Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept

čokoládový dort Iva

0.0
čokoládový dort Iva

Potřebné ingredience

Korpus: 200g tmavé čokolády (min 70% kakaa, já dávám 86%) 1 lžíce instantní kávy ( 120 ml horké vody) 200g hladké mouky ( Babiččina volba, 00 výběrová) 200g Cukru dark muscovado (koupí se v Marks-Spencer, já použila Very Dark a Korunní přírodní třtinový) ½ prášku do pečiva ¼ lžičky jedlé sody 25g holandského kakaa 3 vejce 200ml kysané podmáslí (nebo jogurt Activia bílá)

Postup přípravy

Krém: připravuje 24 hodin předem
250 g tmavé čokolády (min 70% kakaa)
50g medu
550 g šlehačky
250 g smetany zahřejeme společně s medem (nevaříme). Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě. 1/3 horké smetany vlijeme na rozpuštěnou čokoládu, mícháme stěrkou, dokud se nevytvoří emulze. Postup opakujeme do úplného zpracování smetany. Necháme vychladnout, přikryjeme folií až na hmotu, nesmí být žádná vzduchová bublina a uložíme do ledničky min na 24 hodin. Druhý den necháme pozvolna povolit a našleháme před zdobením s 300ml čerstvé smetany.
Postup korpus:
V kastrůlku rozpustíme kávu se 120 ml vody, přidáme nalámanou čokoládu a máslo. Zahříváme až se vše rozpustí, ale nezahříváme příliš.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, sodou a kakaem, přisypeme oba cukry (nesmí vzniknout žádné žmolky)
V dostatečně velké misce rozšleháme vejce s podmáslím, postupně přidáme rozpuštěnou čokoládu a promícháme s moukou. Vše důkladně promícháme, aby vznikla hladká, polotekutá směs.
Vlijeme do vymazané formy, dno vyložené pečícím papírem, zakryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180*C (45 minut), pak snížíme teplotu na 160*C, sundáme alobal a pečeme ještě cca 20 minut. Do středu píchneme špejli, pokud se nelepí drobečky, je pečeno. Necháme vychladnout (trochu klesne), vyklopíme na drátěnou podložku a sejmeme formu. Vychladlý korpus podélně rozřízneme na dva a více dílů (dle naší šikovnosti) a promažeme připraveným krémem uvnitř i na povrchu. Posypeme čokoládovými hoblinkami, nebo ozdobami dle fantazie.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie