(recept
si oblíbilo 45 návštěvníků)
Domácí chleba z trouby - jednoduchý recept
Potřebné ingredience
3 hrnky hladké mouky / 1 hrnek žitné, špaldové či jiné mouky / 2 lžičky soli / 1 lžička celého kmínu (přidala jsem i lehce drceného kmínu)/ 1/2 sáčku sušených kvasnic / 1 a 3/4 hrnku vody / 1 lžička octu.
Postup přípravy
- všechny přísady smícháme dohromady
- necháme kynout 5-12h. - podle vašich časových možností - na teplém místě (přikrýt utěrkou nebo novinami)
- poté přimícháme semínka, která máme rádi (dýně, sezam aj...)
- rozpečeme troubu na 230°C-spodní i horní pečení, vložím do ní prázdný 3l nerezový hrnec s poklicí a nechám ho 30 minut nahřát
- těsto přemístíme do vyhřátého hrnce, posypeme kmínem, hrubou solí aj. a zakryjeme poklicí
- pečeme 30"
- poté snížíme teplotu na 220°C, vypneme horní pečení a pečeme bez pokličky 20"
- pecen vyklopíme z hrnce a necháme vychladnout "ve vzduchu" na mřížce (aby zespodu nenavlhnul)
Dnes jsem ho upekla poprvé a při opékačce se po něm jen zaprášilo...křupavý, nadýchaný a chutný. Žitnou mouku jsem nahradila ovesnými vločkami. Kmín jsem přidala při mísení.
Pokud nechcete, aby byla kůrka křupavá, ke konci pečení jsem potřela chléb slanou vodou. Kůrka tak mírně změkne a lidé s chatrným chrupem tak nepřijdou o zub... Ale kdo má křupavé rád, ke konci pečení zase zapněte horní pečení nabo nakrátko gril a kůrčička bude obzvlášť vypečená, jen ho hlídejte, ať jej nespálíte.
Až ho budu zase péct, zkusím přidat jednou cibuli, podruhé slaninu, česnek....škvarky.
- necháme kynout 5-12h. - podle vašich časových možností - na teplém místě (přikrýt utěrkou nebo novinami)
- poté přimícháme semínka, která máme rádi (dýně, sezam aj...)
- rozpečeme troubu na 230°C-spodní i horní pečení, vložím do ní prázdný 3l nerezový hrnec s poklicí a nechám ho 30 minut nahřát
- těsto přemístíme do vyhřátého hrnce, posypeme kmínem, hrubou solí aj. a zakryjeme poklicí
- pečeme 30"
- poté snížíme teplotu na 220°C, vypneme horní pečení a pečeme bez pokličky 20"
- pecen vyklopíme z hrnce a necháme vychladnout "ve vzduchu" na mřížce (aby zespodu nenavlhnul)
Dnes jsem ho upekla poprvé a při opékačce se po něm jen zaprášilo...křupavý, nadýchaný a chutný. Žitnou mouku jsem nahradila ovesnými vločkami. Kmín jsem přidala při mísení.
Pokud nechcete, aby byla kůrka křupavá, ke konci pečení jsem potřela chléb slanou vodou. Kůrka tak mírně změkne a lidé s chatrným chrupem tak nepřijdou o zub... Ale kdo má křupavé rád, ke konci pečení zase zapněte horní pečení nabo nakrátko gril a kůrčička bude obzvlášť vypečená, jen ho hlídejte, ať jej nespálíte.
Až ho budu zase péct, zkusím přidat jednou cibuli, podruhé slaninu, česnek....škvarky.
A pro inspiraci přidávám foto chleba se škvarkami. Byl výborný.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
novackova
(upraveno)
7. 1. 2014, 21:28
Hanybunny
(upraveno)
8. 1. 2014, 13:37
@novackova
Paluna
(upraveno)
5. 1. 2014, 11:18
Hanybunny
(upraveno)
7. 1. 2014, 20:34
@Paluna
Pavli, zkusím ještě jeden druh....kamarádka mě navnadila. Na jemně nakrájené cibulce mám osmahnout slaninu a po vychladnutí přimíchat do mísícího těsta. Sama jsem zvědavá, jak bude chléb chutnat. Kadopádně jsem ráda, že jste spokojená
Petanek12
(upraveno)
5. 1. 2014, 10:46
Luxus, dnes jsem pekla a snedli jsme ho ještě teply
Hanybunny
(upraveno)
7. 1. 2014, 20:33
@Petanek12
Dobrý večer, tak to ještě doporučuji zkusit přidat škvarky...ty jsem přidala při mísení těsta, spíše drobnější kousky a po upečení jsem chléb nechala opravdu pořádně vychladnout. Pekla jsem ho po Vánocích na občerstvení pro návštěvu. Měli jsme i domácí klobásky...ale oni ten chléb jedli jako slanou buchtu-a bez klobás . Byl opravdu chutná, voňavý, sice lehce mastnější, ale delikatesní. Na tuto váhu mouky jsem dala do 20 dkg škvarek. Při chvilce přidám fotku
misuliinka
(upraveno)
28. 1. 2013, 20:44
marcela488
(upraveno)
26. 11. 2012, 15:25
Už jsem pekla párkrát podle vašeho receptu - jen jsem dala 4 hrnky hl.mouky - jinou nemám - a vždy byl moc výborný. Zkoušela jsem i se škvarkami a taky moc dobrý. Právě vytažený z trouby: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4242033 Děkuji za skvělý recetp
Hanybunny
(upraveno)
7. 1. 2014, 20:36
@marcela488
Marci, vyrostl vám nádherný pucek . My už chleba skoro nekupujeme, zatím mám čas péct co 2. den čerstvý (déle u nás nevydrží). Mě vyhovuje to jednoduché zadělání těsta a celkově časová nenáročnost.
ivaruzicka
(upraveno)
12. 11. 2012, 8:05
Chleba jsem pekla vůbec poprvé, protože jsem si na to dlouho netroufala, ale zkusila jsem tenhle a je to pecka...sama jsem koukala jak je to jednoduché a jak vynikající já jsem do těsta přidala pár stroužků najemno nastrouhaného česneku a super...nádherná vůně i chuť..