže ponořená plus cca 3 cm navíc. Uvedeme do varu a mícháme a vaříme tak dlouho, dokud není rýže skoro uvařená, ne úplně ( já vařila cca tolik minut, co je na návodu plus pět, asi tedy 20 min - přesně nevím, jen nesmí být úplně dovařená, tak na 85%). Do Uvařené rýže vmícháme s 3 lžícemi curku 2 žloutky a lžíci másla a pomalu vmícháme ušlehaný sníh ze dvou bílků, opatrně vlijeme do var. misky (nebo pekáčku, klidně může být vymazaný), naskládáme švestky nebo kompot, na švestky můžete dát klidně trošku cukru a plátky másla. Pečeme, až rýže zezlátne(nahoře) , na 170 stupňů, někdy 20, někdy 30 min.
V posledním pokusu jsem nedala sníh rovnou do rýže, ale poplácala nahoře a vznikla sněhová krusta ...
V posledním pokusu jsem nedala sníh rovnou do rýže, ale poplácala nahoře a vznikla sněhová krusta ...
upečno s bílky nahoře možná je lepší k bílkům zašlehat cukr ...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé