(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Strouhaný jablečný koláč
Potřebné ingredience
450 g polohrubé mouky 200 g Hery 150g moučkového cukru 4 žloutky 1 lžíce nastrouhané citronové kůry ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva Dr. Oetker 900 g očištěných jablek 50 g krupicového cukru 50g vlašských ořechů 2 lžíce citronové šťávy 1 balíček vanilkového cukru 1 lžička skořice 4 bílky 100 g krupicového cukru 1 lžička citronové šťávy
Postup přípravy
Heru nakrájíme na kousky a zpracujeme s prosátou moukou s cukrem, kypřicím práškem, kůrou a žloutky. Hotové těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny necháme v chladu odležet 30 minut a jednu třetinu zabalíme do fólie a uložíme na 40 minut do mrazničky. Dvě třetiny těsta po odležení rozválíme na plát a vyložíme jím dno pekáčku s vyšším okrajem. Nastrouhaná jablka pokapeme citronovou šťávou a smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí, nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a rozložíme na těsto. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh a rozetřeme na povrch jablečné náplně. Zbylé těsto které bylo uložené v mrazničce nastrouháme na povrch bílkového sněhu na hrubém struhadle. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 50 minut. Po upečení necháme vychladnout na plechu a pak nakrájíme na porce.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé