(recept
si oblíbilo 32 návštěvníků)
Pravý pařížský s “krájecí” polevou
Potřebné ingredience
Na pařížský krém: 2 šlehačky 40% tuku, 1 šlehačka 30% tuku, 300g čokolády na vaření Orion. Suroviny na korpus, průměr 22cm: 3vejce, 3lžíce moučkového cukru, 2 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli do sněhu, 1 lžíce tmavého holandského kakaa, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva.
Postup přípravy
Den předem - postup na pařížský krém:
Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne. Jakmile jdeme plnit dort, vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň přímo v hrnci hned po vyndání z lednice, tj. dobře vychlazené. Krém je vyšlehaný, jakmile drží hezky tvar, ale nečekejte, že bude jako nadýchaná šlehačka, bude to opravdu hutná kalorická bomba! Na objemu nabude tak o 2-3 cm nad původní hladinu šlehaček.
Den předem, nebo v den D ráno - korpus:
3vejce, 3lžíce moučkového cukru, 2 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli do sněhu, 1 lžíce tmavého holandského kakaa, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva.
Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180stupňů Celsia. Než budeme dort plnit, musí korpus vychladnout.
(Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy.)
Krájecí poleva:
200g čokolády na vaření Orion nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když je čokoláda při teplotě kolem 30stupňů, tj. vychladlá, ale ne zcela na pokojovou teplotu. Bude mít tu správnou konzistenci na rozvážné roztírání polevy po dortě i na bocích. Použijeme dlouhý nůž nebo paletku.
Sestavení dortu:
Vychladlý korpus oddělíme nožem od stěn formy, oddělíme od pečícího papíru, pokud jsme ho pekli na něm a podložíme kolečkem pevného papíru (výkres, karton). Vrátíme zpět do zavírací formy. Karton nám pak poslouží jako pevná podložka pro přenesení dortu na mřížku k polévání a pak na podnos k servírování.
Do uzavřené formy s korpusem rozprostřeme vyšlehaný pařížský krém a urovnáme do roviny. Dáme vychladit, stačí třeba hodinku. Potom formu objedeme nožem, odstaníme ráfek a připravenou polevou správné teploty poljeme dort, včetně jeho boků. Množství podle receptu bude tak akorát i na nešikovné tahy bokem. Doporučuji si pod dort rozprostřít dostatečně velký pečící papír, případně podložit plechem, aby okolní mlsouni měli pak zjednodušený úklid po šéfcukráři.
Na závěr vyšleháme poslední načatou šlehačku s cukrem a ozdobíme dort. Můžeme použít dostupné ozdoby - kandované třešně namočené v rumu, cukrové kuličky, čokoládové ozdoby, kupované ozdoby, domácí ozdoby, prostě podle možností domácnosti a odvahy šéfkuchaře …
Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne. Jakmile jdeme plnit dort, vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň přímo v hrnci hned po vyndání z lednice, tj. dobře vychlazené. Krém je vyšlehaný, jakmile drží hezky tvar, ale nečekejte, že bude jako nadýchaná šlehačka, bude to opravdu hutná kalorická bomba! Na objemu nabude tak o 2-3 cm nad původní hladinu šlehaček.
Den předem, nebo v den D ráno - korpus:
3vejce, 3lžíce moučkového cukru, 2 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli do sněhu, 1 lžíce tmavého holandského kakaa, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva.
Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180stupňů Celsia. Než budeme dort plnit, musí korpus vychladnout.
(Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy.)
Krájecí poleva:
200g čokolády na vaření Orion nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když je čokoláda při teplotě kolem 30stupňů, tj. vychladlá, ale ne zcela na pokojovou teplotu. Bude mít tu správnou konzistenci na rozvážné roztírání polevy po dortě i na bocích. Použijeme dlouhý nůž nebo paletku.
Sestavení dortu:
Vychladlý korpus oddělíme nožem od stěn formy, oddělíme od pečícího papíru, pokud jsme ho pekli na něm a podložíme kolečkem pevného papíru (výkres, karton). Vrátíme zpět do zavírací formy. Karton nám pak poslouží jako pevná podložka pro přenesení dortu na mřížku k polévání a pak na podnos k servírování.
Do uzavřené formy s korpusem rozprostřeme vyšlehaný pařížský krém a urovnáme do roviny. Dáme vychladit, stačí třeba hodinku. Potom formu objedeme nožem, odstaníme ráfek a připravenou polevou správné teploty poljeme dort, včetně jeho boků. Množství podle receptu bude tak akorát i na nešikovné tahy bokem. Doporučuji si pod dort rozprostřít dostatečně velký pečící papír, případně podložit plechem, aby okolní mlsouni měli pak zjednodušený úklid po šéfcukráři.
Na závěr vyšleháme poslední načatou šlehačku s cukrem a ozdobíme dort. Můžeme použít dostupné ozdoby - kandované třešně namočené v rumu, cukrové kuličky, čokoládové ozdoby, kupované ozdoby, domácí ozdoby, prostě podle možností domácnosti a odvahy šéfkuchaře …
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
11. 3. 2016, 9:37
srneckova
(upraveno)
10. 3. 2016, 19:32
tak to musím vyzkoušet
plamenek
(upraveno)
10. 3. 2016, 19:03
fotky prosím
marfanov
(upraveno)
10. 3. 2016, 19:52
@plamenek
když zadáte do vyhledávače receptů pařížský dort, tak jich vyjede celkem dost ale tento je jak z cukrárny, teda asi 3 cm korpus a 3 cm pařížská šlehačka a nahoře čokoláda
Nadys
(upraveno)
10. 3. 2016, 18:19
marfanov
(upraveno)
10. 3. 2016, 19:52
Už ho peču poněkolikáté a je opravdu jako originál z cukrárny jak píše paní dole, polít zchladlou polevou je třeba ještě v ráfku, nechat ztuhnout, vyndat z ráfku a pak teprve dávat polevu na boky. jinak do polevy jsem místo smetany dala tři ty malinké kelímky smetany do kávy a v pohodě. jen ještě tip - do šlehačky je možné dát místo tří čokolád jen dvoje ledové kaštany, a je to super příp. je možno jednu čokoládu nahradit lžící kakaa a cukru
Mooona
(upraveno)
22. 11. 2013, 9:05
darlik
(upraveno)
21. 9. 2012, 21:40
dobey den ,chtela bych taky delat sestre dle vaseho popisu parizak ,ale taky bych ji chtela zcela polit ,sestra je cokoladova ,co mam teda delat ,aby se mi nestalo co kolegyni .nahodou nemate foto? dik Silvie
gabikaKa
(upraveno)
9. 9. 2012, 10:34
Majka, tak som robila Vašu tortu a musím povedať, že je výýýborná, hlavne tá krájacia čokoláda. Len som urobila chybu, že som tou čokoládou chcela poliať celú tortu, tak som ju dala dole z ráfika a tak polievala. Hoci bola čokoláda len vlažná, aj tak sa mi parížska šľahačka trochu pohla a prehla sa do strán. Nabudúce treba naliať čokoládu na tortu ešte v ráfiku.